Cum vom fi avertizați că vine o furtună puternică

FOTO: Jan Vašek/Pixabay.com
FOTO: Jan Vašek/Pixabay.com

După furtuna care a avut loc în vestul țării, premierul Mihai Tudose a anunțat, luni dimineață, la Radio România Actualități, că se lucrează la un sistem de avertizare rapidă, în cazul unor situații de urgență.

Atenționarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental și va fi preluată de operatorii de telefonie mobilă și distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme.

„Nu se poate lua, pe planeta aceasta, o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de azi este să stabilim un sistem de alarmare funcțional.

M-am sfătuit și azi-noapte cu specialiști ca prin intermediul rețelelor de telefonie mobilă toți cei aflați în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să vină cu o avertizare pe telefon. Va trebui să lucrăm cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cu operatorii de telefonie mobilă (…) să existe o coordonare și să stabilit un mecanism funcțional”, a declarat premierul Tudose, la Radio România Actualități.

Primul ministru a fost întrebat și dacă autoritățile încep să fie pregătite pentru calamități. „Niciodată nu e suficient. După cum a funcționat sistemul azi-noapte, e bine. Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat azi-noapte și factorul uman, dispobibilitatea tuturor de a se implica.

Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu pentru că au venit toți de la nivel de director de spitale la nivel de asistență medicală. Au fost foarte multe exemple de solidaritate umană. Și la nivel de Electrica, CFR, ISU, jandarmi, toată lumea a venit la treabă”, a mai precizat Tudose.

Iohannis cere explicații Guvernului

Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut Guvernului să explice dacă au fost respectate procedurile în situații de criză și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. „Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.

De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale”, se arată în mesajul președintelui.

Potrivit preşedintelui, existenţa unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei ar fi putut evita o tragedie precum cea de duminică.

„Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteză de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii”, mai spune şeful statului.

Totodată, Iohannis susține că „pasărea responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale”.

„Dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţă legii”, mai spune şeful statului în comunicat.

FOTO: Jan Vašek/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.