Declarațiile lui Banciu despre islam și creștinism, amendate foarte dur de CNA

radu banciu
Radu Banciu. Foto: Captură YouTube

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 20.000 de lei postul de televiziune B1TV pentru emisiunile în care prezentatorul Radu Banciu a criticat obiceiurile creștinilor de sărbători și a numit islamul „o cretinătate de religie”, relatează hotnews.ro.

Într-o emisiune din luna decembrie, Radu Banciu a criticat obiceriurile de sărbători ale creștinilor, spunând despre ei că „stau proștii între ei la masă și vorbesc prostii”. Într-o altă emisiune, realizată pe 9 ianuarie, după atentatul din redacția revistei „Charlie Hebdo” din Paris, prezentatorul B1TV a criticat islamul, spunând că este „o cretinătate de religie” care îi „îndobitocește” pe oameni.

CNA a considerat că Radu Banciu a încălcat legislația ce reglementează audiovizualul, legislație care interzice difuzarea de programe ce incită la ură, inclusiv la ură religioasă, și care obligă realizatorii să nu folosească un limbaj injurios.

Radu Banciu s-a apărat afișând o hârtie pe care scria „Je suis Charlie”. Mai mulți membri CNA au considerat însă că limbajul injurios nu are de-a face cu libertatea de exprimare.

Membru CNA: „Era o instigare împotriva acelei religii”

Valentin Jucan, membru CNA, a declarat că fiecare e liber să-și exprime opinia, însă „problema e cum o faci”: „Eu, sincer, îl consider pe domnul Banciu așa cum mă consideră el pe mine, când se adresează românilor că sunt niște „căcați”. Sincer, sunt sătul. Bun, poți să-ți exprimi o opinie, dar nu sa ne faci pe toți în felul ăsta. Cred ca domnul Banciu a depășit cu mult, mult, limitele bunului simț”.

„Prin modul cum ne transmitea că dacă gândiți așa înseamnă că sunteți…, iar această religie acționează în acest mod, era clar că-și poziționa publicul pe o pantă în care îl forța să aleagă dacă e pro-terorist sau nu. Era o instigare împotriva acelei religii, nu doar opinia sa”, a mai afirmat Jurcan.

În schimb, Răsvan Popescu, membru CNA, a avut o opinie diferită și a considerat că nu poate fi vorba de instigare la ură religioasă: „Problema principală cred că e discriminarea pe criterii religioase, iar limbajul oricum trebuie să treacă în secundar față de gravitatea acestei probleme. Nu m-aș duce la incitarea la ură, pentru că e greu de susținut într-un proces. Nu văd să incite la ceva cu părerea lui. M-aș rezuma la prevederile ce interzic limbajul injurios la orice oră”.

Președintele CNA, Laura Georgescu, a votat împotriva amendării postului B1TV. „Aș dori să aveți multă chibzuință în cazul propunerilor, pentru că e un moment foarte sensibil pentru libertatea de exprimare”, a spus ea.

„Își trag seva cu toții din acest r**** care este islamul”

În emisiunea sa din 9 ianuarie, Radu Banciu a vorbit în termeni duri despre islam și despre musulmani: “Acești demenți pe care îi vedem ucigând peste tot în lume ucid în numele islamului. Această religie, indiferent cum le-a fost predată oamenilor, în școli, acasă, pe genunchii bunicii, la kebabării sau pur și simplu într-un loc neutru, este la originea evoluției tuturor acestor oameni pentru că religia lor, masacrată sau nu, prezentată rectiliniu sau nu, prezentată ca o poveste frumoasă sau nu, a fost obsesiv predată acestor oameni”.

„Ei cu toții știu că religia este deasupra capului lor precum sabia lui Damocles. Asta e marea problemă a islamului. Indiferent cum încearcă el astăzi să se protejeze practic de islamism, la origini această cretinitate de religie i-a îndobitocit pe oameni. Pentru că ei își trag seva cu toții din acest r**** care este islamul”, a continuat el.

Abu al Ola Nagi al Ghithy, președintele Centrului Cultural Islamic “Islamul Azi”, a anunțat că intenționează să dea îl dea în judecată pentru jignirile aduse religiei musulmane.

Recomandările editorilor GreatNews:

Radu Banciu va fi dat în judecată de musulmani pentru că a jignit islamul
Cum arată coperta de mâine a revistei „Charlie Hebdo”. Profetul, din nou pe prima pagină
Exclusiv! Imagini de la atacul final împotriva fraţilor Kouachi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.