Cum să te bucuri de o grădină mereu sănătoasă. 4 sfaturi de la profesioniști

Foto: Shutterstock

Nu este foarte ușor să menții o grădină sănătoasă. Plantele sunt organisme vulnerabile care pot fi afectate de boli, paraziți sau de schimbările bruște de vreme. Ca să te poți bucura de o grădină sănătoasă și dezvoltată armonios, trebuie să fii mereu atent la factorii care pot afecta plantele pe care le crești și să iei măsuri rapid atunci când situația o impune.

Asigură irigarea grădinii

Cantitatea de apă pe care o primește o plantă este esențială pentru supraviețuirea și dezvoltarea sa. Dacă primește prea puțină, se va dezvolta mai greu sau chiar se va ofili. Dacă primește prea multă, îi pot putrezi rădăcinile. În consecință, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că plantele tale primesc exact cantitatea de apă de care au nevoie, atunci când au nevoie de ea.

Poți face acest lucru cu un sistem de irigații pe care îl poți monta singur, direct în grădina ta. Cea mai importantă piesă a sistemului este pompa de gradina, pe care o vei folosi pentru a livra apă în cele mai îndepărtate colțuri ale curții. Pentru irigarea propriu-zisă a plantelor poți folosi tuburi de picurare, care sunt foarte ușor de montat și te vor ajuta și să faci economie la apă. Cu ajutorul unui sistem de irigații, nu te asiguri doar că plantele tale vor crește, ci și că ele se vor dezvolta armonios, iar grădina ta va arăta mai bine ca niciodată.

Tratează sau elimină plantele bolnave

Singura metodă de a te asigura că grădina ta este sănătoasă este să verifici periodic plantele și să le tratezi sau să le elimini pe cele afectate, înainte să răspândească boala și către plantele sănătoase. Poate fi foarte dificil să-ți dai seama dacă o plantă este bolnavă. De aceea, ar putea fi o idee bună să faci câteva cercetări, fie în cărți de specialitate, fie pe internet, ca să știi cum ar trebui să arate un specimen sănătos.

Cea mai bună metodă de a evita apariția bolilor este prin verificarea plantelor ce urmează a fi introduse în grădină. Pentru a face asta, e bine să le verifici rădăcinile. Finegardening arată că rădăcinile unei plante sănătoase ar trebui să fie ferme, să aibă culoarea albă și să fie răspândite uniform. Dacă rădăcinile sunt moi și închise la culoare, înseamnă că planta este bolnavă, chiar dacă ea arată bine la suprafață.

Elimină insectele dăunătoare

Insectele dăunătoare pot să ajungă să distrugă o grădină dacă nu sunt ținute sub control. Mușcăturile insectelor sunt exact lucrul de care au nevoie bacteriile ca să poată pătrunde în interiorul plantelor. De asemenea, unele insecte sunt purtătoare de virusuri sau bacterii, motiv pentru care până și simpla lor prezență poate fi dăunătoare pentru plante. Ca să elimini insectele dăunătoare, poți folosi insecticide specializate, însă trebuie să fii atent să nu exagerezi. În grădină există și insecte benefice, care polenizează plantele sau atacă insectele dăunătoare. Dacă folosești prea mult insecticid, riști să le omori și pe acestea, împreună cu dăunătorii.

Folosește îngrășământ

Foarte mulți proprietari nu folosesc niciun îngrășământ pentru grădină. Aceasta este o greșeală, pentru că îngrășământul ajută nu doar la dezvoltarea plantelor, ci și la sănătatea lor. Plantele au nevoie de îngrășământ pentru că solul nu conține suficiente substanțe nutritive pentru dezvoltarea lor armonioasă. Chiar și dacă ai noroc și solul în care cultivi nu a fost exploatat foarte mult, după câteva culturi, fie ele flori sau legume, substanțele nutritive vor dispărea din sol și va trebui să folosești îngrășământ.

Cel mai bun îngrășământ este cel obținut pe cale naturală, pentru că ajută la fixarea substanțelor nutritive și stimulează dezvoltarea microorganismelor benefice din pământ, care, la rândul lor, îmbunătățesc structura chimică a solului. Îngrășământul natural este preferabil pentru că eliberează treptat substanțe nutritive către plante, pe când cel artificial e asimilat mult mai repede, fiind solubil în apă.   

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.