Descoperire majoră: Oamenii înalți sunt mai predispuși la cancer

barem bac biologie vegetală și animală 2017
Foto: Wikimedia Commons

Un studiu realizat de cercetătorii suedezi a reușit să găsească o conexiune între înălțime și cancer, însă riscurile cele mai mari rămân fumatul, obezitatea și o dietă dezechilibrată.

Oamenii mai înalți sunt mai predispuși la cancer decât cei mai scunzi. Este concluzia simplă la care au ajuns oamenii de știință din Suedia.

Ei au descoperit că riscul femeilor de a se îmbolnăvi de orice fel de cancer crește cu 18 la sută pentru fiecare 10 centimetri în plus în înălțime. La bărbați, riscul crește doar cu 11 procente.

Chiar și așa, înălțimea rămâne un criteriu mai puțin important decât fumatul, obezitatea și o dietă proastă, scrie The Guardian.

”Oamenii înalți au mai multe celule în corp care pot deveni cancerigene. De asemenea, ei consumă mai multă energie, iar acest fapt are o conexiune cu cancerul”, a spus doctorul Emelie Benyi de la Institutul Karolinska.

Cercetătorii suedezi au analizat datele a peste 5,5 milioane de oameni născuți între 1938 și 1991, care aveau înălțimea cuprinsă între un metru și 2,25 metri.

Ei au găsit că fiecare 10 centimetri în plus în înălțime crește riscul de a dezvolta cancer de piele cu 30%, în timp ce pentru cancerul la sân înseamnă un risc crescut cu 20 la sută.

Cercetătorii de la Universitatea din Stockholm precizează că observații similare au fost făcute și în trecut, când s-a descoperit că înălțimea este unul dintre factorii care influențează cancerul de prostată.

Potrivit studiului, hormonii de creștere și receptorii acestora sunt esențiali pentru dezvoltarea tumorilor.

”Înălțimea nu este o cauză directă a cancerului, dar există o legătură cu ceilalți factori legați de creștere”, explică doctorul Jane Green, de la Universitatea Oxford.

”Există, însă, și beneficii pentru oamenii înalți, cum ar fi riscul scăzut de a se îmbolnăvi de inimă, dar și faptul că trăiesc mai mult”, a adăugat specialistul englez.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fabrică Airbus într-un mic oraș din România
Cum arată primul complex balnear de 5 stele din România
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă la Penny, în toată țara. LISTA posturilor disponibile și salariile de la Penny