Cutremur violent în Italia. Bilanț provizoriu: 250 de morți. Sunt și români printre victime

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri în centrul Italiei.

Potrivit siteului Reuters, cutremurul s-a produs în apropierea orașului Perugia, bilanțul provizoriu fiind de 250 de morți. Ministrul Afacerilor Externe a anunțat că cinci români se află printre cei care și-au pierdut viața. Alți patru sunt răniți și 11 sunt dați dispăruți.  Seismul s-a produs pe 24 august, la ora locală 3:36 (4:36, ora României).

UPDATE: Pentru a vă da seama despre efectele acestui cutremur, am scris un articol în care arătăm cum arătau localitățile afectate înainte de cutremur și cum arată ele acum. Îl găsiți AICI

Adâncimea la care s-a produs cutremurul a fost de numai 10 kilometri; tocmai din acest motiv și efectele sale au fost devastatoare. Șeful Serviciului de protecție civilă, Fabrizio Curcio, a declarat că intensitatea cutremurului e comparabilă cu a celui produs în 2009, în Aquila.

Cea mai afectată pare să fi fost comuna Amatrice. „Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este”, a declarat primarul comunei, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera. Edilul a adăugat că localitatea va trebui reconstruită de la zero, majoritatea clădirilor fiind fie la pământ, fie compromise, șubrede. Spitalul din orașul cu 2600 de locuitori a fost evacuat, cei 15 pacienți din unitate fiind mutați în stradă.

Un alt deces a fost confirmat în Accumoli, tot în regiunea Lazio. Primarul Stefano Petrucci spunea la orele dimineții că se teme că alte cinci persoane sunt decedate, inclusiv un cuplu cu doi copii. Temerea primarului s-a confirmat ceva mai târziu. La ora 12, s-a anunțat că șase persoane din Accumoli au decedat în urma seismului.

La Roma (cutremurul s-a produs într-o zonă aflată la circa 100 km de capitala italiană), mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Cele mai afectate localități de seism au fost:

Accumoli
Amatrice
Posta
Arquata del Tronto

Seismul a făcut pagube în trei regiuni din Italia: Umbria, Lazio și Marche.

Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că nu a primit solicitări de asistență consulară după cutremurul din Italia.

https://greatnews.ro/inainte-si-dupa-cum-aratau-si-cum-arata-acum-localitatile-distruse-de-cutremurul-din-italia/

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.