La 100 de ani de la Marea Unire, Dacian Cioloș lansează România 100: „Se poate guverna și altfel”

dacian cioloș
Dacian Cioloș. Foto: Facebook

Premierul României, Dacian Cioloș, a anunțat aseară că a lansat Platforma România 100 – România la 100 de ani, ce conține 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor.

Platforma poartă numele România 100 deoarece în 2018 România va celebra centenarul Marii Uniri (100 de ani de la unirea din 1918).

„Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale”, a explicat Cioloș.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloș a explicat că își va respecta promisiunea de a nu intra în niciun partid, însă își dorește ca reformele începute de guvernul său să continue.

„Am promis că nu voi candida în aceste alegeri și că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent.

Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate.

Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de#Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același.
Am dorit să arătăm că România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate”, a explicat Dacian Cioloș.

El a mai spus că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată: „Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute”.

„Dar, tocmai pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”, a mai spus el.

Sprijinul pentru Platforma Romania100 se realizează prin semnatură pe website-ul gratuit www.petitieonline.com.

Deși platforma a abia a fost lansată aseară, pe site-ul petitieonline deja s-au strâns peste 25.000 de semnături de susținere a programului propus de Dacian Cioloș.

Iată și cele 10 principii de guvernare susținute de Dacian Cioloș:

1. O Românie fără corupție

2. O Românie cu o clasă politică responsabilă

3. O Românie guvernată cu bun simț

4. O Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit

5. O Românie fără sărăcie

6. O Românie cu o economie competitivă

7. O Românie cu adevărat educată

8. O Românie sănătoasă

9. O Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO

10. O Românie a tuturor românilor

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce spune Cioloș despre posibilitatea de a fi premier și după alegerile din decembrie

Dacian Cioloș și-a donat tot salariul pe o lună pentru Cumințenia Pământului

https://greatnews.ro/premierul-romaniei-dacian-ciolos-zbor-clasa-a-doua-munchen/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.