Declarația 600 termen depunere. Anunț important al ministrului de Finanțe

declarația 600 ANAF declarația 600 PFA declarația 600 termen depunere formularul 600
Foto: Captură YouTube / ANAF

Declarația 600 termen depunere. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi, 30 ianuarie, că termenul de depunere al Declarației 600 se amână până la 31 martie. Însă, în acest interval de timp acest formular va fi eliminat, a mai spus actualul ministru de Finanțe.

„Pentru ședința de Guvern de mâine (miercuri, 31 ianuarie – n.r.) va fi deja pe masa Guvernului o ordonanță de urgență prin care vom amâna acest formular până la final de martie, timp în care o să găsim cea mai bună soluție pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat Eugen Teodorovici.

Declarația 600 termen depunere – prelungire până pe 31 martie, apoi eliminare

Întrebat de presă dacă acest lucru înseamnă că oamenii nu mai trebuie să depună Declarația 600, ministrul de Finanțe a răspuns afirmativ.

„În această perioadă nimeni nu trebuie să mai depună niciun formular 600. Din moment ce noi spunem că se va găsi o soluție pentru a nu se mai depune acest formular, nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a-l depune”, a mai spus ministrul.

Declarația 600 termen depunere – ce se va întâmpla de acum încolo

Extrem de criticată în ultimul timp, Declarația 600 urmează așadar să fie eliminată. Rămâne de văzut însă ce metodă de raportare a veniturilor va alege Fiscul deoarece noul Cod fiscal prevede obligația celor care obțin venituri din surse independente de a alege ce sumă de bani va plăti contribuabilul la pensie (CAS) și la sănătate (CASS).

Așadar, chiar dacă Declarația 600 se va elimina, ANAF tot trebuie să calculeze cât au de plătit românii care au realizat venituri din activități independente (aici intră și drepturile de autor), din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor (chirii, de exemplu), din investiții (inclusiv dividende), din activități agricole, piscicultuă, silvicultură sau din alte surse.

ANAF va calcula ce contribuție la pensie (CAS) și ce contribuție la sănătate (CASS) trebuie să plătească persoana respectivă.

La începutul anului 2018, toți cei care au realizat venituri din sursele menționate mai sus trebuie să verifice ce venituri au realizat în anul 2017 (așadar, contribuțiile aferente anului 2018 se raportează la veniturile din anul 2017). Dacă suma totală a veniturilor este mai mare de 12 salarii minim brute (adică 12 x 1.900 de lei = 22.800 de lei), atunci persoana respectivă va avea obligația plății contribuției la pensie și la sănătate.

Concret, în anul 2018 persoana va datora suma de 5.700 de lei la pensie și 2.280 de lei la sănătate. Contribuțiile la pensie și la sănătate se vor plăti în 4 tranșe egale până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru (până pe 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie).

CAS și CASS au ca bază de calcul salariul minim brut pe economie, care de la 1 ianuarie 2018 este de 1.900 de lei.

Pentru persoanele care au realizat venituri din sursele menționate mai sus, CASS (contribuția la sănătate) este de 10% din salariul minim brut pe țară, adică de 190 de lei pe lună (2.280 de lei într-un an).

CAS (contribuția la pensie) este de 25% din salariul minim brut pe țară, adică 475 de lei pe lună (5.700 de lei într-un an).

Așadar, pe fiecare lună persoana va avea de plătit 665 de lei. Contribuțiile vor fi plătite în 4 tranșe anuale egale. Mai exact, o dată la 3 luni contribuabilul va avea de plătit contribuții de 1.995 de lei.

Este important de menționat că cei care vor să aibă o pensie mai mare pot alege să plătească o sumă mai mare la CAS (5.700 de lei pe an este doar nivelul minim obligatoriu pentru toți cei care au obținut în anul precendent venituri de peste 12 salarii minime brute pe țară).

Ce averi au noii miniștri ai Guvernului Viorica Dăncilă

Dacă acest articol vi s-a părut util și vreți să fiți la curent și cu alte informații fiscale, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.