Denunţătorul Cambridge Analytica: Rusia ar putea stoca datele a peste 87 mil. de conturi Facebook

Fostul angajat care a deconspirat schema de folosire a datelor de către compania Cambridge Analytica spune că aceste date ”de mare risc” ar putea fi stocate chiar în Rusia.

Christopher Wylie a declarat pentru postul NBC că cel puțin 87 de milioane de conturi de Facebook au fost afectate. El a adăugat că, prin intermediul avocatului său, a fost contactat de investigatori ai Congresului și ai Departamentului american de Justiție, cărora le-a oferit tot suportul său.

Bănuiala lui Wylie legată de Rusia vine după ce a sesizat că profesorul care se ocupa cu gestionarea acestor date călătorea frecvent în această țară. „Ar putea fi stocate în mai multe locuri din lume, inclusiv Rusia. Profesorul care gestiona procesul de adunare a datelor călătorea frecvent între Rusia şi Marea Britanie”, a declarat Wylie.

„Ştiu că Facebook ia acum măsuri pentru a schimba acest lucru şi încep să afle cine a avut acces la date şi unde ar fi putut să se ducă, dar în final, nu putem spune sigur că toate datele au dispărut”, a declarat el.

Cambridge Analytica este o firma de consultanță politică specializată în comunicare online pe baza analizei de date. Compania este parțial deținută de familia lui Robert Mercer, un manager american cunoscut pentru suportul arătat mai multor policieni conservatori. Firma are birouri în Londra, New York și Washington.

În 2014, Cambridge Analytica anunța că a fost implicată în 44 de curse electorale din Statele Unite. În 2016, CA a pus umărul la campania lui Donald Trump, dar și la campania care a dus la votul de despărțire de UE al britanicilor.

În martie 2018, publicații din întreaga lume au dezvăluit faptul că firma a folosit în scopuri politice date personale despre unii utilizatori Facebook, date primite de la un cercetător extern care pretindea că a colectat aceste date în scopuri academice.

În prezent, Facebook a interzis Cambridge Analytica să mai creeze reclame pe rețeaua de socializare. În plus, serverele companiei sunt cercetate de investigatori, după ce curtea britanică și-a dat permisiunea pentru aceste percheziții. Cambridge Analytica susține în continuare că a folosit exclusiv baze de date de la partneri/companii terțe și că numărul conturilor vizate nu a depășit 30 de milioane.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.