Decizie CCR. Prima reacție a lui Tudorel Toader. S-a anunțat protest

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

Decizie CCR. Tudorel Toader a avut o primă reacție după hotărârea luată de judecătorii constituționali de a accepta sesizarea Guvernului cu privire la conflictul dintre Executiv și Președinție.

„Decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției”, a scris ministrul Justiției pe pagina personală de Facebook.

Ministrul Toader mai spune că, spre deosebire de ministrul Justiției, președintele României nu are nicio abilitate legată de evaluarea competențelor profesionale ale procurorilor de rang înalt.

„Președintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiției care are astfel de competențe, stabilite atât la nivel constituțional cât și la nivel infraconstituțional”, a adăugat Tudorel Toader.

Decizie CCR. Judecătorul Dănileț: „Sunt surprins”

Într-o intervenție la Digi24, judecătorul Cristi Dănileț, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat că este surprins de decizia CCR.

„Mărturisesc că personal sunt surprins de decizia CCR. Nu m-am așteptat. După părerea mea, ministrul Justiției are un rol la numire, nu la revocare. Practic, în acest moment nu știm ce rol mai are CSM, președintele statului. Sper din suflet ca decizia CCR să detalieze aceste aspecte”, a spus Danileț, potrivit Digi24.ro.

Practic, spune Danileț, prin această decizie se regândește statutul procurorilor în România.

„Procurorii sunt aduși din ce în ce mai mult în zona deciziei executive, ceea ce nu e în conformitate cu normele internaționale”, a spus judecătorul.

Decizie CCR. S-a anunțat și un protest

Un protest a fost anunțat miercuri în București, de la ora 16.00, în Piața Victoriei, după decizia Curții Constituționale. Apelul la protest a fost făcut de comunitățile Corupția Ucide, Rezistența, Insistăm și Asociația Civică ProFest pe pagina de Facebook – „Nu cedăm! Apărăm Democrația!”

„Ieșim în stradă! Să nu vii singur. Share, live, sunat prieteni!

CCR a admis sesizarea lui Tudorel Toader legată de șefa DNA. Kovesi poate fi revocată.

Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi”, se scrie pe pagina organizatorilor.