Cum să reduci consumul de apă caldă și să ai facturi mai mici. Două soluții eficiente

Panouri Solare
Panouri Solare

Cei care își doresc să diminueze consumul de apă caldă și să nu mai fie atât de dependenți de rețeaua publică de alimentare cu apă, dar nu vor nici să cheltuiasă prea mulți bani pe o centrală cu gaz, au la dispoziție mai multe soluții moderne.

În acest articol, vă prezentăm două dintre ele: panouri solare pentru apă caldă și boilere electrice. Din start, vă spunem că mai întâi trebuie să analizați schema instalației electrice din casă, pentru a verifica cât de ușor vă este să montați aceste soluții.

1. Panourile solare pentru apă caldă se montează de obicei pe acoperișul casei sau al locuinței, la o înclinație de aproximativ 45 de grade, pentru ca razele de soare să cadă perpendicular pe tuburi.

Panoul solar are și un rezervor care se umple cu apă rece de la robinet. Iată care este principiul de funcționare al acestor panouri solare pentru apaă caldă: în momentul în care apa caldă care a fost deja încălzită de panoul solar începe să fie consumată, aceasta este înlocuită de un volum echivalent de apă rece.

Apa caldă rezultată poate fi folosită atât pentru duș, cât și pentru spălatul rufelor sau al vaselor.

În România, panourile solare pot asigura necesarul de apă caldă al unei gospodării din luna martie până în octombrie.

Avantajul unui astfel de panou solar pentru apă caldă este că veți face economii anuale de circa 70% la producerea apei calde menajere. În câțiva ani investiția se amortizează și practic nu veți mai plăti nimic pentru apa caldă pe care o consumați deoarece ea se încălzește natural, de la soare, ceea ce nu mai implică niciun cost. În plus, și mediul înconjurător va avea de câștigat: nu se vor mai arde cărbuni sau gaz în centrale pentru ca locuința în care stați să aibă apă caldă.

De asemenea, aceste panouri solare pentru apă caldă sunt extrem de utile în localitățile rurale și în orășelele unde nu există sistem centralizat pentru distribuția de apă caldă. În România există numeroase localități unde nu există sistem centralizat de distribuție a apei calde, iar oamenii sunt forțați să se spele cu apă rece sau încălzită prin mijloace rudimentare.

Achiziționarea unui sistem alcătuit dintr-un panou solar și un rezervor pentru producerea de apă caldă menajeră se poate face și prin Programul Casa Verde. La fel funcționează programul și pentru panouri fotovoltaice. Programul este acum suspendat, dar va reîncepe probabil din vara lui 2022.

Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice și constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei.

2. Cea de-a doua soluție pe care v-o prezentăm sunt așa-numitele boilere electrice.

Față de o centrală pe gaz, boilerele electrice au avantajul prețului mai mic. În plus, ele se alimentează de la rețeaua de energie electrică, ceea ce înseamnă că ele sunt accesibile și pentru persoanele care locuiesc în localități rurale, unde nu există rețea publică de alimentare cu gaze.

Boilerele electrice pot avea o capacitate diferită, de la 30 la 200 de litri, așa că fiecare familie își poate alege boilerul potrivit, în funcție de numărul membrilor.

De asemenea, atunci când achiziționați un boiler trebuie să fiți atenți și la alte caracteristici: cât de repede încălzește apa, până la ce temperatură maximă poate încălzi apa, care este tensiunea de alimentare și care este presiunea maximă de lucru.

Însă, căldura nu este totul într-o casă în care te simți bine. Ba chiar am putea spune că este mult mai importată o umiditate optimă în casă, de exemplu, sau o puritate crescută a aerului respirat.