Cutremur mare în România în această noapte. Ce magnitudine a avut

Cutremur zona Vrancea cutremur în românia
Cutremurul a avut loc în zona Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în această noapte în România, în zona Vrancea, anunță site-ul Institutului Național de Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 91,6 kilometri. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Munții Vrancei, la 7 kilometri de comuna Paltin din județul Vrancea.

Potrivit Centrului Seismologic European – Mediteranean, magnitudinea cutremurului a fost de 5,6 grade, iar adâncimea de 94 de kilometri.

Inițial, și INFP anunțase o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter (și o adâncime de 112 kilometri), însă datele transmise prima dată au fost modificate ulterior.

Cutremurul este unul dintre cele mai mari produse în ultimii ani în România. Ultimul cutremur puternic produs în România a avut loc pe 22 noiembrie 2014 și a avut o magnitudine de 5,7 grade (acesta a fost cel mai puternic seism produs în România în ultimii 10 ani).

Seismul din această noapte a fost resimțit destul de puternic atât în București, cât și în Muntenia, în Moldova și în Transilvania. Potrivit unui cititor GreatNews, cutremurul s-a simțit și la Chișinău, în Republica Moldova.

La Hotelul Căprioara din stațiunea Covasna, județul Covasna, cutremurul s-a simțit atât de puternic încât i-a trezit pe turiști din somn, iar mulți au ieșit pe holul hotelului. Alimentarea cu curent electric s-a întrerupt preț de câteva secunde.

Potrivit unui locuitor din Măgurele, cutremurul s-a simțit destul de bine și în zona Capitalei.

„Chiar venisem de la salsa și mâncam în bucătărie. Am simțit că se mișcă podeaua și scaunul cu mine, a început să se miște geamul rabatat. Scârțâia puțin mobila de pe pereți de la bucătarie”, a povestit pentru greatnews.ro Octavian Micu din orașul Măgurele.

„Cum a început cutremurul au început să urle câinii”, a mai explicat el.

În Chișinău s-a simțit „destul de tare”

„Era 2 și un sfert, m-a trezit zgomontul din casă… masa pliantă pe care o ținem după perdea făcea zdrang – zdrang… Toate lustrele se mișcau…5 minute s-au mișcat după aia”, a povestit pentru greatnews.ro Ioana, o locuitoare din Pitești.

„Și la noi la Fetești s-a simțit foarte tare”, a relatat pe Facebook Valeria State.

cutremur în românia
Sursa: INFP

Cutremurul a fost simțit atât în zona Moldovei, cât și la vecinii de peste Prut.

„A fost un cutremur destul de puernic la ora 2 și 11 minunte, cu magditudinea de 5,6 grade. S-a simțit și în Iași”, a comentat pe Facebook Valentina Parnici.

„În Chișinău la fel s-a simțit destul de tare! Părea că nu se mai termină… Scârțâia mobila, geamurile, oamenii în panică au ieșit pentru câteva minute afară, dar nu au stat mult pentru că erau în pijamale și au înghețat”, a scris un cititor GreatNews.

cutremur în românia
Sursa: cutremur.net

Recomandările editorilor GreatNews:

Înainte și după. Cum arătau și cum arată acum localitățile distruse de cutremurul din Italia

Capsula de supraviețuire, „casa” în care reziști în caz de cutremur, furtună sau tsunami

Cutremur violent în Italia. Bilanț provizoriu: 250 de morți. Sunt și români printre victime

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.