Descoperire de excepție în România: „Fiara teribilă” de acum 7 milioane de ani

Deinotherium
Schelet de Deinotherium. Foto: Momotarou2012 via Wikimedia Commons

O echipă de cercetători de la Facultatea de Geologie a Universității din Iași și de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a scos la lumină fosile despre care cred că aparțin unei specii înrudite cu elefantul, care a trăit în urmă cu milioane de ani, relatează monitoruldevaslui.ro.

Fosilele au fost descoperite în zona localității vasluiene Gherghești, iar cercetătorii cred că acestea au o vechime de 7-8 milioane de ani. Cel mai probabil, fosilele aparțin unui exemplar din specia Deinotherium giganteum (cunoscută și ca Deinotherium gigantissimum).

Fosile similare au mai fost scoase la lumină în 1890, când cercetătorul Grigoriu Stefănescu a descoperit resturile fosile ale unui exemplar de Deinotherium giganteum, aflate în prezent la Muzeul „Grigore Antipa” din București.

Cercetarea a fost condusă de muzeograful Laurențiu Ursachi de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad și de asistentul universitar Bogdan Rățoi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„Practic, am putea spune că de mai bine de 120 de ani nu s-au mai găsit astfel de fosile în Podișul Bârladului. O considerăm o descoperire de excepție, realizată după foarte mulți ani de cercetare paleontologică în Podișul Bârladului”, a declarat muzeograful Laurențiu Ursachi pentru sursa citată.

Autorii descoperirii cred că exemplarul a murit la marginea unei mari ape curgătoare, iar o viitură i-a luat cadavrul și l-a „împachetat” într-un mal.

deinotherium
Scheletul de Deinotherium (exemplarul înalt) expus la Muzeul Antipa. Foto: Flavius70 via Wikimedia Commons

O „fiară teribilă” înaltă de 4-5 metri

„S-au identificat până acum elemente din centura pelviană, fragmente de femur, tibie și ulnă, dar și de membru anterior. Foarte importante sunt fragmentele din defensa [colții din fildeș ai animalului – n.r.] exemplarului și sperăm să identificăm și alte elemente din craniu”, a declarat pentru „Monitorul de Vaslui” Bogdan Rățoi.

Acum, oasele descoperite sunt în plin proces de restaurare la Muzeul din Bârlad.

Termenul „Deinotherium” vine din greca veche și înseamnă „animal teribil”, „fiară înspăimântătoare” („deinos” înseamnă „înspăimântător”, „îngrozitor”, iar „therion” – „animal”, „fiară”).

Deinotherium a fost unul din cele mai mari mamifere care au existat, fiind înrudit cu elefantul de astăzi, fără să aparțină aceleiași linii de evoluție, potrivit wikipedia.org. Înălțimea sa varia între 3,5 și 5 m. Scheletul de Deinotherium descoperit în secolul trecut în apropiere de localitatea Mânzați, județul Vaslui, și care este expus acum la Muzeul Antipa, are o înălțime de 4,5 metri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Revoluția prețurilor la eMAG. Cele mai mari reduceri ale verii
Locuri de muncă part-time. Program scurt, salariu atractiv
Memorie și concentrare la examene, fără pastile. Un produs natural face minuni!
Se angajează șoferi în cele mai bogate țări din Europa. Oferte de muncă din Norvegia, Danemarca și Suedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.