De ce sunt vopsite avioanele în alb

FOTO: Korneel Luth/Pixabay
FOTO: Korneel Luth/Pixabay

Cele mai multe avioane sunt vopsite în alb sau au suprafețe reduse de o altă culoare. Potrivit Go4it.ro, există mai multe motive pentru care este preferat albul.

În primul rând, această culoare reflectă razele soarelui și radiațiile, care altfel ar putea duce la încălzirea interiorului. Astfel, e nevoie de mai puține resurse pentru a menține o temperatură constantă în cabina avionului.

De asemenea, un alt motiv este și faptul că această culoare la avioane se păstrează bine de-a lungul timpului. În alb sau gri se vopsesc și suprafețele de control, tot pentru a fi protejate de razele soarelui.

Avioanele care sunt vopsite în mai multe culori nu sunt mai nesigure și nici nu reprezintă un pericol suplimentar. Singurul dezavantaj este de factură economică: au nevoie de un pic mai multă energie pentru a menține o temperatură constantă în cabină, deci costuri un pic mai ridicate, iar vopsirea trebuie refăcută pentru că se degradează mai repede din cauza razelor soarelui.

În cazul în care vă întrebați care sunt cele confortabile locuri din avion, o fostă stewardesă, Beth Blair, a dezvăluit într-un articol pentru BBC, care sunt acestea. Este vorba despre locurile de la clasa economic din fața pereților despărțitori dintre clasa Business și cea Economy, precum și cele aflate în dreptul ieșirilor de urgență. Acestea oferă cel mai mult spațiu pentru picioare.

În ceea ce privește cele mai sigure locuri din avion, o analiză a revistei Time, care a luat în calcul datele despre accidente din ultimii 35 de ani, de la Administrația Federală de Aviație din SUA, arată că locurile din mijlocul aeronavei ar oferi mai multă protecție în caz de accident aviatic.

Însă, potrivit lui Alison Duquette, reprezentant al Administrației Federale de Aviație, nu există niciun fel de garanție, pentru că fiecare accident sau incident aviatic este unic, dar și extrem de rar.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.