Descoperire DIICOT: Rețeaua secretă „Academia Infractorilor Români”

Procurorii DIICOT au efectuat 52 de percheziții la membrii unei grupări care era specializată în furturi din magazin de lux din mai multe țări. Liderul „Academiei Infractorilor Români”, așa cum și-au autodenumit infractorii rețeaua, era interlopul Adrian Botez, care se află în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu. Botez a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

Gruparea era organizată după reguli militare, iar modul de organizare și de operare este rupt din scenariile de filme de acțiune cu servicii secrete. Potrivit procurorilor DIICOT, existau coduri scrise de pregătire fizică, psihică sau anchetă în cazul în care oamenii legii le dădeau de urmă. Înainte de a intra în „Academia Infractorilor Români”, candidaților li se făceau dosare în care erau cuprinse numeroase date personale, inclusiv legate de membri ai familiei. Procurorii spun că le erau luate inclusiv probe ADN, cu care, infractorii care ar fi călcat strâmb, ar fi putut fi șantajați. Spre exemplu, probele lor ADN ar fi putut apărea la locul unor crime.

Înainte de a fi declarați membri, infractorii erau pregătiți fizic și psihic timp de 90 de zile în case conspirative din București, Cluj sau Constanța. Rețeaua avea un comandant suprem, contabil, ofițeri activi, ofițeri în rezervă, dar și avocați pentru membrii grupării. Au dat spargeri în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Au fost jefuite magazine de lux din Marea Britanie, Austria, Belgia, Germania, Olanda, Andora sau Italia. Toată marfa și sumele de bani au fost aduse în România.

Investigatorii DIICOT mai spun că atunci când un membru al grupării era prins, acesta comunica cu șefii săi prin scrisori trimise din închisoare către familie. Era folosit un limbaj special pe care îl traduceau capii și în care li se transmitea ce greșeli s-au făcut în timpul spargerilor din cauza cărora a fost prins. „Rectorul” era întotdeauna asigurat de cel prins că nu va divulga nimic despre ceilalți și rețea.