Cum se încearcă salvarea roșiilor din vremea bunicilor

O fundație din Odorheiu Secuiesc a reușit să salveze peste 40 de soiuri de legume, printre care roșia „inimă de bou”, dovleacul porcesc, ceapa roz sau fasolea „frumoasă”. Potrivit Digi24, proiectul de salvare a legumelor românești a fost finanțat din bani norvegieni.

Una dintre grădinile experimentale cu semințe tradiționale este la Apahida, în Cluj. „Le-am făcut tradițional, n-am folosit insecticide, pesticide, așa cum era la bunca acum 30 de ani roșia aia gustoasă și zemoasă”, a declarat fermierul Radu Telecan, pentru Digi24.

Semințele salvate de fundația din Odorheiu Secuiesc au ajuns la 50 de familii de la țară, care au datoria să le planteze și să dea mai departe materialul genetic.

„Cel puțin de zece ori atâtea specii de roșii, cel puțin de zece ori atâtea specii de mere dacă vorbim de pomi fructiferi. Semințele pe care le găsim la magazin sunt modificate genetic”, a explicat coordonatorul proiectului, Hanna Hompoth.

În piețele din țară apar pe tarabe roșii crescute pe pământ românesc, însă de cele mai multe ori sunt din semințe aduse din Israel, Bulgaria, Turcia sau Spania.

Potrivit cercetătorilor, în cazul soiurilor românești tradiționale, perioada de păstrare după recoltare este de 8 – 10 zile, în timp ce noile soiuri țin și câteva luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.