De ce s-au separat Coreea de Sud și Coreea de Nord

FOTO: commons.wikimedia.org
FOTO: commons.wikimedia.org

Liderii din Coreea de Nord și de Sud au discutat astăzi aproximativ două ore. Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in și-au strâns mâinile și au trecut simbolic granița împreună atât în Sud, cât și în Nord. Apoi s-au îndreptat împreună spre Casa Păcii, o clădire din partea de Sud, folosită pentru întâlniri diplomatice.

După separarea celor două Corei, doar tatăl actualului dictator Kim Jong-il a mai avut discuții de două ori cu reprezentanții Sudului. Însă iată cum s-a produs scindarea între Coreea de Sud și Coreea de Nord.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Japonia a reușit să treacă Coreea în sfera sa de influență, până atunci fiind controlată de China. În 1910, după războaiele cu rușii și chinezii, japonezii reușesc să-și anexeze Coreea.

De ce s-au separat separat Coreea de Sud și Coreea de Nord

În anul 1945, după ce Japonia a fost înfrântă în cel de-al Doilea Război Mondial, armatele Uniunii Sovietice și Statelor Unite au ocupat fiecare câte jumătate din teritoriul coreean, împărțit de-a lungul paralelei 38.

În următoarea perioadă ar fi urmat unificarea celor două teritorii, însă insuccesul organizării alegerilor libere în 1948 a început să crească tensiunile între cele două regiuni. Mai mult, Nordul a instaurat un guvern comunist.

Pe 25 iunie 1950 situația a degenerat în război după ce Coreea de Nord a invadat teritoriul Coreei de Sud. Războiul a durat până pe 27 iulie 1953. În acest conflict, Coreea de Sud a primit ajutorul Statelor Unite.

În absența unei voci disidente din Uniunea Sovietică, SUA și 19 țări adoptă o rezoluție a Consiliului de securitate al ONU prin care se autorizează intervenția militară în Coreea. A participat o forță militară internațională de 314.000 de militari, iar aproape 90% erau americani.

Țările ONU au reușit să împingă nord-coreenii dincolo de paralele 38, ceea ce a determinat Republica Populară Chineză să intre în război de partea Coreei de Nord. În acest conflict, Uniunea Sovietică a sprijinit cu armament atât chinezii, cât și armata nord-coreeană.

Războiul s-a încheiat printr-un armistițiu. S-a stabilit granița între cele două Corei și a fost creată o zonă demilitarizată lată de 4 kilometri. De atunci și până în prezent nu s-a semnat niciun acord de pace între cele două țări și a existat doar acest armistițiu. Din punct de vedere al actelor, Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt în continuare în război și doar au oprit conflictul armat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.