De ce au ieșit SUA și Israelul din UNESCO?

SUA și Israelul nu mai sunt membri ai Unesco. Foto: Guillaume Speurt / Flickr
SUA și Israelul nu mai sunt membri ai Unesco. Foto: Guillaume Speurt / Flickr

Administrația condusă de Donald Trump și-a anunțat retragerea din organizația care se îngrijește de patrimoniul mondial, o decizie lăudată de premierul Israelului ca fiind ”curajoasă și morală”.

Statele Unite ale Americii au anunțat oficial Organizația Națiunilor Unite că se vor retrage din Unesco, motivând decizia prin ”discursul anti-Israel” al organizației. La scurt timp după anunțul americanilor, Israelul a luat o hotărâre similară.

”Este o decizie curajoasă și morală, deoarece Unesco a devenit un teatru al absurdului. În loc să conserve istoria, o distorsionează”, a precizat, într-un comunicat, premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Unesco este cunoscută în lume pentru lista de obiective care fac parte din patrimoniul cultural și natural al Pământului, însă a atras de multe ori nemulțumirea Israelului și a administrației Trump în urma unor decizii controversate, cum ar fi numirea orașului Hebron drept un sit de moștenire palestiniană.

În luna mai a acestui an, autoritățile de la Tel Aviv au fost înfuriate de o rezoluție a Unesco care identifca Israelul drept ”forța ocupatoare” a orașului Ierusalim. Unesco cerea Israelului să înceteze acțiunile de schimbare a ”caracterului orașului”.

Irina Bokova, directorul general al Unesco, și-a exprimat ”regretul profund” față de hotărârea americană. ”Nu este o pierdere a Națiunilor Unite, ci o pierdere a multilateralismului”, a mai spus Bokova.

Retragerea SUA din Unesco va intra în vigoare în 31 decembrie 2018, americanii anunțând că vor rămâne observatori ai organizației, urmând să contribuie cu ”perspective și expertize”.

În 2011, Statele Unite au anulat orice contribuție financiară pentru Unesco, în semn de protest față de primirea Palestinei ca membru deplin al organizației.

Nu este pentru prima oară când americanii se retrag din Unesco. Președintele Ronald Reagan a făcut același lucru, înainte ca George W. Bush să se alăture din nou organizației.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.