Decizie în premieră. Proprietarii unei case umbrite de un bloc primesc despăgubiri

Judecătorii Curții de Apel Cluj-Napoca au decis ca proprietarii unei case să primească aproximativ 65.000 de euro ca despăgubiri pentru că valoarea imobilului s-a depreciat cu 40%, după ce s-a construit un bloc în vecinătate.

În urma unei expertize s-a constatat faptul că blocul ridicat în 2008, cu o autorizație de la Primăria Cluj, nu permite însorirea minimă de o oră și jumătate zilnic pentru casă.

Potrivit motivării instanței, se încalcă „art. 2 din Ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 emis de MINISTERUL SĂNĂTĂȚII pentru aprobarea Normelor de igiena și a recomandărilor privind mediul de viața al populației, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 140 din 3 iulie 1997: amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie sa asigure însorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstițiul de iarna, a tuturor încăperilor de locuit. Distanta dintre clădiri trebuie sa fie mai mare sau cel puțin egala cu înălțimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.

Ordinul nr. 119 din 4 februarie 2014, prin care a fost abrogat Ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 are același conținut normativ ca și textul mai înainte arătat, la art. 3, în ce privește obligația de respectare a standardelor de însorire: Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1½ ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate.

În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidențiază că distanța dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1)”, se arată în motivare, citată de clujust.ro.

În paralel, Primăria Cluj s-a judecat cu cel care a construit blocul și a câștigat „desființarea lucrărilor executate”, însă imobilul cu trei etaje și mansardă a rămas în picioare și în el locuiesc oameni. Astfel încât, familiei care locuiește în casă nu i-a rămas decât să ceară despăgubiri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.