Cupa Mondială crește: 48 de echipe la turneul final

Numărul echipelor care vor juca la turneele finale ale Cupei Mondiale de fotbal, începând cu ediția din 2026, va crește de la 32, la 48.

Consiliul FIFA a decis că noul format să cuprindă câte 16 grupe a câte 3 echipe, însă nu a făcut și alte comentarii în legătură cu restul calendarului.

Extinderea turneului final la 48 de echipe a fost ideea președintelui FIFA, Gianni Infantino, care a ajuns în funcție în urmă cu mai puțin de un an.

Diluarea celei mai importante competiții fotbalistice din lume nu pare a fi o problemă pentru conducerea forului mondial, care s-a dovedit a fi ușor de corupt de mai multe ori în istoria sa.

Mai mult, costurile enorme necesitate de FIFA pentru organizarea turneelor vor crește și mai mult odată cu numărul participantelor.

Cupa Mondială de fotbal este cel mai urmărit eveniment sportiv din lume. La fiecare patru ani, în mijlocul verii, miliarde de oameni sunt atrași de această competiție.

La prima ediție, din 1930, au participat 13 echipe. Toate meciurile s-au jucat în același oraș, Montevideo. La celelalte două Cupe Mondiale interbelice, în Italia și Franța, au participat 16, respectiv 15 echipe.

După Al Doilea Război Mondial, în Brazilia lui 1950, FIFA a revenit la un turneu cu 13 echipe, iar formatul a fost unul complet neobișnuit. La următorul turneu final, în Elveția, au participat 16 echipe, trend care s-a menținut până în 1982, când 24 de echipe s-au duelat în cea de-a 12-a Cupă Mondială.

Ultimul turneu cu 24 de echipe a fost cel din Statele Unite, în 1994. Începând cu Franța 98 și încheind cu Qatar 2022, competițiile organizate de FIFA sunt cu 32 de echipe.

Rămâne de văzut care va fi noua distribuție a numărului de echipe calificate pentru diferitele confederații.

Voi ce credeți? Are România șanse să se califice din nou la Cupa Mondială?