Decizie la nivel european: Purtarea simbolurilor religioase poate fi interzisă la locul de muncă

Angajatorii pot să le interzică angajaților purtarea „simbolurilor religioase sau politice vizibile”, inclusiv vălul. Este decizia Curții Europene de Justiție (CEJ) luată astăzi.

Potrivit BBC News, decizia a fost dată după ce două femei musulmane, din Franța și Belgia, au sesizat Curtea cu privire la faptul că au fost concediate după ce au refuzat să își dea jos vălul la serviciu.

Judecătorii CEJ precizează că angajatorul poate interzice portul vălului, însă pentru acest lucru trebuie să aibă un regulament intern al companiei în care să fie o cerință clară prin care angajații trebuie să se îmbrace neutru.

Însă, nu se poate solicita unui angajat să nu mai poarte un simbol religios sau politic la cererea unui client.

Potrivit Digi24, cele două femei musulmane care au formulat plângerea lucrau pentru companii private. Ambele obișnuiau să poarte hijab (vălul islamic care acoperă părul și pieptul nu și chipul femeii) la locul de muncă și în ambele cazuri angajatorul a considerat că acest lucru intră în conflict cu politica de neutralitate a organizației. După ce au refuzat să își dea jos vălul la muncă, au fost concediate.

Femeia din Belgia lucra ca recepționeră la o companie de securitate, care a interzis purtarea simbolurilor religioase sau politice vizibile printr-un regulament intern.

Femeia din Franța lucra la o companie de IT și i s-a cerut să își dea jos vălul după ce s-a plâns un client. În acest caz, avocatul general al Curții a susținut că interzicerea purtării de simboluri religioase la cererea unui client este discriminare.

Până acum nu exista o politică comună la nivel european cu privire la vălul islamic, care a creat dezbateri aprinse în mai multe țări din Europa.

FOTO: FaceMePLS/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.