Cum să-ți amenajezi curtea în 5 pași simpli și cu un buget redus

Cum să îți amenajezi grădina în cinci pași simpli. Foto: Shutterstock
Cum să îți amenajezi grădina în cinci pași simpli. Foto: Shutterstock

Amenajarea curții tale se poate face în doar câțiva pași simpli și cu cheltuieli minimale. Ai nevoie doar de îndemânare și puțină imaginație.  

Dacă te numeri printre norocoșii care locuiesc la curte, amenajarea grădinii ar putea să ți se pară o adevărată provocare, dar și un proiect care necesită un buget pe măsură. În realitate, însă, poți crea în curtea ta un mic colț de rai într-un mod foarte simplu și fără să cheltui prea mult. Iată câteva sugestii:

  • Primul pas – amenajează-ți o alee în cel mai simplu mod posibil

Înainte să începi alte lucrări, te sfătuim să amenajezi aleea și apoi să gândești tot proiectul în funcție de ea. O alee poate fi realizată din o mulțime de materiale, de la clasicele dale, trecând prin piatra de rău sau cărămidă. Cea mai ușoară metodă este, însă, turnarea cimentului și apoi aplicarea unei matrițe pentru pavele.

Tot ce trebuie să faci este să așezi matrița acolo unde îți dorești să amenajezi aleea și să aplici mortarul. Costul acestei lucrări este extrem de mic – ai nevoie de matriță, care costă circa 60 de lei, mortar preparat dintr-un astfel de ciment, care costă circa 17 lei 40 de kilograme, nisip – circa 8 lei pentru 25 de kilograme și apă.    

  • Verdeață în toată curtea

După ce aleea este uscată și gata de folosit, poți trece la restul curții. Gazonul este, de departe, cea mai bună soluție pentru o curte întinsă și reprezintă baza pentru o grădină plină de verdeață și flori. Tot ce ai de făcut este să sapi toată curtea, apoi să împrăștii semințele și să le uzi. Vei observa primele fire de iarbă în câteva săptămâni. Desigur, dacă bugetul îți permite, poți apela la rulouri de gazon.

Pentru ca gazonul să rămână verde el trebuie udat zilnic dimineața sau seara. Totodată, el trebuie tuns cam o dată la 7, până la 14 zile, în funcție de ritmul de creștere. Plantarea gazonului nu te costă deloc mult, o pungă cu un kilogram de semințe este undeva la 12 lei.  

  • Pietriș decorativ – ieftin, ușor de aplicat, dar în măsură să adauge un farmec aparte curții tale

De jur împrejurul curții, de-a lungul gardului, poți pune pietriș decorativ. Este foarte ușor de pus nu costă deloc mult, dar arată foarte bine și dă un aspect îngrijit curții. În plus, nu împiedică dezvoltarea plantelor, așa că îl poți amplasa de-a lungul gardului chiar și dacă ai plante sau arbori în zona respectivă.

  • Plantele agățătoare pot să înverzească zonele mai puțin plăcute vizual

Un gard inestetic poate fi mascat cu ușurință cu ajutorul unor plante agățătoare. Glicina, caprifoiul, trandafirii agățători sunt doar câteva idei de plante ce pot îmbrăca un gard inestetic. Dacă îți dorești o înverzire mai rapida, iedera este de departe cea care se dezvoltă cel mai repede, dar și cea care are nevoie de cea mai puțină atenție – rezistă fără probleme la secetă și se dezvoltă chiar din primul an. Mai poți merge și pe viță de vie, care nu este foarte pretențioasă și la toamnă îți va oferi și niște struguri delicioși.

  • Fă suporturi pentru flori din cele mai neașteptate lucruri

O grădină neconvențională cu flori în suporturi inedite va atrage cu siguranță toate privirile vecinilor tăi. Poți folosi aproape orice drept suport pentru flori – cauciucuri vechi și vopsite, ghetuțe și cizmulițe care le-au rămas mici copiilor, cufere și valize vechi, chiar și sertare de la un mobilier vechi. Tot ce trebuie să faci este să pui pământ de flori în ele, apoi îngrijirea se face în funcție de necesitățile plantei. Este un mod de a-și amenaja curtea cu un buget minim, dar și de a da utilizări noi unor lucruri pe care nu le mai folosești.

Parcurgând acești cinci pași vei avea o curte superbă, în care va fi o adevărată plăcere să-ți bei cafeaua dimineața.  

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.