De ce a picat rețeaua Facebook în toată lumea

Utilizatori din întreaga lume nu s-au putut conecta în această dimineață pe conturile personale din rețeaua de socializare Facebook. Un grup de hackeri apropiați de mișcările jihadiste a anunțat că a atacat rețeaua, însă reprezentanții Facebook au arătat că defecțiunea s-a produs din interior.

Facebook nu a funcţionat timp de aproximativ 30 de minute, utilizatorii neputând să-şi acceseze conturile. Defecţiunea s-a produs în jurul orei 8:40, ora României şi a fost remediată în jurul orei 9:10, relatează mediafax.ro.

Mesajul Facebook pentru cei care au dorit să-şi acceseze conturile era: „Sorry, something went wrong. We’re working on it and we’ll get it fixed as soon as we can”. Ultima dată când reţeaua de socialiare a întâmpinat probleme a fost în septembrie 2014.

Nu doar Facebook a avut probleme în această dimineață, ci și Instagram, scrie gizmodo.com.

Un grup de hackeri intitulat Lizard Squad, despre care presa internaţională a scris de mai multe ori că are legături cu terorismul jihadist şi cu Statul Islamic, a anunțat că a atacat cele două rețele, precum și site-urile MySpace, Tinder, AIM, Hipchat.

Gruparea Lizard Squad, care s-a autointitulat şi Califatul Virtual, şi-a asumat responsabilitatea și pentru atacurile informatice asupra site-urilor Malaysia Airlines şi Sony, potrivit digi24.ro.

lizard squad
Gruparea Lizard Squad. Foto: Pagina de Facebook Lizard Squad

Însă reprezentanții Facebook au anunțat că problemele apărute nu au avut legătură cu vreun atac informatic din exterior, ci au fost cauzate de inginerii rețelei care au introdus o modificare ce le-a afectat sistemul.

„Ne-am mișcat rapid pentru a repara defecțiunea, iar acum ambele servicii (Facebook și Instagram – n.r.) funcționează 100% pentru toată lumea”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook, citat de independent.co.uk.

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, are în prezent 1,3 miliarde de utilizatori.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG face reduceri „revoluționare”. Prețurile, ca de Black Friday
O româncă a predat poliției un portofel cu bani găsit în Italia
Escrocherie cu filme deocheate pe Facebook

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.