Decalogul Chomsky. Zece secrete pe care politicienii nu ți le vor spune niciodată

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Noam Chomsky este unul dintre cei mai respectați analiști politici. Profesor de lingvistică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Chomsky a făcut un decalog cu „strategii de diversiune” pe care puterile politice din înreaga lume le aplică. Iată care sunt acestea:

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate. Oamenilor le este distrasă atenția de la problemele sociale importante și este îndreptată spre subiecte minore cu mare impact național.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai națiunii. Sunt create false amenințări sau probleme grave, care provoacă mare îngrijorare printre oameni, iar „conducătorii” intervin cu „soluții” și „rezolvări”.

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău. Cei care conduc țara trebuie să promoveze ideea că sunt preocupați în permanență pentru rezolvarea problemelor care ar putea apărea în viitor.

4. Poporul trebuie să creadă că și ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său. Aici putem da exemplul reducerii salariilor și pensiilor din timpul crizei economice.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze și efecte. Se folosește un discurs adresat celor cu nu gândesc analitic, iar scopul este de a îndrepta mulțimile spre un tip de gândire superficială.

6. Poporul trebuie dezobișnuit să problematizeze realitatea și să acționeze sub impulsul emoțiilor. În discursuri, guvernanți vor face apel tot timpul la reacții emoționale.

7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să-i ocupe timpul și să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.

8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă și obiectivă. Manipularea se face de cele mai multe prin mass media.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.

10. Poporul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare.

Recomandările GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.