De câte tipuri sunt generatoarele de curent și cum le alegi în funcție de nevoile tale

Pe un șantier, generatoarele de curent sunt de mare ajutor la început, până la racordarea la rețeaua electrică. Însă, ele își găsesc și apoi rolul în gospodărie, fiind ajutor de încredere atunci când apar penele de curent.

Dacă vă gândiți să combinați utilizarea pe șantierul casei personale cu cea post-construcție, pentru urgențele locuinței, credem că varianta optimă ar fi cumpărarea unui generator pe benzină cum sunt cele de AICI.

Mono vs trifazat

În continuare, vă vom arăta de câte feluri sunt aceste generatoare pe benzină și cum să le alegem. Începem cu tensiunea furnizată, care poate varia între 230 și 400 V. Alegerea este între generatoarele monofazate (230V/50Hz) și cele trifazate (400V/50Hz). Totuși, aici alegerea nu este deloc grea. Dacă atunci când veți face partida de curent vă gândiți să optați pentru trifazat (aveți în curte un abric, o moară, un aparat de sudură sau alte echipamente ce necesită racordare trifazată), cumpărați un generator trifazic. Totuși, dacă grija voastră este să alimentați o betonieră, un flex și alți consumatori medii și mici în faza de construcție a casei, trebuie spus că și un generator monofazat își poate face fără mari probleme treaba.

Producătorul motorului

Când vine vorba despre motorul generatorului, trebuie spus că sunt câțiva producători de renume. Piața e cucerită de Honda, însă motoare de mare încredere cu și cele de la Kipor, Briggs&Stratton, Robin Subaru, Stager, Kohler, Green Field sau Dewerk.

Nivelul de zgomot

În ceea ce privește zgomotul, există generatoare care vin cu carcasă insonorizată. Acestea sunt destul de silențioase, deoarece carcasa aceea reușește să reducă considerabil zgomotul făcut de motor. Deși ceva mai scumpe decât omoloagele lor fără carcasă, aceste generatoare se pot dovedi o investiție bună mai ales când le veți folosi pentru asigurarea de urgență a necesarului de curent electric (pentru centrală, frigider, electronice și iluminat) pe timp de noapte. Plasat afară, chiar în imediata apropiere a locuinței, generatorul nu îi va deranja prea tare fonic pe cei din casă.

Pornire la sfoară sau electrică

În privința tipului de pornire, cea mai întâlnită variantă este cea manuală la sfoară (cam ca la drujbe, dacă sunteți familiarizați cu aceste echipamente). Însă, există și generatoare care propun ceva mai mult confort și siguranță în folosire, iar aici merită amintite cele electrice la cheie și electrice automatizate. Există și generatoare care pornesc singure odată cu lăsarea întunericului. Însă, opțiunea noastră ar fi spre un generator capabil să pornească de unul singur atunci când parametrii electrici ai rețelei naționale sunt fie prea mici, fie prea mari. Această din urmă problemă, suprasarcina, poate face mari pagube printre dispozitivele electrice din locuință. În momentul în care parametrii electrici ai reţelei revin în limitele setate panoul comută sarcina de la generator la reţea şi comandă oprirea generatorului.

Tot pentru siguranța folosirii unui generator, este ideal să folosim unul dotat cu regulator automat de tensiune.

Principala grijă: puterea maximă / continuă generată

Desigur, poate cel mai important aspect este puterea maximă generată de aceste echipament. De exemplu, în faza de construcție a casei este posibil să aveți nevoie să alimentați în același timp o betonieră, un flex și o drujbă electrică. Ca să nu mai pomenim de consumatori ceva mai mari, cum sunt aparatele de sudură.

Generatoarele monofazate pot genera puteri cuprinse între 0 și 12 KW, în timp ce modelele trifazate pot produce între 0 și 40 KW.

Sfatul nostru pentru activitățile de șantier propriu – la o locuință ridicată în regie propriu, de exemplu – este să cumpărați un generator (mono sau trifazat, la alegerea voastră) capabil să aibă o putere continuă de cel puțin 3 kVA.

Poți vinde generatorul pentru a cumpăra unul mai mic și mai silențios

Există și varianta ca, după încheierea lucrărilor, să vindeți generatorul de 3-5 kVA pe care l-ați ales și, cu banii primiți, să cumpărați unul mai mic, de circa 1 kVA, ideal pentru a asigura, la nevoie, micile nevoie ale casei (curent pentru centrală, frigider, incubator, becuri etc).

Generatoare folosite pe șantiere medii și mari

Pentru nevoi mai mari, există generatoare mai puternice. Aici, motorina este combustibilul de bază, iar utilizările ajung până la scară industrială. De exemplu, în șantiere mai mari sau la amenajări de drumuri sunt folosite generatoare diesel cu carcasa insonorizată cu turn de iluminat cum sunt cele de AICI.

Deși puterea dezvoltată de ele este mare (putere maximă de 9 kVA la 230V), ele au un consum redus (2l/h), iar rezervorul de mari dimensiuni (120l) face ca autonomia mașinii să fie una ridicată, de circa 60 de ore.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.