De ce să nu îți faci tatuaj. Ce au descoperit medicii

FOTO: Heinzeligenstadt/Pixabay.com
FOTO: Heinzeligenstadt/Pixabay.com

De ce să nu îți faci tatuaj? O cercetare realizată în cadrul European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) a descoperit că nanoparticulele nocive de dioxid de titan prezente în tușul utilizat la tatuaje se pot plimba prin corp și există posibilitatea să se localizeze în ganglionii limfatici, unde pot cauza probleme de sănătate.

„Cunoaștem faptul că pigmenții prezenți în tatuaje se deplasează în organism către ganglionii limfatici în urma dovezilor vizuale: ganglionii limfatici se colorează în nuanța tatuajului”, a subliniat Bernhard Hesse, unul dintre cei doi autori principali ai studiului ESRF.

Medicii au ajuns la concluzia că tatuajele pot provoca infecții chiar și după 15 ani de la realizarea lor. O femeie din Australia a fost internată cu ganglioni limfatici măriți. Inițial, s-a gândit la ce e mai rău și a crezut că sunt semnele unui cancer.

Însă, după ce medicii de la spitalul Regal din Sydney au făcut teste amănunțite, au descoperit că e vorba de o reacție de la tatuajul făcut în urmă cu mulți ani. De asemenea, doctorii au început să-i studieze mai atent pe bolnavii de limfom cu tatuaje.

De ce să nu îți faci tatuaj. Riscuri

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie avertizează că toxinele din cerneala folosită la tatuaje ar putea fi absorbite în corp, unde poate genera cancer. Într-un raport publicat de Public Health England se arată că „unele cerneluri sunt comercializate fără date însoţitoare, iar compoziţia lor nu este cunoscută”.

Un studiu efectuat de Jorgen Serup, profesor de dermatologie la Spitalul Universitar din Copenhaga, a descoperit că 13 dintre cele mai folosite 21 de cerneluri din Europa conţineau substanţe cancerigene. Prin urmare, milioane de europeni sunt tatuaţi cu substanţe chimice de origine necunoscută.

De ce să nu îți faci tatuaj. Ce afecțiuni pot apărea

„Când o persoană dorește să își facă un tatuaj, în general este foarte atentă la alegerea salonului pentru a fi sigură că sunt folosite ace sterile, care nu au fost folosite anterior. Nimeni nu verifică compoziția chimică a culorilor, însă studiul nostru demonstrează că poate ar fi cazul să facă acest lucru”, a declarat Hiram Castillo, unul dintre autorii cercetării ESRF.

Cei care se gândesc să-și facă un tatuaj trebuie să ia în considerare faptul că pot apărea câteva afecțiuni. De exemplu, pot apărea infecții locale. De asemenea, întâlnită câteodată, în urma unui tatuaj, este și dermatita de contact. Dacă ustensilele nu sunt sterilizate corespunzător poate apărea infecția cu hepatita B, C, turbeculoză, tetanus sau HIV.

FOTO: Heinzeligenstadt/Pixabay.com