Cum vor afla arheologii ce se ascunde în pământ în zona cetății Sarmizegetusa Regia

FOTO: Oroles/Wikimedia commons
FOTO: Oroles/Wikimedia commons

Întreaga zonă a cetății dacice Sarmizegetusa Regia va fi scanată din avion, pentru a se identifica alte obiective arheologice care s-ar putea afla sub pământ. Pe baza acestor analize ar putea fi elaborat un program de cercetare și conservare a sitului din Munții Orăștiei, protejat de UNESCO.

„Dorim să facem o scanare la situl arheologic, astfel încât să știm care sunt obiectivele de sub pământ, pentru a putea face o cercetare arheologică în următorii ani.

Este o scanare specifică, efectuată pentru siturile arheologice, care poate pătrunde sub nivelul solului, astfel încât să vedem vestigiile arheologice existente”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, pentru Agerpres.

Autoritățile județene spun că până la jumătatea acestei luni vor fi definitivate aspectele ce țin de cercetarea arheologică, iar la începutul anului viitor va fi depusă documentația pentru a obținerea de fonduri pentru conservarea și protejarea monumentului istoric.

Cetatea Sarmizegetusa Regia este în administrarea Consiliului Județean Hunedoara din 2013, fiind preluată de la Ministerul Culturii.

În primele patru luni ale anului a fost vizitată de 10.000 de persoane, de aproape 2,5 ori mai mulți turiști decât în perioada similiară a anului trecut.

Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane.

FOTO: Oroles/Wikimedia commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.