Cum va arăta cea mai mare moschee din România

Sursa foto: Digi24.ro
Sursa foto: Digi24.ro

Primăria Sectorului 1 a eliberat, în primăvara anului trecut, certificatul de urbanism pentru moscheea care urmează să fie construită pe terenul din apropierea Bulevardului Expoziției din Capitală.

Terenul, acordat prin Hotărâre de Guvern de Executivul condus de Victor Ponta, în 2015, se află lângă Romexpo și are 11.000 de metri pătrați.

Potrivit Digi24, autoritatea religioasă din Turcia a dezvăluit proiectul Marii Moschei ce urmează să fie construită la București. Lucrările ar urma să înceapă anul acesta.

Muftiul a spus că moscheea din București va avea o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane și va avea ca anexe un loc pentru spălarea rituală dinaintea slujbei, casa parohială, bibliotecă și un centru de asistență socială. Ca linie arhitectonică va semănă cu moscheea din Constanța.

Discuțiile cu Turcia despre construirea unei moschei în România au început imediat după Revoluție. Reprezentanții celor două țări au solicitat un loc de rugăciune și un cimitir. Orașele stabilite au fost Istanbul și București.

Mai exact, înțelegerea prevedea ca românii din Turcia să primească un loc pentru cimitir la Istanbul și unul pentru ridicarea unei biserici ortodoxe românești.

Un lăcaș de cult ortodox există la Istanbul. Este vorba despre ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu. Însă biserica „Sfânta Mucenică Parascheva” este în proprietatea comunității grecești din Turcia.

Oficial, în România sunt în jur de 67.000 de credincioși musulmani, din care 9.000 locuiesc în Capitală. Cei mai mulți sunt în zona Dobrogei.

Sursa foto: Digi24.ro
Sursa foto: Digi24.ro
Sursa foto: Digi24.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.