Cum va fi ales noul procuror-șef al DNA

După revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către președintele Klaus Iohannis, vă prezentăm care este procedura ce va fi urmată în numirea unui nou șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Klaus Iohannis va putea refuza o singură dată propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA, dacă modificările aduse statutului judecătorilor și procurorilor vor intra în vigoare.

Klaus Iohannis o revocă pe Kovesi din fruntea DNA

În prezent, funcția ocupată până azi de Laura Codruța Kovesi este ocupată, interimar, de procurorul Anca Jurma.

”Ca urmare a decretului prin care preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Laura Codruţa Kovesi şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcţie a doamnei Anca Jurma, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cum va fi ales noul procuror-șef al DNA

Ministerul Justiției va organiza o selecție pentru a desemna propunerea pentru funcția vacantă de procuror-șef al DNA. Aceasta se va încheia în 30 iule. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.

Participanții vor trebui să facă dovada unei vechimi corespunzătoare, să prezinte un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pe care vor să o ocupe, să depună un CV, un raport de evaluare a activității profesionale și cel puțin 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani.

Vor urma interviurile, între 25 și 27 iulie, în fața unei comisii conduse de Tudorel Toader, ministrul Justiției, care va decide numele procurorului care va fi trimis pentru numire președintelui Klaus Iohannis.

Primele declarații ale lui Kovesi, după revocare: „Rămân procuror!”