Deepfake. Un fenomen periculos devine tot mai popular pe internet

În ultimele luni, pe rețelele de socializare au apărut mai multe clipuri trucate. Cele mai multe sunt secvențe din filme pentru adulți în care fețele actrițelor sunt înlocuite cu cele ale unor vedete de la Hollywood, potrivit Hotnews.ro. Au căzut victime vedete precum Ariana Grande, Selena Gomez, Jessica Chastian, Emma Watson sau Natalie Portman.

Fenomenul a fost denumit Deepfake și îngrijorează tot mai multă lume, pentru că s-a înmulțit numărul aplicațiilor care, cu ajutorul unor tehnici de machine learning, manipulează imaginile astfel încât să se potrivească cele două fețe combinate.

Imaginați-vă ce s-ar putea întâmpla atunci când vor fi trucate video și audio declarațiile unor lideri politici. Fenomenul Deepfaake ar fi apărut pentru prima dată pe rețeaua de socializare Reddit, la sfârșitul anului 2017. Utilizatorul Deepfakes a postat un clip, pentru divertisment, în care fețele erau înlocuite foarte convingător de cele ale unor actori celebri.

Publicația online The Outline prezintă și un scenariu pesimist care are la bază un clip deepfake. Mai exact, un fals foarte bine făcut ar putea duce la conflicte sau poate duce la panică în rândul populației. Cât rău ar putea face un clip trucat în care Donald Trump ar putea declara că lansat un atac împotriva Coreei de Nord?

O aplicație lansată în urmă cu aproximativ două luni, prin care se pot realiza clipuri deepfake, a fost descărcată deja de peste 100.000 de utilizatori. Dacă ai mai multe imagini cu o persoană pe care vrei să o implici într-un film-farsă, aplicația aceasta te poate ajuta. Tu alegi clipul, încarci fotografiile și apoi de restul se ocupă algoritmii machine-learning.

Viral a ajuns pe rețelele de socializare și un clip cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cărei față a fost combinată cu a lui Donald Trump. De asemenea, sunt multe deepfake-uri și cu Nicholas Cage.

https://www.youtube.com/watch?v=lvtHrrMIBjM

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.