Statul român nu va garanta plata despăgubirilor victimelor din Colectiv

colectiv incendiu
Imagini cu izbucnirea incendiului din Clubul Colectiv. Foto: click.ro, evz,.ro

Statul român nu va garanta plata despăgubirilor victimelor din Colectiv, după ce Tribunalul Bucureşti a respins luni, 7 mai, cererea de introducere a statului român ca garant în acest proces.

Decizia este definitivă și vine după ce Judecătoria sectorului 4 decisese același lucru în urmă cu un an, transmite postul de televiziune Digi24.

DNA a cerut introducerea statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, drept garant pentru plata despăgubirilor către familiile victimelor incendiului.

De asemenea, la termenul de astăzi, procurorul a cerut ca instanţa să aibă în vedere jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), dar şi faptul că în acest caz a fost întocmit un raport de control al Guvernului care a stabilit vinovăţia statului cu privire la derularea evenimentelor.

Conform mediafax.ro, procurorii au susţinut, în cererea înaintată judecătorilor, că statul, prin Ministerul Finanţelor, trebuie să „garanteze realizarea efectivă şi rapidă a drepturilor patrimoniale legitime ale persoanelor afectate, părţi vătămate, părţi civile
moştenitori/succesori ai celor decedaţi în tragedia din Clubul Colectiv”.

„Participarea Statului Român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice la acest proces, în calitate de subiect procesual, este concordantă rolului constitu’ional al statului de conducător al instituţiilor publice, în considerarea faptului că, între activitatea de autorizare, rezultatul dramatic şi prejudiciul adus victimelor care au suferit vătămări, răni, arsuri etc în urma incendiului din club, deficienţele entităţilor publice implicate în intervenţia de urgenţă la incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, în seara zilei de 30 octombrie 2015, există legătură de cauzalitate mediată”, mai arăta DNA în cerere.

Însă Tribunalul Bucureşti a respins această cerere.

64 de persoane au murit în incendiul din clubul Colectiv ce a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Alte 186 de persoane au fost rănite, iar 146 au fost spitalizate. Deși incendiul a durat numai 153 de secunde (aproximativ 3 minute), efectele sale au fost devastatoare. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

După tragedia din Colectiv, protestele care au urmat în toată țara au dus la căderea Guvernului Victor Ponta și la formarea unui Guvern tehnocrat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.