De ce va avea România un reprezentant în plus în Parlamentul European

Foto: Pixabay

România va avea un europarlamentar suplimentar în următorul corp legislativ al Europei, numărul reprezentanților țării noastre în ”camera” de la Bruxelles.

Motivul este simplu: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc în 2019.

Parlamentarii europeni au votat miercuri, 13 iunie, noua structură a Parlamentului European, organul care realizează legislația la nivelul Uniunii. Astfel, 27 dintre cele 73 de scaune ocupate până acum de britanici vor fi redistribuite către 14 țări din Uniunea Europeană.

Numărul total al europarlamentarilor va scădea de la 751 la 705.

România va fi reprezentată în viitorul corp legislativ al Uniunii Europene de 33 de europarlamentari.

Germania are cei mai mulți europarlamentari

Franța și Spania vor primi câte cinci noi locuri în Parlamentul European, ajungând la 79, respectiv 59 de reprezentanți, în timp ce Italia va primi încă trei europarlamentari, pentru a ajunge la 76 de mandate.

Olanda va avea și ea tot cu trei mai mulți membri în Parlamentul European, numărul total al acestora urmând să fie de 29, în timp ce Irlanda va avea cu doi mai mulți decât în prezent și va ajunge la 13 europarlamentari.

Polonia, România, Suedia, Austria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Croația și Estonia vor avea dreptul să trimită un europarlamentar suplimentar.

Cea mai bine reprezentată țară în Parlamentul European, Germania – cu 96 de mandate – nu va beneficia de pe urma Brexit-ului în ceea ce privește numărul reprezentanților în ”camera” de la Bruxelles.