Descoperire istorică importantă într-un perete al casei lui Iuliu Maniu

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

În timpul reabilitărilor casei lui Iuliu Maniu, din Bădăcin, județul Sălaj, a fost descoperită într-un perete o plăcuță veche de peste 1800 de ani.

Potrivit Digi24, este vorba despre o plăcuță de calcar, inscripționată la ordinul împăratului roman Caracalla, care atestă vizita sa în Dacia. Plăcuța din epoca romană a fost ascunsă în perete în urmă cu aproximativ 80 de ani.

Muncitorii au descoperit-o protejată de un placaj, după ce au demolat o verandă construită în perioada comunistă peste peretele original al casei.

Lucrările la casa lui Iuliu Maniu au început anul trecut, cu fonduri strânse de preotul greco-catolic din Bădăcin, Cristian Borz.

„Nu este decât o nouă poveste care se țese pe lângă această casă. Părintele Simion Man povestește în memoriile sale și despre acest moment. Era în liceu în vremea aceea și era aici la dealul țarinei când șase brăbați cu sănii au adus șase plăci cu inscripții latine”, a declarat preotul Borz, pentru Digi24.

Potrivit istoricilor, familiile nobiliare au fost preocupate să salveze obiectele de valoare istorică pentru că nu prea exită muzee. Plăcuța ar face parte din alte 213 și se presupune că au fost puse la intrările cetății Porolissum, oraș roman din Dacia, pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe împăratul Caracalla, care finanța provincia.

Preotul din Bădăcin spera ca plăcuța salvată de Iuliu Maniu și păstrată intactă până astăzi să rămână încadrată în casa monument istoric.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorlor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.