A fost descoperită o enzimă-mutant care mănâncă plastic

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com
FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Cercetători de la cinci centre universitare din lume au modificat în laborator o moleculă care s-a dovedit că se poate hrăni cu plastic. Oamenii de știință au reușit să o facă să consume mai mult și mai repede.

Oamenii de ştiinţă britanici au tratat enzima mâncătoare de plastic cu raze X, de 10 milioane de ori mai puternice decât cele ale Soarelui, şi au creat o moleculă mutant.

Profesorul universitar John McGeehan, unul dintre coordonatorii cercetării, spune că enzima poate să consume în doar câteva zile plasticul care, în mod normal, se degradează în 400 de ani.

În urmă cu doi ani, un grup de cercetători japonezi de la Universitatea din Kyoto a descoprit o bacterie care „mănâncă” și descompune plasticul. A fost botezată Ideonella sakaiensis și a fost identificată după cinci ani de cercetări.

Bacteria este capabilă să descompună polietilenotereftalatul, cunoscut în general ca PET, materialul plastic cel mai comun şi cel mai rezistent, utilizat la o amplă gamă de produse, de la sticle până la haine.

Bacteria generează o enzimă, ISF6-4831, care, în contact cu apa, provoacă o reacție chimică în urma căreia plasticul se descompune într-o substanță intermediară, care poate fi înghițită de bacterie. În acel moment, o a doua enzimă, ISF6_0224, divide substanţa intermediară în doi compuşi de bază: etilenglicol şi acid tereftalic, substanţele din care se fabrică PET-ul.

Cercetătorii de la universitatea britanică din Portsmouth şi cei de la Laboratorul naţional pentru energii regenerabile din cadrul Ministerului Energiei din Statele Unite şi-au concentrat eforturile pentru analiza acestei enzime.

„Însă ei au mers puţin şi mai departe, creând dintr-un accident o enzimă care este încă şi mai eficientă pentru dezagregarea plasticelor PET”, se arată în studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Fundația Ellen MacArthur, specializată pe energii regenerabile, spune că există riscul ca, în anul 2050, în apele oceanului planetar să fie mai multe materiale plastice decât pește, situație care ar afecta grav viața marină.

Conform unui studiu elaborat de această organizație, în doar câțiva ani, în apele oceanelor și mărilor se va acumula o cantitate de 8 milioane de tone de plastic. Cercetătorii au explicat că la fiecare 60 de secunde în ape ajunge o cantitate de mase plastice echivalentă cu încărcătura unui camion de gabarit mare.

FOTO: MabelAmber/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.