Klaus Iohannis a oferit noi explicații. De ce a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Întrebat de jurnaliști de ce anume a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier al României, președintele Klaus Iohannis a oferit astăzi, 23 ianuarie, câteva explicații.

El a declarat că nu i-a fost frică de suspendare, așa cum au susținut unele voci. Klaus Iohannis a mai spus că un argument pentru nominalizare a fost faptul că Viorica Dăncilă a fost recomandată de majoritatea parlamentară.

„Despre această chestiune am vorbit chiar la desemnare și am spus atunci. Poate unii au crezut că o spun de complezență. Am cântărit toate argumentele și am ajuns la concluzia că asta este varianta pe care trebuie să o accept”, a spus președintele.

El a mai arătat că a avut o întâlnire cu Viorica Dăncilă înainte de desemnare: „Sigur că am avut o întâlnire. Mi s-ar fi părut ciudat să fac o desemnare fără să cunosc persoana”.

Întrebat dacă i-a fost teamă de suspenare, Klaus Iohannis a răspuns negativ.

„Cred că am amintit. Dar vă repet dacă doriți. Nu mi-a fost și nu-mi este teamă de suspendare. Nu există niciun motiv pentru suspendare și cred că încet, dar sigur, trebuie să eliminăm acest factor din discuția publică. Este o discuție care se poartă fiindcă au mai fost încercări de suspendare la noi, nereușite, și nu cred că această posibilitate de suspendare trebuie să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică. Pentru mine, cu certitudine, acesta nu este un factor de decizie”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier, președintele a răspuns „majoritatea parlamentară”.

În ceea ce privește afirmația lui Liviu Dragnea, care a spus că persoanele cercetate penal pot face parte din noul Guvern, Klaus Iohannis a arătat că nu este de acord cu această poziție.

„După părerea mea, n-au ce căuta în furntea statului”, a comentat președintele.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.