De la Florica la Viorica. Prima femeie ministru din istoria României a studiat la Harvard

Florica Bagdasar, prima femeie ministru a României
Florica Bagdasar, prima femeie ministru a României

România va avea prima femeie prim-ministru din istorie în persoana Vioricăi Dăncilă. Femeile sunt, totuși, destul de slab reprezentate în Guvern, cabinetul Tudose având cinci femei din 27 de miniștri, în timp ce sub Sorin Grindeanu și Dacian Cioloș, șase fotolii ministeriale erau ocupate de femei.

Prima femeie ministru din istoria României a făcut parte din guvernul întocmit în 1946, sub Petru Groza. Este vorba de Florica Bagdasar, care a fost ministrul Sănătății între 1946 și 1948.

Florica Bagdasar s-a născut într-o familie româno-macedoneană, la Monastir, în Macedonia. A studiat la București, absolvind Facultatea de Medicină în 1925. A primit apoi dreptul de a practica medicina și chirurgia.

În 1927 s-a căsătorit cu doctorul Dumitru Bagdasar, cel care avea să pună bazele primei școli de neurochirurgie din România. Cea mai mare clinică de profil din România, Bagdasar-Arseni, îi poartă numele.

Florica Bagdasar a mers apoi, alături de soțul ei, în Statele Unite, unde a studiat la Harvard, iar când au revenit în țară au înființat prima clinică de neurochirurgie. Florica Bagdasar s-a specializat în psihiatrie, concentrându-și eforturile în domeniul neuro-psihiatric și în cel al asistenței educaționale a copiilor. A contribuit la dezvoltarea primelor abecedare, cât și la realizarea unui manual de matematică.

A devenit ministru după moartea soțului, care deținea același post. În mandatul său, Florica Bagdasar a trebuit să combată epidemiile de tifos din Moldova, respectiv de malarie – în Dobrogea.

După ce a căzut din grațiile comuniștilor, a fost demisă din funcția de director al Institutului de Igienă Mentală din București, însă în 1957 a fost numită vice-președinte al Crucii Roșii române.

Florica Bagdasar a avut o fiică, matematicianul Alexandra Bellow, care a fost profesor la mai multe universități din Statele Unite și soția autorului premiat cu Nobelul pentru literatură, Saul Bellow.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.