Foto: NASA/Crew of STS-132

În intervalul de un an petrecut pe Stația Spațială Internațională, astronautul american Scott Kelly a crescut în înălțime cu 5 centimetri, relatează CNN.

Astronautul a stat 342 de zile la bordul SSI, alături de cosmonautul rus Mikhail Korniyenko, în cadrul unui proiect menit să studieze efectele pe care le au asupra sănătății umane perioadele mai îndelungate petrecute în spațiu. Cei doi s-au întors pe Pământ pe 2 martie.

Reprezentantul NASA Jeff Williams a explicat pentru CNN că această creștere în înălțime cu 5 centimetri nu este o surpriză.

„Este ceva temporar și ne așteptam la asta. Astronauții cresc în înălțime atunci când sunt în spațiu deoarece coloana vertebrală se întinde. Însă după ce revin pe Pământ, într-un interval scurt de timp, revin la înălțimea anterioară”, a explicat el.

Scott Kelly este astronautul american care a petrecut cel mai mult timp în spațiu (peste 500 de zile).

Pe Stația Spațială Internațională astronauții se află în stare de imponderabilitate, ceea ce le poate afecta sănătatea în diferite moduri. Imponderabilitatea poate duce la atrofie musculară, la deformarea scheletului, la încetinirea funcțiilor sistemului cardiovascular și la probleme de vedere.

Stația Spațială Internațională se află pe orbita Pământului, la o altitudine cuprinsă între 330 și 435 de kilometri.

scott kelly
Scott Kelly pe Stația Spațială Internațională. Foto: NASA

Dacă acest articol vi s-a părut interesant alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Pământul, atunci și acum. 10 imagini spectaculoase ale NASA surprind schimbarea planetei
7 locuri spectaculoase din România în care nu ai voie să intri
Idei de afaceri 2016. Patru ferme și plantații pe care să le faci cu bani puțini

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.