Un român a inventat Dacia cu 6 roți. La ce poate fi folosită mașina

dacia cu 6 roți moise davidaș
Foto: ampoita.wordpress.com

Ajuns la pensie, un maistru mecanic din satul Ampoiţa, judeţul Alba, a modificat o Dacie astfel încât aceasta să aibă 6 roți și să o poată folosi la arat și la transport pe orice tip de teren, relatează adevarul.ro.

În total, mecanicul auto a cheltuit aproximativ 3.500 de euro pentru a o realiza. Cu ea, Moise Davidaş putea să ajungă în locuri în care o maşină obișnuită nu ar fi putut niciodată să intre. Mai mult, cu Dacia cu 6 roți putea chiar să are câmpul.

Ideea a prins contur în mintea lui Moise Davidaș în anul 1995, când a elaborat proiectul autoturismului „Dacia-cu-şase roţi”. Deoarece era pensionar și avea fonduri limitate, a durat 15 ani până când şi-a văzut proiectul materializat. Însă a reuşit. Odată ce mașina a luat naștere, a şi înmatriculat-o astfel încât să poată umbla cu ea pe drumurile publice.

Dacia cu 6 roți putea să fie utilizată mai ales la muncile agricole, la arat. Trenul de rulare permite folosirea aceluiaşi tip de anvelope de autoturism „Dacia” sau şenile de cauciuc, în funcţie de cerinţe. Datorită modificărilor, maşina are o gardă la sol mai înaltă, fiind adaptată circulaţiei pe orice tip de teren, oricât ar fi acesta de accidentat. Mașina are 4 roţi în spate şi două în faţă.

Moise Davidaş s-a folosit de ”Dacia cu plug” mai mulţi ani. Acum, fostul mecanic are 75 de ani și nu prea își mai scoate invenția din garaj.

dacia cu 6 roți moise davidaș
Foto: ampoita.wordpress.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.