De ce pleacă medicii din România? Cele mai populare motive

Viața unui medic în România Foto: wikipedia.org

Numeroși medici români au plecat să își practice meseria în alte țări din Europa și din lume. Iată de ce:

Potrivit unui studiu publicat de MEDIjobs România, 84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 80% – ca urmare a condițiilor din spitale și clinici, iar 68% datorită veniturilor salariale mult mai mari.

Cumulul de factori nu se oprește aici. Potrivit studiului, 56% dintre medici susțin că au plecat din cauza relației cu colegii sau mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relației cu pacienții români.

Mai puțin de jumătate dintre medicii români din străinătate care au participat la studiu spun că s-ar întoarce să ajute pacienții români, iar 40% doresc un salariu corect în România. Ce înțeleg medicii printr-un salariu corect: între 6.000 și 15.000 de lei.

Asistenții medicali care au plecat din țară în ultimii ani, și ei în număr foarte mare, au ales străinătatea în special datorită nivelului salarial de acolo (82%), în timp ce 39% dintre ei au părăsit România din cauza condițiilor din spitale și clinici.

La studiu au participat peste 50 de medici specialiști și asistenți medicali români stabiliți în afara granițelor.

Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015, mulți dintre ei ajungând să lucreze în alte domenii.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.