Jocul scump al defăimării: Antena 3, obligată de instanță să îi plătească daune Laurei Codruța Kovesi

Mihai Gâdea va trebui să îi ceară scuze Laurei Codruța Kovesi. Foto: Antena 3
Mihai Gâdea va trebui să îi ceară scuze Laurei Codruța Kovesi. Foto: Antena 3

Trei ”profeți” ai pseudo-jurnalismului românesc, Mihai Gâdea, Bianca Nae și Mugur Ciuvică, cât și postul de televiziune unde își proferează nesfârșitele imprecații, Antena 3, vor trebui să îi plătească în solidar Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, 300.000 de lei, cu titlu de daune morale.

Potrivit unei decizii a Curții de Apel Ploiești, care are titlu executoriu, dar poate fi atacată cu recurs în 30 de zile, banii reprezintă ”prejudiciul cauzat prin încălcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată”.

Mai mult, Antena 3 SA și realizatorul TV Mihai Gâdea sunt obligați de instanța judecătorească ”să formuleze scuze publice”.

Astfel, Curtea de Aple Ploiești a hotărât ca Antena 3 și Mihai Gâdea să redea, în mod public și în integralitate, dispozițiile hotărârii judecătorești în termen de cel mult cinci zile de la data rămânerii definitive a acesteia:

Mihai Gâdea va trebui să redea decizia în cadrul emisiunii sale, Sinteza Zilei, în timp ce Antena 3 este obligată să o facă în cadrul fiecărui buletin informativ al zilei, pe parcursul a trei zile consecutive, dar și pe site-ul companiei.

Procesul Kovesi – Antena 3, o istorie de 3 ani

Procesul a fost demarat în 2015 și a fost strămutat de două ori, ajungând la Curtea de Apel Ploiești, după ce a trecut pe la cea din București, ”via” Pitești. Laura Codruța Kovesi a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere privind tergiversarea procesului, la începutul anului, iar aceasta a fost admisă.

Angajații Antenei 3 au deschis de curând trei procese la Înalta Curte de Casație și Justiție în acest caz:

  • O excepție de neconstituționalitate – primul temen de judecată va fi în 20 martie.
  • O cerere de strămutare, ca procesul să fie judecat de o a patra instanță – primul termen va fi în 23 martie.
  • Suspendarea procesului – primul termen de judecată va fi tot în 23 martie.

Decizia Curții de Apel Ploiești a crescut suma pe care Kovesi va trebui să o primească de la Antena 3 și ai săi de la 250.000 de lei, cât decisese Tribunalul București în octombrie 2015. Procurorul-șef al DNA ceruse despăgubiri de un milion de lei, după ce a fost acuzată în mod repetat la postul TV că a mușamalizat ancheta în dosarul lui Mircea Băsescu.