De ce s-a prăbușit bursa americană? Tot ce trebuie să știi

Bursele de pe Wall Street au înregistrat pierderi masive
De ce s-a prăbușit bursa americană? Foto: Pixabay

Bursele de pe Wall Street au înregistrat cea mai proastă zi din ultimii șase ani, iar indicele Dow Jones Industrial Average a căzut cu 4,6%, după ce investitorii s-au arătat îngrijorați de creșterile dobânzilor provocate de majorarea inflației.

Pierderile de pe Wall Street au fost provocate de mărirea salariilor și de scăderea accentuată a ratei șomajului din SUA.

Investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

Casa Albă a încercat să îi liniștească pe investitori, anunțând că ”este concentrată pe elementele pe termen lung ale economiei, care rămân excepțional de puternice”.

De ce s-a prăbușit bursa americană? Economia este ”prea” puternică

În mod bizar, căderea bursei a fost provocată de știrile economice pozitive. Fenomenul a început de vineri, când Departamentul american al Muncii a anunțat proiecțiile pentru creșterile salariale, care au fost mai mari decât se anticipa.

„Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală”, a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co, New York.

Drept răspuns, investitorii au ales să vândă acțiuni și să investească în bunuri, precum obligațiunile de stat, care beneficiază de rate mai mari ale dobânzilor.

”Nu este o prăbușire a economiei”, a explicat Erin Gibbs, manager la S&P Global Market Intelligence, citată de BBC, adăugând: ”Nu suntem îngrijorați că bursele nu se vor descurca. Îngrijorarea este provocată de faptul că economia este mai puternică decât se credea și este o nevoie de re-evaluare”.

Creșterea globală puternică a provocat băncile centrale din Europa și Canada să renunțe la politicile de stimulare a economiei, după criza din 2008. Specialiștii se așteaptă la o perioadă mai lungă de volatilitate, până la stabilizarea burselor.

Pierderi masive și pe bursele din Asia

Indicele bursei nipone Nikkei 225 a căzut cu 4,7% astăzi, în timp ce Hang Seng (Hong Kong) a înregistrat un regres de 4,5%. Au fost înregistrate pierderi considerabile și pe bursele din Coreea de Sud și Australia.

Investitorii asiatici își ghidează investițiile în funcție de prețul acțiunilor din Statele Unite ale Americii, multe dintre economiile din regiune fiind încă dependente de ceea ce se întâmplă în America.

Cu toate că economiile sunt mai puternice decât au fost vreodată după criza financiară globală, mulți investitori au ales să își retragă banii de pe bursă.

De ce s-a prăbușit bursa americană? Ce înseamnă pentru investitori

Căderile bursiere de luni au provocat pierderi de aproximativ 114 miliarde de dolari pentru cei mai bogați 500 de oameni din lume, scrie Bloomberg.

Warren Buffet, al treilea cel mai bogat om din lume, ar fi pierdut peste 5 miliarde de dolari. Și averea șefului Facebook, Mark Zuckerberg, s-a diminuat cu 3,6 miliarde de dolari.

Jeff Bezos, șeful Amazon, a înregistrat pierderi de 3,3 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei sale au scăzut pe bursa americană cu 2,8%.

Foto: Pixabay