Descoperire importantă făcută de NASA: Există apă pe Marte!

Planeta Marte (mars.nasa.gov)
Planeta Marte (mars.nasa.gov)

După căutări îndelungate, cercetătorii de la NASA au descoperit că pe planeta Marte există ape curgătoare.

Nu sunt râuri sau oceane, dar cercetătorii au găsit dovezi ale prezenței apei când investigau ”mineralele hidratate” numite perclorați care există pe pantele de pe suprafața planetei Marte.

Unii perclorați pot să împiedice apa să înghețe și la temperaturi foarte coborâte (-70 de grade Celsius). Liniile recurente de perclorați care se formează pe pantele Planetei Roșii în timpul sezonului cald, când temperaturile ajung la -24 de grade Celsius. Acestea dispar în timpul sezonului rece.

”Ceva hidratează aceste săruri și se pare că dungile apar și dispar odată cu anotimpurile”, a explicat într-un comunicat Lujendra Ojha, care a făcut parte din echipa de cercetători, scrie Wired.

Oamenii de știință au explicat că nu au observat direct apa curgând pe Marte, însă datele pe care le-au adunat, după ce au observat suprafața planetei în fiecare zi, la o oră fixă.

”Oricare ar fi fost substanța care curge pe suprafața planetei Marte, am observat că hidratează sărurile”, a adăugat Ojha, explicând că aceste substanțe conțineau molecule de apă în structurile lor cristaline.

Marea întrebare, la care încă n-au un răspuns cercetătorii, este de unde vine apa. Oamenii de știință cred că sărurile de pe Marte captează toată umiditatea prezentă în atmosfera planetei și o transformă în apă.

O altă teorie este că gheața din interiorul Planetei Roșii se topește și ajunge la suprafață.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O lecție pentru „aleșii” României! Cei mai modești oameni politici din lume
Omul care a călătorit în toate cele 198 de țări de pe Pământ: Vizitați România!
Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil în weekend din România. E o premieră după 33 de ani
Manevră ca în filmele cu mafioți. Singura reacție a Poliției Române: amendă de 210 lei VIDEO
Între timp, în Olanda: Microbuzele fără șofer încep să circule pe străzi
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Anglia și Olanda. Salariile ajung la 4.900 de euro

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.