Cum se luptă cu sărăcia o comună din Moldova: Bani europeni pentru mutarea toaletei în case

Comuna botoșăneană Hilișeu Horia este în plin proces de civilizare. Foto: hiliseu-horia.ro

Aleșii locuitorilor dintr-o comună din nordul extrem al României au lansat un proiect de combatere a sărăciei bazat pe fonduri europene.

Cei mai săraci săteni din Hilișeu Horia, județul Botoșani, vor primi bani pentru a-și muta toaletele în casă, cât și pentru produse de igienă, dar și pentru a fi instruiți într-o meserie căutată pe piața muncii, scrie Adevărul.

În total, autoritățile locale au reușit să atragă peste 3,5 milioane de euro, care vor fi folosiți și pentru derularea de programe prin care copiii famililor sărace să primească mâncare la şcoală şi să fie ajutaţi la lecţii. Mai mult, în comună vor fi deschise 20 de firme noi, iar localnicii vor fi angajați.

Programul este destinat celor 600 de săteni din Hilișeu Horia care trăiesc într-o sărăcie cruntă.

”Este un mega-proiect care urmăreşte scurt şi la obiect ridicarea nivelului de trai. Dar nu dăm de pomană şi nici nu încurajăm traiul din ajutoare sociale. Prin acest proiect nu le dăm peşte, ci îi învăţăm cum să-şi facă undiţă şi să pescuiască. Încercăm să facem ceva durabil, care să ridice şi să salveze aceste comunităţi“, a declarat Ioan Butnaru, primarul din Hilişeu Horia, pentru sursa citată.

Vor fi educați și copiii, dar și părinții

Edilul pune mare preț pe educație și susține că va fi organizat și un sistem after-school în comună, prin care copiii vor primi masa de prânz și vor rămâne la școală pentru a-și face lecțiile.

”De multe ori sunt puşi la muncă sau au condiţii atât de precare încât nu le mai arde de carte. Aici vom avea grijă să înveţe”, a spus mediatorul educațional al comunei. Părinții vor fi și ei educați, urmând să fie școliți în tainele sprijinirii și creșterii copiilor. În cadrul aceluiaşi proiect vor fi organizate şi cursuri de alfabetizare pentru adulţi.

În cadrul inițiativei autorităților locale, 25 de case vor fi reabilitate, iar persoanele care nu au bani pentru a plăti energia electrică vor primi panouri solare. De asemenea, toţi beneficiarii proiectului vor primi materiale de igienă personală, adică săpun, pastă de dinţi, deodorante.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.