Cum să obții fonduri europene din 2015

fonduri europene
Fermierii români pot investi fondurile europene în achiziționarea unor utilaje. Foto: Hinrich via Wikimedia Commons

De la începutul anului 2015, românii interesați să înceapă o afacere cu ajutorul fondurilor europene vor putea depune proiecte care să fie finanțate din banii alocați României în perioada 2014 -2020. În exercițiul financiar 2007 – 2013, România nu a reușit să atragă nici măcar jumătate din fondurile europene puse la dispoziție, însă anul 2015 aduce cu el o nouă șansă.

În agricultură, de exemplu, fermierii și procesatorii vor putea depune primele proiecte începând din februarie 2015, când se vor deschide primele sesiuni de finanțare prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, relatează stiriagricole.ro. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.

În total, în intervalul 2014 – 2020, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină prin proiecte bine gândite. Cele 40 de miliarde de euro trebuie absorbite până în 2020.

În acest context, GreatNews a invitat-o pe Otilia Manta, președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa din 2015: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene.

Chat-ul s-a încheiat. Deoarece subiectul accesării fondurilor europene este unul de foarte mare interes, iar în intervalul de timp alocat chat-ului au fost postate numeroase întrebări, vom răspunde acestora și în cursul zilelor următoare. Vă sfătuim să păstrați linkul acestui articol și să îl consultați în zilele următoare.

Vă prezentăm în continuare câteva dintre întrebările cititorilor și răspunsurile invitatei noastre:

Ion Niculescu: Buna ziua, sunt proprietarul unui teren de 1,5 hectare si as dori sa plantez ceva pe el. Pot obtine intreaga suma necesara prin fonduri europene sau, pe langa teren, trebuie sa mai aduc si bani de acasa?

Otilia Manta: In actuala programare 2014- 2020, cu aplicabilitate din 2015, programul de finantare prin care dvs puteti sa accesati fonduri necesare infiintarii unei culturi pe terenul de 1,5 ha este Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fiind vorba de o exploatatie mica, puteti beneficia de masura de finantare destinata fermelor de semisubzistenta cu cuantumul financiar de 15.000 de euro, 100% grant. Ca sugestie, consideram ca infiintarea unei plantatii de capsuni, legume sau plante medicinale pe o astfel de suprafata s-ar preta cel mai bine din punct de vedere al eficientei acestora.

Lupan Andrei: Buna seara,doresc sa stiu daca in noua sesiune de depunere a dosarelor exista o masura care sa se adreseze si apicultorilor ? Precizez ca am un numar de 54 familii de albine.

Otilia Manta: Domeniul apicol, in actuala programare 2014-2015 a PNDR-ului, are mai multe posibilitati directe de finantare in cadrul celor 13 masuri de finantare (masuri ce intelegem din sursele oficiale ca vor fi deschise in prima parte a anului viitor, dupa aprobarea dosarului agricol de catre Bruxelles), ca de exemplu masuri ce pot fi accesate de catre apicultori: Masura “Modernizare si crestere a viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesarea produselor” (50% din totalul cheltuielilor eligibile reprezinta grantul aferent proiectului); Submasura “Instalarea tinerilor fermieri”, in care valoarea sprijinului public nerambursabil este in cuantum de 100% grant, maximum 60.000 de euro; Submasura “Sprijin pentru ferme mici”, echivalenta fermelor de semisubzistenta, sprijinul public nerambursabil in cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 de euro, acordat sub forma de prima in doua transe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul maxim al sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

In afara celor 3 masuri mentionate, apicultorii mai pot primi finantare prin Masura “LEADER”, prin intermediul grupurilor de actiune locala. Alocarea estimata a Masurii “LEADER” in 2014-2020 este de 624,932 de milioane de euro.

Anca: As dori sa stiu daca se finanteaza proiectele care vizeaza cumpararea panourilor de stocare a energiei solare la un nivel mai mare, nu pentru programul “Casa Verde”. Multumesc.

Otilia Manta: In cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, cu aplicabilitate din 2015, exista Axa prioritara 1 “Promovarea transferului tehnologic”, cu o valoare alocata de 165 de milioane de euro pentru finantarea activitatilor privind crearea, modernizarea si extinderea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic, inclusiv dotare, ceea ce inseamna ca initierea unui proiect ca al dvs poate sa faca obiectul unei astfel de finantari, fie direct, fie in parteneriat cu alta entitate juridica care desfasoara sau care isi creeaza o infrastructura cu rol de transfer tehnologic.

O alta axa prioritara este “Eficienta energetica in cladiri publice”, cu o valoare alocata de 300 milioane de euro, si prin care se finanteaza activitati destinate eficientei energetice a cladirilor publice, inclusiv masuri de consolidare a acestora. Beneficiarii potentiali sunt autoritatile publice centrale si locale, iar dvs puteti avea calitate de furnizor.

Un alt program administrat de autoritatile noastre este programul operational “Competitivitate” 2014-2020, iar in cadrul acestuia, prezinta interes pentru dvs axa prioritara 1 “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare” in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor, cu o valoare financiara de aproximativ 797 de milioane de euro. Masura este orientata in principal pe 4 domenii de specializare inteligenta: 1. Bioeconomie, 2. Tehnologia informatiei si a comunicatiilor, 3. Domeniul de interes pentru dvs. – Energie, mediu si schimbari climatice, 4. Eco – nano – tehnologii si materiale avansate.

Pe langa programele UE gestionate de catre autoritatile de management din cadrul institutiilor publice din Romania, sunt si programele gestionate direct de catre autoritatile de la Bruxelles, iar programele de finantare pe care noi le consideram a fi de interes pentru dvs sunt urmatoarele: programul “Orizont 2020″, cu alocare financiara de 70 de miliarde de euro si programul “Parteneriatul european pentru inovare”, cu alocare financiara 4,5 miliarde de euro.

Andreea: As dori sa stiu care sunt elementele obligatorii ale unui proiect pentru a fi acceptat. Se acorda finantare pentru infiintarea de livezi?

Otilia Manta: Avand in vedere faptul ca sectorul pomicol este un sector cheie in sustinerea si dezvoltarea agriculturii romanesti, decizia, atat a autoritatilor noastre, cat si a Comisiei Europene, a fost de a se crea un subprogram dedicat sectorului pomicol, cu alocare estimativa de 320 de milioane de euro. Subprogramul are in componenta 4 masuri. 1. “Modernizare ferme”, cu alocare estimativa de 260 de milioane de euro. In calitatea dvs de fermier, dupa lansarea oficiala a masurii (in prima parte a anului viitor), trebuie, in conformitate cu Ghidul Solicitantului, sa intocmiti documentatia de finantare fie direct, fie cu sprijinul unui consultant. 2. Masura, “Prelucrarea si comercializarea produselor agricole”, cu o alocare estimativa de 40 de milioane de euro. Referitor la dvs, puteti fie opta pentru dezvoltarea unui proiect integrat (ferma pomicola plus centru de sortare, ambalare, livrare), fie sa ramaneti strict la optiunea de ferma pomicola si sa dezvoltati un parteneriat cu un centru de colectare, sortare, ambalare, depozitare. 3. Masura “Cooperare”, cu alocare estimativa de 15 milioane de euro. In cadrul acestei masuri se stimuleaza asocierea intre fermele pomicole mai mici, iar ca o propunere, consideram ca un centru de colectare reprezentativ ar putea sa faca obiectul de finantare a acestei masuri. 4. Masura “Grupuri de producatori”, cu alocare estimativa de 5 milioane de euro, care urmareste asocierea fermelor pomicole direct productive.

Poenaru Brindusa: Ma intereseaza daca un site de lectii de matematica on-line poate beneficia pentru dezvoltare de fonduri europene. Pana in prezent, investitiile le-am facut , cu eforturi, din venituri proprii. Am avea nevoie de un supliment pentru partea tehnica, pentru programe si pentru o mai buna vizibilitate. Astept cu interes un raspuns. Va multumesc! O seara buna!

Otilia Manta: In primul rand va felicitam pentru un astfel de proiect pe care l-ati initiat si pe care doriti sa il dezvoltati. Avand in vedere tematica proiectului dvs, consideram ca un program prin care sa fie finantat proiectul dvs ar putea fi Programul Operational “Capital uman” 2014-2020, Axa prioritara 6 “Educatie si competente”, cu o valoare alocata de 1,25 miliarde de euro.

Pe langa programele UE gestionate de catre autoritatile romane, aveti si optiunea sa accesati direct un alt program potrivit pentru proiectul dvs, respectiv programul Erasmus +. Cererea de propuneri se bazeaza pe Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a actiunii “Erasmus+“: Programul Uniunii pentru educatie, formare, tineret si sport, precum si pe programul de lucru anual Erasmus+ 2014 – Dimensiunea internationala a invatamantului superior (Rubrica 4) si pe programul de lucru anual Erasmus+ 2015.

Termenul maxim de depunere este 01.10.2015
Buget alocat: 1.736,4 mil. Euro

Actiunea-cheie 2 (AC2) – Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici: parteneriate strategice in domeniul educatiei, formarii si tineretului; aliantele cunoasterii; aliante ale competentelor sectoriale; consolidarea capacitatilor in domeniul invatamantului superior; consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului.

Programarea termenelor de depunere a proiectelor dvs finantate prin intermediul actiunii-cheie 2 este dupa cum urmeaza: parteneriate strategice in domeniul tineretului – 4 februarie 2015; parteneriate strategice in domeniul educatiei, formarii si tineretului – 30 aprilie 2015; parteneriate strategice in domeniul tineretului – 1 octombrie 2015; aliante ale cunoasterii/Aliante ale competentelor sectoriale – 26 februarie 2015; consolidarea capacitatilor in domeniul invatamantului superior – 10 februarie 2015; consolidarea capacitatilor in domeniul tineretului – 3 aprilie 2015, 2 septembrie2015.

Mai multe detalii aferente programului gasiti aici:
http://ec(punct)europa(punct)eu/programmes/erasmus-plus/discover/guide/index_en(punct)htm

Marian: Doresc sa stiu daca pot obține bani pentru înființarea unei microferme de iepuri si daca da cu ce contribuție trebuie sa vin eu?

Otilia Manta: Pentru infiintarea unei microferme de iepuri, care din punctul nostru de vedere este o microferma rentabila si va sugeram sa initiati o astfel de afacere, masurile prin care dvs puteti primi sprijinul financiar sunt urmatoarele: Submasura “Instalarea tinerilor fermieri”, in care valoarea sprijinului public nerambursabil este in cuantum de 100% grant, maximum 60.000 de euro; Submasura “Sprijin pentru ferme mici”, echivalenta fermelor de semisubzistenta, sprijinul public nerambursabil in cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 de euro, acordat sub forma de prima in doua transe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul maxim al sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

In afara celor doua submasuri mentionate, microfermele mai pot primi finantare prin Masura “LEADER”, prin intermediul grupurilor de actiune locala. Alocarea estimata a Masurii “LEADER” in 2014-2020 este de 624,932 de milioane de euro.

In situatia in care aveti aport propriu de 50% contributie financiara cash sau credit atras, puteti sa initiati un proiect de investitii mai mare in cadrul masurii “Investitii in active fizice”. Valoarea maxima a sprijinului public nerambursabil a unui proiect finantat prin aceasta masura nu va depasi 1 milion de euro pe proiect sau 1,5 milioane de euro pe proiect pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare locala (productie, procesare, comercializare).

Valentin: As dori sa stiu daca sunt proiecte deschise pentru educatie (in afara celor de tip POSDRU) in care sa se poata deconta salariu lunar. Mentionez ca nu intentionez sa deschid o gradinita. Ca si exemple as putea da: scrierea de curiculumuri noi pentru copii cu diferite deficiente, scrierea de carti, materiale auxiliare si altele. As dori sa ma indrumati spre cineva care sa ma ajute cu verificarea dosarului. Va multumesc.

Otilia Manta: Pe langa Fondul Social European, care este destinat, in principal, sprijinirii formarii profesionale a adultilor, exista si programe direct europene si as mentiona Programul Erasmus, prin actiunea-cheie 3 “Sprijin pentru reformarea politicilor – initiative prospective”.

Proiectele de cooperare prospectiva sunt proiecte de cooperare propuse si gestionate prin intermediul unui parteneriat al principalelor parti interesate in vederea identificarii, testarii, dezvoltarii si evaluarii noilor abordari inovatoare din domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului, care au potentialul de a deveni integrate si de a furniza date utile in scopul imbunatatirii politicilor educationale si de tineret. Bugetul alocat este de 17 milioane de euro, termenul de depunere a proiectelor este 24 februarie 2015.

Bugetul sesiunii din februarie se distribuie astfel:
• linia de actiune 1 – educatie si formare profesionala: 15.000.000 EUR;
• linia de actiune 2 – tineret: 2.000.000 EUR.

Contributia financiara a UE nu poate sa depaseasca 75% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Se pot acorda granturi de maximum 500.000 EUR pe proiect.

Inainte de a depune cererea in format electronic, solicitantii trebuie sa isi inregistreze organizatia pe Portalul participantilor la activitati din domeniul educatiei, audiovizualului, culturii, cetateniei si voluntariatului si sa primeasca un cod unic de participant (Participant Identification Code – PIC). Codul PIC trebuie sa figureze pe formularul de cerere.

Prin portalul participantilor se gestioneaza toate informatiile juridice si financiare referitoare la organizatii. Informatiile privind inregistrarea sunt disponibile pe portal, la urmatoarea adresa: http://ec(punct)europa(punct)eu/education/participants/portal.

Rafael Eugeniu: Sunt interesat de obtinerea unui imprumut pentru a investi in agricultura-cum procedez?

Otilia Manta: In situatia in care doriti sa accesati si un program de finantare in domeniul agriculturii, va recomandam sa accesati PNDR 2014-2020, respectiv :

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care le exploatati), atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau in folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca doriti sa dezvoltati o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex : utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar). Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Pentru cofinantarea proiectelor finantate prin Programul PNDR 2014-2020 trebuie fie sa aveti surse proprii fie sa accesati un credit de la o institutie bancara sau nonbancara.

Tatiana: As dori sa stiu dace se finanteaza proiectele care vizeaza cumpararea unui teren pentru a construi un service auto.

Otilia Manta: Cumpararea de teren nu se finanteaza prin fonduri europene, acest lucru intra in atributia beneficiarului inainte de a elabora proiectul pentru infiintarea / construirea unui service auto. Prin fondurile europene precedente 2007-2013 se puteau deconta cheltuielile cu achizitia de terenuri pentru investitie doar in limita a maxim 10% din valoarea terenului, restul fiind obligatia investitorului.

Avand in vedere faptul ca afacerea dumneavoastra are caracter non-agricol, masura care credem in acesta faza (asteptam forma finala aprobata de catre Autoritatile de Bruxelles, iar ca termen speram sa fie prima parte a anului 2015) ca ar putea sa fie destinata finantarii activitatii dumneavoastra este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființatedin spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Calitatea de posibili beneficiari pentru întreprinderi nou înființate: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. euro

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoare de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

In anul 2014 a functionat Programul Ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea
întreprinderilor mici şi mijlocii în baza H.G. nr. 1164/2007, cu modificările şi completările ulterioare, este posibil sa mai avem lansate licitatii si in anul 2015. Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul : www.mfinante.ro

Diana: Am deschis o farmacie intr-un oras si as dori sa mai deschid una intr-o zona rurala, defavorizata. Va rog sa-mi spuneti daca pot accesa Fonduri Europene, daca trebuie sa contribui si eu cu o anumita suma, pe cine trebuie sa contactez pentru documentatia necesara (in situatia in care este posibila accesarea). Va multumesc.

Otilia Manta: Activitatea de farmacie in spatiul rural pe vechiul PNDR 2007-2013 a fost finantata in masura aferenta sprijinirii activitatilor nonagricole in spatiul rural. Credem ca si in actualul PNDR 2014-2020, avand in vedere caracterul activitatii dumneavoastra nonagricole, masura de finantare este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural)”. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru întreprinderi nou înființate, beneficiari pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative:
• Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; • Patrimoniu material și imaterial; • Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro

Marius: As dori sa stiu pentru accesare fonduri prin Programul Operational Competitivitate care este durata minima de activitate pe care o societate trebuie sa o aibe de la infiintare si pana in prezent (ex: 1 an, 2 ani, 3 ani …. sau nu exista o durata minima prevazuta?) Exista cumva un program care sa sprijine societatile infiintate de cateva luni ? Multumesc.

Otilia Manta: Pentru firmele nou-infiintate/start-upuri, valoarea proiectelor este de pana la maxim 200.000 de euro. Asteptam ca Autoritatea de management sa redacteze ghidurile pentru POC 2014-2020 pentru a vedea conditiile mentionate de dvs. si ce puteti accesa concret.

Axa Prioritară 1 ‐ Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice și dezvoltării afacerilor, cu o valoare de 797.872.340 euro.

Vali: As dori sa stiu daca pot cumpara teren pentru pentru a infiinta o exploatatie agricola gen fructe de padure. Multumesc.

Otilia Manta: Cumpararea de teren nu se finanteaza prin fonduri europene, acest lucru intra in atributia beneficiarului inainte de a elabora proiectul pentru infiintarea exploatatiei agricole.
Prin fondurile europene precedente 2007-2013 se puteau deconta cheltuielile cu achizitia de terenuri pentru investitie doar in limita a maxim 10% din valoarea terenului, restul fiind obligatia investitorului.

Gheorghe Istudor: Am 31 de ani și în 2015 termin cea de-a doua facultate, cea de horticultură. Doresc să înființez o plantație de cătină, pornind de la 0,5 ha (dacă se acceptă acest prag minim). Care este măsura cea mai potrivită pentru mine și, dacă accesez aceste fonduri, mai întâi investesc eu și apoi mi se decontează suma?

Otilia Manta: Proiectul dvs. de infiintare plantatie de catina pe o suprafata de 4 ha teren poate fi finantat prin masura „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor”, respectiv Submăsura ”Instalare tineri fermieri”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri cu o alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 400,3556 mil. Euro.

Beneficiari : tineri fermieri având până la 40 de ani la momentul depunerii solicitării de finanțare (în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dețin în proprietate și/sau folosință o exploatație agricolă avînd dimensiunea cuprinsă între 15.000-50.000 euro valoare producție standard (propunere).

Valoarea sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

In cadrul PNDR 2014-2020 a fost conceput Subprogramul dedicat sectorului pomicol – alocare estimativă 320 mil. Euro (cca 4 % din FEADR) având în componență următoarele măsuri/sub-măsuri:
1. Modernizare ferme – alocare estimativă 260 mil. Euro
2. Prelucrarea și comercializarea produselor agricole – alocare estimativă 40 mil. Euro
3. Cooperare – alocare estimativă 15 mil Euro
4. Grupuri de producători – alocare estimativă 5 mil. Euro

Procentul maxim este de 70% care ar putea fi acordat insa urmeaza sa fie stabilit pe baza unei grile de punctaj aferente proiectului. Dupa aprobarea de catre Autoritatile de la Bruxelles a PNDR-ului, urmeaza sa fie publicate ghidurile solicitantului pentru fiecare masura de finantare, inclusiv pentru subprogramul pomicol. Tot in cadrul ghidurilor sunt precizate si locatiile in cadrul carora se vor depune proiectele. Este posibil ca incepand cu noul PNDR, depunerea sa fie facuta la AFIR ( Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale) in format electronic pe site-ul Agentiei www.apdrp.ro Conform informatiilor oficiale aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

Ofub Maria: As dori sa accesez fonduri europene, dar e dificil. De ce guvernul nu instruieste formatori care la randul lor sa instruiasca detinatorii de teren agricol pentru accesarea fondurilor? De ce pentru un proiect trebuie sa cheltui mii de euro pe consultanta? Poate Ministerul Agriculturii va gasi o posibilitate de instruire gratuita a cetatenilor care doresc proiecte. De ce s-au pierdut atatia bani și nu s-au facut proiecte de intabulare gratuita a terenurilor? Nu cumva sunt alte interese?

Otilia Manta: Pentru intocmirea unui proiect sunt cheltuieli eligibile estimate cu proiectarea si consultanta inclusa in bugetul proiectului dumneavoastra. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul APDRP si apoi asteptati daca vi se aproba. Orice proiect intruneste un anumit punctaj in functie de criteriile si conditiile din ghid. Cu cat punctajul este mai mare la momentul elaborarii lui, cu atat cresc sansele dvs. ca proiectul sa fie selectat. Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata.

Pentru noul PNDR 2014-2020 asteptam finalizarea negocierilor cu Autoritatile de la Bruxelles urmand ca apoi Autoritatile din Romania sa publice conditiile de finantare pentru fiecare masura, conditii ce vor fi publice prin ghidurile solicitantului si care vor putea fi accesate de pe site: www.madr.ro si www.rgic.ro.

Theo: Fonduri pentru plantatii de arbori paulownia exista in noul program? As dori sa si plantez nu doar sa comercializez puietii.

Otilia Manta: In cadrul PNDR 2014-2020 a fost conceput Subprogramul dedicat sectorului pomicol – alocare estimativă 320 mil. Euro (cca 4 % din FEADR) având în componență următoarele măsuri/sub-măsuri:
1. Modernizare ferme – alocare estimativă 260 mil. Euro
2. Prelucrarea și comercializarea produselor agricole – alocare estimativă 40 mil. Euro
3. Cooperare – alocare estimativă 15 mil Euro
4. Grupuri de producători – alocare estimativă 5 mil. Euro

Procentul maxim este de 70% care ar putea fi acordat insa urmeaza sa fie stabilit pe baza unei grile de punctaj aferente proiectului. Dupa aprobarea de catre Autoritatile de la Bruxelles a PNDR-ului, urmeaza sa fie publicate ghidurile solicitantului pentru fiecare masura de finantare, inclusiv pentru subprogramul pomicol. Tot in cadrul ghidurilor sunt precizate si locatiile in cadrul carora se vor depune proiectele. Este posibil ca incepand cu noul PNDR, depunerea sa fie facuta la AFIR ( Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale) in format electronic pe site-ul Agentiei www.apdrp.ro. Conform informatiilor oficiale aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

Alin: Am un service gsm si as dori sa extind afacerea prin intermediul fondurilor nerambursabile. M-ati putea ajuta cu pasii ce trebuie urmati ?

Otilia Manta: Se poate extinde afacerea dvs. prin doua programe: Programul Operational Regional www.inforegio.ro sau Programul pentru Competitivitate www.fonduri-ue.ro . Trebuie sa asteptam aprobarea acestora de catre Autoritatile de la Bruxelles si apoi a ghidurilor din aceste programe pentru a vedea unde ati putea avea sanse mai mari de a realiza extinderea firmei printr-un proiect. Conform informatiilor oficiale aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

Pwolf: As vrea sa infiintez un atelier in care sa produc sapunuri handmade, din ingrediente 100% naturale. Pot accesa fonduri europene pentru a-mi incepe mica afacere? As crea locuri de munca pentru tinere absolvente si persoane cu dizabilitati. Am sub 35 de ani si sunt femeie. Ce sanse as avea? Multumesc.

Otilia Manta: Afacerea dumneavoastra ar putea face obiectul unui proiect care poate fi finantat prin intermediul urmatoarelor programe: Programul Operational Regional dedicat IMM-urilor, Programul Operational pentru Competitivitate si daca investitia o veti face in mediul rural prin PNDR 2014-2020, masura dedicata activitatilor nonagricole. Trebuie insa sa asteptam prima parte a anului 2015 sa vedem mai bine conditiile din ghidurile ce vor apare pentru a va indruma exact catre programul unde aveti cele mai mari sanse de reusita.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020- activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 624,932 mil. Euro; Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative:
• Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; • Patrimoniu material și imaterial; • Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari. Întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoare de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Ion Virgil: Doresc sa exploatez pamantul lasat de parintii mei. Nu am mult, dar ma doare ca nu e cultivat. Pe ce suprafete minime pot obtine fonduri? Daca actele sunt pe numele parintilor decedati, pot accesa eu aceste fonduri?

Otilia Manta: Suprafata minima este 0,5 ha de teren. Din pacate, trebuie sa treceti actele pe numele dvs. si apoi pe numele persoanei juridice a dvs. care ulterior va solicita fondurile europene.

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica ( numarul de hectare pe care il exploatati) atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti : fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca detineti o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex : utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice (sectorul agroalimentar)”, Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Anca: Ma intereseaza sa aflu daca s-au deschis axe pe domeniul educatie (in afara celor de tip POSDRU, la care se poate aplica doar cu o institutie). Mentionez ca nu sunt interesata sa deschid o gradinita. M-ar interesa scrierea de curiculum pentru copiii cu diferite dizabilitati, scriere de materiale auxiliare, carti, etc. As dori de asemenea sa ma indrumati spre cineva care sa ma indrume si sa verifice documentatia dosarului. Va multumesc.

Otilia Manta: Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/

Axa Prioritară 10 – Dezvoltarea infrastructurii educaționale cu o valoare alocată – 340 mil euro FEDR

• Tipuri de activități: construcția/ reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii
educaţionale antepreșcolare (creșe), preșcolare (gradinițe) și a celei pentru învățământul general obligatoriu (școli I‐ VIII), reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii școlilor
profesionale, liceelor tehnologice reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii
educaţionale universitare.
• Potențiali beneficiari : unităţi administrativ‐teritoriale (APL) si instituţii de învăţământ superior de stat

Ileana: As dori sa deschid in oras un laborator de cofetarie cu productie de dulciuri traditionale ce au la baza ingrediente naturale si torturi decorate intr-un fel aparte, de poveste. As dori sa stiu daca se finanteaza un astfel de proiect si care sunt criteriile de eligibilitate. Mentionez ca nici macar nu detin o firma in acest moment. Este acesta un criteriu? Ca ar trebui sa am deja o firma cu o oarecare activitate? Va multumesc!

Otilia Manta: Orice solicitant de fonduri trebuie sa fie persoana juridica inregistrata in Romania si in conformitate cu lesilatia nationala. Chiar si persoanele fizice, in cazul in care li se aproba proiectul, trebuie sa se transforme ulterior in Persoana Fizica Autorizata sau Intreprindere Individuala. Investitia o veti putea face in mediul rural prin PNDR 2014-2020, masura dedicata activitatilor nonagricole.

Credem ca si in actualul PNDR 2014-2020 avand in vedere caracterul activitatii dumneavoastra nonagricole, masura de finantare este Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. Euro

Pentru întreprinderi nou-înființate, beneficiari pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri.

În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități
productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de
biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020- activitatea dumneavoastra poate fi finantata.
Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 624,932 mil. Euro. Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul non-agricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro

Mirela: Am 2 terenuri. Unul de 1000 mp intr-o zona urbana in centrul Romaniei si unul de 300 mp in Costinesti. Vreau sa le valorific construind pe unul dintre ele o pensiune accesand fonduri europene, dar cu contributia din partea mea cat mai redusa. Pe ce programe operationale m-as incadra? Si daca este cheltuiala eligibila cumpararea in continuarea terenurilor pe care le am a altor suprafete?

Otilia Manta: Achizitia de teren nu se finanteaza, acest lucru intra in atributia beneficiarului inainte de a elabora proiectul pentru infiintarea exploatatiei agricole sau a pensiunii turistice. Apoi trebuie infiintata persoana juridica care va accesa fondurile europene. Apoi trebuie sa mai tineti cont ca investiti banii dvs. sau banii dintr-un credit bancar si apoi vi se deconteaza valoarea cu procentul acceptat de program, de regula 50% din investitia facuta de dvs. prin PNDR 2014-2020.

Prin fondurile europene precedente 2007-2013 se puteau deconta cheltuielile cu achizitia de terenuri pentru investitie doar in limita a maxim 10% din valoarea terenului, restul fiind obligatia investitorului.

PNDR 2014-2020, Masura „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural), Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250.000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural
Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. Euro.

Pentru întreprinderi nou înființate, beneficiari pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități
productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de
biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. euro

Beneficiari. Întreprinderii nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Roxana: Ma intereseaza pentru segmenetul servicii de sanatate psihica si profilaxie, unde pot gasi mai multe informatii despre posibilitatile de accesare de fonduri. Multumesc frumos!

Otilia Manta: Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona : PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro , Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/ .

Referitor punctual la sanatate si educatie, Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și Sociale cu o valoare alocată – 400 mil euro FEDR

• Tipuri de activități : construcţia de spitale regionale; reabilitarea/modernizarea/ dotarea cu echipamente a spitalelor judeţene de urgenţă; reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe); construirea/reabilitarea/modernizarea/ dotarea centrelor comunitare de intervenţie integrată; reabilitarea/ modernizarea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială; construcţie/reabilitare de locuinţe de tip familial, apartamente de tip familial, locuinţe protejate etc.

• Potențiali beneficiari: autorități publice locale; furnizori de servicii sociale de drept public și privat, acreditați conform legii; parteneriate.

Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR

• Tipuri de activități : Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere.

• Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL); Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mădălina: Care sunt conditiile minime pentru ca un proiect de finantare sa fie acceptat? Care sunt costurile totale pentru realizarea unui proiect? Au sanse si proiectele care nu sunt intocmite prin intermediul unei firme de consultanta?

Otilia Manta: Pentru intocmirea unui proiect serviciile cu proiectarea si consultanta sunt incluse in bugetul proiectului in care veti dezvolta investitia care o faceti dvs. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile mici de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul APDRP si apoi asteptati daca vi se aproba. Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata.

Orice proiect intruneste un anumit punctaj in functie de criteriile si conditiile din ghid. Cu cat punctajul este mai mare la momentul elaborarii lui, cu atat cresc sansele dvs. ca proiectul sa fie selectat.

Un proiect integrat foarte bine gandit, intocmit si care are o investitie cu o componenta inovativa are sanse majore la finantare.

Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona : PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro , Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro . Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/ .

Petru: As dori sa stiu daca se finanteaza proiectele care vizeaza cumpararea panourilor de stocare a energiei solare la un nivel mai mare, nu pentru programul “Casa Verde”. Am terenul si atat, nu am bani. De asemeni doresc sa devin apicultor nu am momentan niciun stup si nici bani. As dori sa-mi spuneti daca pot primi finantare si in ce conditii. Va multumesc!

Otilia Manta: Baza Legala prin care se finanteaza apicultura, respectiv Programul National Apicol:
REGULAMENTUL Comisiei (CE) nr. 917/2004 care conţine modalităţile de aplicare a Regulamentului CE) nr. 797/2004, cu modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 163 din 30 aprilie 2004;

REGULAMENTUL Consiliului UE nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 299 din 16 noiembrie 2007;

DECIZIA COMISIEI EUROPENE nr. 5.126 / 2013 de aprobare a programelor de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole;

HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 1050 / 2013 pentru aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 811 din 20 decembrie 2013.

VALOAREA SPRIJINULUI FINANCIAR pentru PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL 2014 – 2016 : 50% de la bugetul de stat și 50 % de la bugetul UE este de 20.045.340 Euro, respectiv 89.091.513 lei, distribuită astfel:
•pentru anul 2014, 6.683.690 Euro, respectiv – 29.705.660 lei;
•pentru anul 2015, 6.684.930 Euro, respectiv – 29.711.171 lei;
•pentru anul 2016, 6.676.720 Euro, respectiv – 29.674.682 lei.

Cheltuieli eligibile finantate prin program: preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de mătci egal cu 50% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de mătci şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine; preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de roiuri pe faguri egal cu 20% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de roiuri şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora; preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de familii şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora

Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul www.madr.ro

Sau Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti : fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijin public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Cosmin: Sunt proaspat absolvent al U.S.A.M.V.B si doresc sa-mi deschid o ferma de animale. V-as ruga foarte mult sa-mi spuneti care sunt primii pasi si cum as putea sa accesez fondurile europene, eventual unde as putea gasi sprijin, consultanta sau pe cineva care sa ma indrume. Multumesc!

Otilia Manta: Submăsura ”Instalare tineri fermieri” sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 400,3556 mil. Euro

Ca si beneficiar trebuie sa indepliniti urmatoarele : tineri fermieri având până la 40 de ani la momentul depunerii solicitării de finanțare (în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dețin în proprietate și/sau folosință o exploatație agricolă avînd dimensiunea cuprinsă între 15.000-50.000 euro valoare producție standard (propunere).

Valoarea sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.

Lili: As dori sa fac o ferma de porci in mediul rural. Ce trebuie sa fac? Care sunt pasii? Cum obtin finantare UE?

Otilia Manta: Avand in vedere faptul ca afacerea dumneavoastra are caracter agricol, masura care credem in acesta faza (asteptam forma finala aprobata de catre Autoritatile de Bruxelles, iar ca termen speram sa fie prima parte a anului 2015) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Bogdan: In anul 2012 am primit finantare pt masura 141. La anul as fi interesat de una sau doua noi investitii:
-agropensiune: doresc sa aflu care va fi procentul de cofinantare si daca conditiile de eligibilitate sunt ca pana acum si cand se vor putea depune dosare pt finantare;
-daca inca primesc finantare prin 141 mai pot face proiect pentru fostele masuri 112/121 pentru o eventuala extindere?

Otilia Manta: Da, se pot accesa si alte masuri in cadrul noului PNDR 2014-2020, respectiv :
1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica ( numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti : fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca detineti o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex : utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Cristian: Ce limitari importante exista in accesarea acestor fonduri cu specific agricol? Exista limita de varsta, sunt necesare atestate (diplome de absolvire, background in domeniu) pentru sectorul in care afacerea ce se doreste a fi inceputa, exista limita minima procentuala/nominala a participatiei personale corelata cu investitia totala, in cat timp se primeste feed-back daca dosarul (proiectul) a fost admis sau respins, cat dureaza etapele ulterioare aprobarii dosarului, alte elemente relevante in procesul de aprobare/derulare a proiectului ? Multumesc anticipat !

Otilia Manta: Un proiect trebuie sa aiba un parcurs cat mai rapid de implementare pentru a fi un succes. Perioada maxima este de 36 luni, 1 an pentru evaluare, achizitii, proiect tehnic si 2 ani maxim pentru efectuarea investitiei propriu-zise si a platilor catre furnizori. Depinde de activitatea dvs., de profilul viitor al firmei si de implicarea antreprenorului care isi doreste proiectul. De regula, ar fi bine ca asociatul unic al firmei sa aiba varsta sub 40 de ani la data depunerii proiectului.

Pentru intocmirea unui proiect, serviciile cu proiectarea si consultanta sunt eligibile si inlcuse in bugetul total al proiectului alaturi de investitia pe care o faceti dvs. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile mici de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) si apoi asteptati daca vi se aproba.

Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata.

Trebuie sa tineti cont ca mai intai investiti banii dvs. sau banii dintr-un credit bancar si apoi vi se deconteaza valoarea cu procentul acceptat de programul fondurilor europene, de regula 50% din investitia facuta de dvs. prin PNDR 2014-2020.

Maria Constantinescu: Buna ziua, as vrea sa stiu daca infiintarea unui sat ecologic cu principii de educatie holistica, terapii alternative si dezvoltare personala, cu un centru care aduce in aplicabilitate tehnica meditatiei, recunoasterea linistii interioare, deci un astfel de centru/ comunitate ar putea fi finantat? De asemenea, proiectul „Gradini Urbane Comunitare” cu pagina pe FB, are sanse sa primeasca sustinere din aceste fonduri? Multumesc!

Otilia Manta:

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020- activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusive încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Pentru mai multe informatii accesati www.madr.ro sau www.rgic.ro

Daniel: Detin o suprafata de 0,30 ha si doresc infiintarea unei sere, racordand-o pe aceasta la o brutarie! Care este contributia mea? Si cum as putea fi ajutat la intocmirea documentatiei, dupa ce am urmat un curs de expert accesari fonduri europene? Va multumesc!

Otilia Manta: Pentru intocmirea unui proiect serviciile cu proiectarea si consultanta sunt eligibile si inlcuse in bugetul total al proiectului alaturi de investitia pe care o faceti dvs. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile mici de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) si apoi asteptati daca vi se aproba. Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata. Trebuie sa tineti cont ca mai intai investiti banii dvs. sau banii dintr-un credit bancar si apoi vi se deconteaza valoarea cu procentul acceptat de programul fondurilor europene, de regula 50% din investitia facuta de dvs. prin PNDR 2014-2020.

Prin masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” se pot face investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro) .

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Lili: As dori sa imi fac un site de promovare a agriculturii romanesti si a produselor agricole, in care sa pot promova diverse produse: cele bio, dar si cereale, ferme pomicole, legumicole, ferme de vaci, porci, etc. Ce proiecte as putea accesa?

Otilia Manta: Avand in vedere caracterul nonagricol al activitatii dumneavoastra si in functie de cum va arata forma finala de dupa negocieri a PNDR 2014-2020, Masura care cred ca ar fi indicata dvs. este Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. Euro.

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acesteia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020- activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul non-agricol pentru micro-întreprinderi, inclusive încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro sau puteti accesa Programe directe la Bruxelles in cadrul Directiilor Generale in consortiu cu alte firme de profil din tari membre alte Uniunii Europene.

Maura: M-ar interesa ce proiecte as putea accesa pentru o ferma de vaci model si pentru dotarea cu utilaje agricole. Detin 100 de hectare de teren insa lucrez 800 de hectare de teren.

Otilia Manta: Pentru intocmirea unui proiect serviciile cu proiectarea si consultanta sunt eligibile si inlcuse in bugetul total al proiectului alaturi de investitia pe care o faceti dvs. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile mici de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) si apoi asteptati daca vi se aproba. Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata. Trebuie sa tineti cont ca mai intai investiti banii dvs. sau banii dintr-un credit bancar si apoi vi se deconteaza valoarea cu procentul acceptat de programul fondurilor europene, de regula 50% din investitia facuta de dvs. prin PNDR 2014-2020.

Masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Agri Sigeva: Avand ca obiect de activitate fabricarea utilajelor agricole (pluguri simpe si reversibile, cultivatoare, combinatoare, scarificatoare, etc. destinate celor care lucreaza in agricutura), putem accesa fonduri?

Otilia Manta: Avand in vedere caracterul nonagricol al activitatii dumneavoastra si in functie de cum va arata forma finala de dupa negocieri a PNDR 2014-2020, Masura care cred ca ar fi indicata pentru dvs. este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. Euro.
Pentru întreprinderi nou-înființate, beneficiari pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari. Întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020 activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro;

Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Competitivitate 2014-2020, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/ .

Simona M: Se pot obtine fonduri nerambursabile pentru infiintarea unui centru de invatare/educatie pentru copii? (afterschool+ centru cursuri creative).
Multumesc!

Otilia Manta: In cadrul Programului Operational Regional Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR.

• Tipuri de activități: Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere.
• Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între unităţi administrativ‐teritoriale (APL).
• Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.inforegio.ro; www.rgic.ro

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020 activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro;

Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro, www.rgic.ro .

Popescu Catalina: Buna ziua. Detin o moara de grau si as dori sa deschid o brutarie. Din pacate pe motiv de ”cine-i mai tare in judet” am fost refuzata de consultantul ce se ocupa cu accesarea de fonduri europene spunandu-mi ca nu am sanse. Va rog sa-mi spuneti cu cine as putea discuta pe aceasta tema. Va multumesc!

Otilia Manta: Pentru intocmirea unui proiect serviciile cu proiectarea si consultanta sunt eligibile si inlcuse in bugetul total al proiectului alaturi de investitia pe care o faceti dvs. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile mici de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) si apoi asteptati daca vi se aproba.

Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata.

Trebuie sa tineti cont ca mai intai investiti banii dvs. sau banii dintr-un credit bancar si apoi vi se deconteaza valoarea cu procentul acceptat de programul fondurilor europene, de regula 50% din investitia facuta de dvs. prin PNDR 2014-2020.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; •fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020 activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro;

Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro, www.rgic.ro .

Irina: Eu nu stiu daca as putea sa accesez pentru promovarea turismului rural.

Otilia Manta: Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități
productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de
biocombustibili din biomasă, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro

Beneficiari. Întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020 activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro;

Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro, www.rgic.ro .

Maryam: Buna seara, as dori sa stiu care sunt conditiile de eligibilitate; daca este un impediment faptul ca detin deja o societate comerciala si care sunt cele mai importante/profitabile domenii (avand in vedere tendintele la nivel european) care sunt vizate. Care au prioritate? De exemplu, pentru copiii cu dizabilitati se poate aplica pentru un centru complex in care acestia sa poata primi o altfel de asistenta, de educatie? Centrele multiculturale se pot califica in obtinerea de fonduri?

Otilia Manta: Credem ca si in actualul PNDR 2014-2020 avand in vedere caracterul activitatii dumneavoastra nonagricole, masura de finantare este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru beneficiari întreprinderi nou înființate, acesteia pot fi: fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități
productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de
biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020 activitatea dumneavoastra poate fi finantata.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro;

Beneficiari: Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil: Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro, www.rgic.ro .

Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro (avand in vedere satul Ganeasa), Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/.

Un alt program unde ati putea identifica componenta de formare profesionata si sincronizata cu baza ar fi Finantarile nerambursabile pentru invatamant si formare din Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.

Programul Operational Capital Uman (POCU) stabileste prioritatile de investitii, obiectivele si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007-2013 si contribuind la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat 2014-2020, acela de a reduce disparitatile de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale Uniunii Europene.

Programul Operational Capital Uman are o alocare totala de 4,36 mld Euro (conform variantei draft de program trimis la CE in august 2014) si este impartit pe urmatoarele axe prioritare:

• Axa prioritara 1: Locuri de munca pentru tineri
• Axa prioritara 2: Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs
• Axa prioritara 3: Locuri de munca pentru toti
• Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei
• Axa prioritara 5: Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii
• Axa prioritara 6: Educatie si competente
• Axa prioritara 7: Asistenta tehnica

Axa prioritara
Alocare Euro
AP 1
Locuri de munca pentru tineri
211.988.630 (4,90%)
AP 2
Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs
362.247.987 (8,37%)
AP 3
Locuri de munca pentru toti
1.100.198.821(25,43%)
AP 4
Incluziunea sociala si combaterea saraciei
932.755.426 (21,56%)
AP 5
Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii
201.100.000 (4,65%)
AP 6
Educatie si competente
1.252.590.433 (28,95%)
AP 7
Asistenta tehnica
265.957.447 (6,51%)

Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul www.fseromania.ro sau www.fonduri-ue.ro

In cadrul Programului Operational Regional Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR

• Tipuri de activități : Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială ; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere
• Potențiali beneficiari : Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL)
• Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.inforegio.ro; www.rgic.ro

Programele cu fonduri europene sunt complementare intre ele si este posibil ca un proiect integrat sa fie gandit din mai multe subproiecte finantate prin programe diferite, cu respectarea stricta a regulilor Uniunii Europene.

Simona:
– ptr o suprafata de teren de cateva ha in zona urbana, ptr ce fel de investitii as putea accesa aceste fonduri?(ferma, livada, spatii de recreere etc) si in ce procent?
– ptr o suprafata de teren de 300 ha in zona rurala, doresc sa investesc intr-o livada de nuci. Cam in ce procent din totalul necesar investitiei as putea fi ajutata, si daca exista restrictii ptr cheltuirea sumei (achizitionare puieti, plantare si paza domeniu, utilaje, spatii de depozitare etc)
– ptr spatiu comercial detinut in zona urbana, doresc deschiderea unui atelier de creatie, productie si comercializare interna dar si export a suvenirurilor si a produselor alimentare ce pot promova 100% traditiile si obiceiurilor romanesti. Exista fonduri ptr astfel de tip de promovare a brand-ului de tara sa zicem?

Otilia Manta:
In cadrul PNDR 2014-2020 a fost conceput Subprogram dedicat sectorului pomicol – alocare estimativă 320 mil. Euro (cca 4 % din FEADR) având în componență următoarele măsuri/sub-măsuri:
1. Modernizare ferme – alocare estimativă 260 mil. Euro
2. Prelucrarea și comercializarea produselor agricole – alocare estimativă 40 mil. Euro
3. Cooperare – alocare estimativă 15 mil Euro
4. Grupuri de producători – alocare estimativă 5 mil. Euro

Procentul maxim care ar putea fi acordat este de 70%, insa urmeaza sa fie stabilit pe baza unei grile de punctaj aferenta proiectului. Dupa aprobarea de catre Autoritatile de la Bruxelles a PNDR-ului, urmeaza sa fie publicate ghidurile solicitantului pentru fiecare masura de finantare, inclusiv pentru subprogramul pomicol. Tot in cadrul ghidurilor sunt precizate si locatiile in cadrul carora se vor depune proiectele. Este posibil ca incepand cu noul PNDR, depunerea sa fie facuta la AFIR ( Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale ) in format electronic pe site-ul Agentiei www.apdrp.ro Conform informatiilor oficiale aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

Programele cu fonduri europene sunt complementare intre ele si este posibil ca un proiect integrat sa fie gandit din mai multe subproiecte finantate prin programe diferite, cu respectarea stricta a regulilor Uniunii Europene.

Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro ( avand in vedere satul Ganeasa), Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/ .

Pascale
Buna seara,
Fac parte dintr-un O.N.G. a carui destinatie este cercetarea subacvatica a Marii Negre, lacuri, ape curgatoarei si promovarea turismului subacvatic in Marea Neagra. Exista fonduri europene care pot fi accesate pe acest domeniu?

Otilia Manta:

Stimate Domnule Pascale,
Cercetarea subacvativa a Marii Negre face obiectul a cel putin doua Programe Europene, unul este dat de programul Horizont 2020 ( program ce se acceseaza direct la Bruxelles) si al doilea este dat de Strategia privind bazinul maritim al Mării Negre .
Informatii suplimentare puteti accesa la adresa: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/sea_basins/black_sea/index_ro.

Bogdan:
Buna ziua .
1.Detin 12 hectare de teren agricol si vreau sa mai cumpar 20 de hectare .Exista posibilitatea de a folosi Fondurile Europene in acest scop? Cum trebuie procedat ?
2.Detin pamant intr-o zona turistica, doresc sa fac o pensiune. Cum pot accesa Fondurile Europene?Cui trebuie sa ma adresez pentru a fi sigur ca procedura este facuta in bine ?
Fondurile sunt ramburasabile sau nerambursabile in ceea ce ma priveste pe mine?
Multumesc.

Otilia Manta: Cumpararea de teren nu se finanteaza, acest lucru intra in atributia beneficiarului inainte de a elabora proiectul pentru infiintarea exploatatiei agricole sau pensiunea agroturistica.

PNDR 2014-2020, Masura Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate), Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nou înființate: fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri.

În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități
productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de
biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Florea: Am teren 8.000 de metri pătrați și aș dori să fac o seră, dar până acum s-au cerut bani mulți pe consultanță și am renunțat. Menționez că dețin o afacere, dar comerțul nu-mi prea place. Pentru mine, satisfacția este să produc. La ora actuală dețin semințe de legume în valoare de 4.000 de ron. În zonă este deficit de răsaduri de legume. Am și o mică seră improvizată, dar la o seră cu foile dublă alta ar fi rentabilitatea. Vă mulțumesc.

Otilia Manta: Pentru intocmirea unui proiect serviciile cu proiectarea si consultanta sunt eligibile si inlcuse in bugetul total al proiectului alaturi de investitia care o faceti dvs. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit o serie de proiecte tip pentru investitiile mici de pana la 125.000 EUR, proiecte tip care se regasesc pe site-ul www.apdrp.ro. Fiecare solicitant isi poate descarca acea documentatie si si-o poate completa singur acasa, in fata calculatorului. La final, documentatia se depune online tot pe site-ul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) si apoi asteptati daca vi se aproba.

Daca investitia pe care doriti s-o faceti este mai mare de 125.000 EUR atunci va trebui sa apelati la serviciile unui proiectant si unui consultant intrucat documentatia este mai complexa si necesita mai multe documente anexate acesteia, in functie de masura accesata. Important este ce proiectant sau consultant va alegeti de pe piata. Trebuie sa tineti cont ca mai intai investiti banii dvs. sau banii dintr-un credit bancar si apoi vi se deconteaza valoarea cu procentul acceptat de programul fondurilor europene, de regula 50% din investitia facuta de dvs. prin PNDR 2014-2020.

Masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii
specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Flori: Doamna Otilia Manta, va rog sa-mi spuneti de ce nu suntem ajutati de cei in drept pentru accesarea fondurilor europene? In loc sa putem beneficia cat mai multe persoane de acesti bani care vin de fapt sa ne ajute sa prosperam, este tocmai invers. Nu inteleg de ce nu se pot intocmi aceste documente mai usor, sub indrumarea persoanelor platite sa faca acest lucru. Cui trebuie sa ma adresez ca sa pot accesa cat mai repede la fondurile europene pentru terenuri agricole. Pur si simplu vreau sa accesez pentru utilaje agricole din fonduri nerambursabile. Ce este asa de greu? Ce este asa de complicat? De ce nu suntem AJUTATI???????????

Otilia Manta:

Stimata Doamna Flori,

Pentru ceea ce dumneavoastra doriti sa realizati, respectiv achizitionarea de utilaje agricole prin intermediul fondurilor europene, va informez asupra masurilor de finantare in cadrul PNDR 2014-2020, respectiv:

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca detineti o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex : utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro) .

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).
Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Emil Visan: Am o minicrescatorie de animalaute exotice (guinezi, pesti de acvariu). As putea sa primesc o finantare pentru a dezvolta asa ceva? Este eligibil si poate intra asa ceva ca proiect in sectorul zootehnic? Doresc sa-mi dezvolt acest hoby intr-o crescatorie si petshop la scara occidentala.
Multumesc.

Otilia Manta: Avand in vedere faptul ca afacerea dumneavoastra are caracter nonagricol, masura care credem in acesta faza (asteptam forma finala aprobata de catre Autoritatile de Bruxelles, iar ca termen speram sa fie prima parte a anului 2015) ca ar putea sa fie destinata finantarii activitatii dumneavoastra este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființatedin spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Calitatea de posibili beneficiari pentru întreprinderi nou înființate: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:

– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri.

În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. euro

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

In anul 2014 a functionat Programul Ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii în baza H.G. nr. 1164/2007, cu modificările şi completările ulterioare, este posibil sa mai avem lansate licitatii si in anul 2015. Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul : www.mfinante.ro.

Rodica
Buna ziua.
Momentan locuiesc in strainatate dar as vrea sa ma intorc acasa si pentru ca am terminat studiile in domeniul agriculturii as dori sa incep o afacere in acest domeniu. Problema este limita de varsta. In noile programe mai exista aceasta conditie ?
Si inca o intrebare: Exista posibilitatea finantarii in domeniul vechilor mestesuguri – tesut, confectionere etc.?
Ma gandesc la infintarea unui atelier de tesut – cusut in satul meu.
Multumesc

Otilia Manta: Stimata Doamna Rodica,
Va felicit pentru faptul ca ati ales sa va dezvoltati o afacere acasa, si mai mult pentru faptul ca aveti si studiile in domeniul agriculturii. In prezent, pana la finalizarea negocierilor cu Autoritatile de la Bruxelles, pe cele doua directii mentionate de dumneavoastra va facem cunoscute urmatoarele masuri/submasuri :

1. Submăsura ”Instalare tineri fermieri”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 400,3556 mil. Euro.

Ca si beneficiar trebuie sa indepliniti urmatoarele : tineri fermieri având până la 40 de ani la momentul depunerii solicitării de finanțare (în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013), care dețin în proprietate și/sau folosință o exploatație agricolă avand dimensiunea cuprinsă între 15.000-50.000 euro valoare producție standard (propunere).

Valoarea sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri.

În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.

Masura „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ” Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Ion
Buna Ziua.
Am o ferma micuta de animale de 60 de oi, 2,80 hectare de teren, vreau si eu sa imi fac un proiect in anul care urmeaza, asi vrea sa imi inmultesc ferma, sa pot creste numarul de animale si cred ca daca asi accesa un proiect ma va ajuta foarte mult, eu stau la tara stiu ce inseamna sa fii fermier, de mic copil lucrez. Daca puteti va rog frumos sa ma ajutati. Multumesc.

Otilia Manta: Pentru ferma dumneavoastra, dar in functie si de ceea ce este inregistrat in Registrul agricol, puteti accesa doua masuri in cadrul PNDR 2014-2020 dupa finalizarea negocierilor cu Autoritatile de la Bruxelles, respectiv :

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care il exploatati) atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro este acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca detineti o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar). Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro) .

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Iulia
Buna ziua,
Am un camin de ingrijire a persoanelor varstnice in Pitesti. Sunt fonduri pentru reabilitarea – modernizarea unei astfel de activitati? Caminul este acreditat de Ministerul Muncii.

Otilia Manta: Stimata Doamna Iulia, in prezent pana la finalizarea negocierilor cu Autoritatile de la Bruxelles, pe cele doua directii mentionate de dumneavoastra va facem cunoscute urmatoarele Programe:

1. PNDR 2014-2020. Masura „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014 – 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. întreprinderile nou-înființate).
Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, este acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive non-agricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

2. Programul Operational Regional 2014-2020
Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale cu o valoare alocată – 400 mil euro FEDR.

Tipuri de activități finantate: construcţia de spitale regionale; reabilitarea/modernizarea/ dotarea cu echipamente a spitalelor judeţene de urgenţă reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe); construirea/reabilitarea/modernizarea/ dotarea centrelor comunitare de intervenţie integrată; reabilitare/ modernizarea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială; construcţie/reabilitare de locuinţe de tip familial, apartamente de tip familial, locuinţe protejate etc.

Potențiali beneficiari: autorități publice locale; furnizori de servicii sociale de drept public și privat, acreditați conform legii si parteneriate.

Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR.

Tipuri de activități: Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere.

Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL); furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.inforegio.ro; www.rgic.ro.

Muresan Daniel: Ma intereseaza daca in 2015 vor exista fonduri europene pentru contruirea unei baze sportive si de agrement in mediu urban.

Otilia Manta: Stimate Domnule Muresan Daniel, pentru activitatile precizate de dumneavoastra, Programul Operational 2014-2020 (sub rezerva finalizarii negocierilor cu Autoritatile de la Bruxelles) cred ca este cel mai potrivit, respectiv infiintarea unui incubator de afaceri inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente acestuia: masura Axa Prioritară 2 – Imbunătățirea competitivității IMM-urilor cu o valoare alocată – 700 mil euro FEDR;

Tipuri de activități finantate: construcția/ modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii; crearea/ modernizare/ extinderea incubatoarelor/ acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente. Potențiali beneficiari: IMM -uri.

Pentru realibitate sau infiintarea unei baze sportive numai autoritatile publice locale sunt eligibile si ati putea poate intr-un parteneriat dezvoltarea unui proiect integrat din care componenta de interes pentru dumneavoastra sa faca obiectul parteneriatului. Mai multe detalii puteti sa le accesati la adresele : www.inforegio.ro si www.rgic.ro.

Elena: Am o constructie in jud. Buzau finalizata pe jumatate, are utilitati trase dar nu am bani sa termin ptr. a-i da o utilitate. La inceput am dorit sa fac o pensiune agroturistica dar criza si lipsa fondurilor m-au determinat sa ma opresc.

Otilia Manta: Cred ca daca tot ati inceput un drum, Doamna Elena trebuie sa-l continuati si cel mai indicat pentru ceea ce ati descris dvs. ar fi sa accesati masura din cadrul PNDR 2014-2020, masura „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou-înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. euro

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Andreea: Buna ziua! Am un hostel in Bucuresti si as dori sa stiu daca exista sanse sa mi se acorde fonduri UE pentru reabilitare-modernizare ?

Otilia Manta: In perioada 2007-2013, in cadrul Programului Operational Regional, modernizarea unitatilor turistice in mediul urban erau eligibile. In prezent pentru 2014-2020 exista Axa Prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului cu o valoare alocată – 95 mil euro FEDR.

Tipuri de activități: valorificarea economică a potențialului turistic balnear; valorificarea economică a potențialului turistic cu specific local; infrastructură turistică publică de agrement.

Potențiali beneficiari: autorități publice locale si parteneriate.

Mai multe informatii puteti accesa pe site-ul www.inforegio.ro.

In anul 2014 a functionat Programul Ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii în baza H.G. nr. 1164/2007, cu modificările şi completările ulterioare, este posibil sa mai avem lansate licitatii si in anul 2015. Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul : www.mfinante.ro.

Petre: Buna ziua,
Doresc sa infiintez o cultura de lavanda pe o suprafata de 1 ha cu fonduri europene, dar nu cunosc pasii care trebuie facuti pentru a obtine aceste fonduri. La cine sa ma adresez pentru consultanta in intocmirea dosarului,va rog dati-mi un indiciu. Va multumesc.

Otilia Manta: Stimate Domnule Petre,
Dupa finalizarea procedurilor de negociere cu Autoritatile de la Bruxelles, urmeaza sa fie accesat noul PNDR 2014-2020 (din comunicarile oficiale ar fi in prima parte a anului 2015). Masurile pe care le puteti accesa ar fi:

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica asa cum ati mentionat (numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca doriti sa dezvoltati o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).
Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Danian Dinu: Am doua firme cu sediul in zona rurala cu vechime de 19 ani si producem piscine de toate felurile respectiv statii de epurare, bazine si recipienti din material plastic etc. dar munca o facem la oras unde avem spatii inchiriate care ne costa foarte mult din profit. Dorim dezvoltarea ambelor domenii prin achizitionarea de teren si constructia de hale de productie in zona rurala unde locuim si achizitia de utilaje moderne pentru tehnologiile pe care deja la aplicam dar cu utilaje mici si fara productivitate. De asemenea trebuie sa dezvoltam alte domenii noi care au deschidere de piata pentru care nu avem inca posibilitati financiare de achizitie de utilaje si desigur mijloace de transport cu caracter general pentru transportul materiilor prime si al produselor finite la clienti. Avem si posibilitati de dezvoltare produse noi pe brevete proprii si cercetare in domenii noi. Ceea ce ne-a blocat pana in prezent este pretentia tuturor firmelor de consultanta de a le achita in avans sume destul de mari, mii de lei, pentru fiecare firma, fara a avea siguranta obtinerii banilor si desigur imposibilitatea a obtinerii cofinantarilor de la banci. Ar trebui obligate aceste firme sa-si traga bani din finantarile obtinute asa cum si noi castigam bani numai daca producem ceva. Nu ne plateste nimeni pe ochi frumosi.

Cum facem sa obtimem cofinantarea de la banci deoarece acestea cer marea cu sarea pentru orice finantare, mai ales daca ai avut probleme de la criza incoace? Guvernele Romaniei au tras de noi sa platim datoriile la stat pe perioadele cele mai grele ale crizei, de parca noi am fost vinovati de criza si penalitatile aplicate au fost uriase blocand sute de mii de firme. Ar trebui facut ceva in acest sens pentru ca altfel nu se poate porni asimilarea fondurilor europene. Va fi foarte greu pentru cei care vor sa porneasca o afacere, daca noi cu o experienta de aproape 20 de ani ne descurcam greu in hatisurile taxelor, impozitelor, spagilor si mitelor de la toate nivelurile, lipsa de profesionalism a organelor fiscale si necstiinta lor in aplicarea legilor proprii.

Ar trebui aplicata metoda de plata a taxelor din auzite, din unele tari nordice, unde se plateste taxa o singura data pe an in luna in care s-a infiintat firma si datele fiscale sunt controlate de catre contabili autorizati cu mare raspundere, cu o baza de date electronica functionala, nemaifiind nevoie de sute de mii de functionari care sa lucreze manual, cu tone intregi de hartie si sute de mii de salarii nejustificate. Imaginati-va ce ar insemna pentru bugetul statului trimiterea in privat a catorva sute de mii de bugetari.

Otilia Manta: In primul rand va felicit pentru activitatea dumneavoastra si cred ca daca tot ati inceput un drum Stimate Domnule Dinu trebuie sa-l continuati si cel mai indicat pentru ceea ce ati descris dvs. ar fi sa accesati masura din cadrul PNDR 2014-2020, Masura Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR: 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, este acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoare de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

In situatia in care in cadrul procesului de productie aveti si componenta inovativa, respectiv asa cum ati mentionat ca aveti si posibilitati de dezvoltare produse noi pe brevete proprii si cercetare in domenii noi, ati putea sa accesati si Programul Operational Competitivitate (finanțat prin FEDR), care susține creșterea inteligentă, promovarea economiei bazate pe cunoaștere și inovare, prin investiții în: Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării; Sporirea utilizării, calității și accesului la tehnologiile informației și comunicațiilor Axa Prioritară 1 ‐ Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice și dezvoltării afacerilor. Valoarea acestei masuri este de 797.872.340 euro.

Ioana Menciu
Buna ziua.
V-as ruga sa ne spuneti daca sunt accesibile fonduri pentru modernizarea unei curatatorii chimice, si in ce mod daca ajutorul din fonduri sunt fara avans din venituri proprii, sau cum trebuie procedat.
Curatatoria chimica este inregistrata in zona rurala.
Va multumesc.

Otilia Manta: Avand in vedere caracterul nonagricol al activitatii dumneavoastra si in functie de cum va arata forma finala de dupa negocieri a PNDR 2014-2020, masura care cred ca ar fi indicata dvs. este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou-înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Elena
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti pentru un proiect de infiintare livada de nuci pe o suprafata de 4 ha teren, pe numele meu (34 ani), pot lua si imprejmuire, utilaje, puieti si hala depozitare? Si care ar fi procentul de finatare de la UE in conditiile de mai sus (femeie, sub 40 ani)? Va multumesc!

Otilia Manta: Proiectul dvs. de infiintare livada de nuci pe o suprafata de 4 ha teren poate fi finantat prin masura „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor”, respectiv Submăsura ”Instalare tineri fermieri”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri cu o alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 400,3556 mil. Euro.
Beneficiari: tineri fermieri având până la 40 de ani la momentul depunerii solicitării de finanțare (în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dețin în proprietate și/sau folosință o exploatație agricolă având dimensiunea cuprinsă între 15.000-50.000 euro valoare producție standard (propunere).

Valoarea sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Olguta Anastase
Buna ziua
Vreau sa incep sa fac dulceata de trandafiri. Am terenul de 5000 mp, dar am nevoie de fonduri pentru investitie in cladire (unde voi pregati dulceata si depozita petalele), butasi si gard pentru imprejmuirea terenului. Exista fonduri alocate si acestei zone din agricultura? Va multumesc!

Otilia Manta:

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Sau

PNDR 2014-2020 accesare directa de catre dvs. a masurii „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Prelucrarea și comercializarea produselor agricole din Anexa I la Tratat” – investiții în cadrul unităților de procesare, inclusiv tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese, alte tehnologii.
Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 429,0356 mil. Euro la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 40 mil. euro.

Beneficiari: întreprinderi; grupuri de producători și cooperative.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
• 1.000.000 euro/proiect;
• 1.500.000 euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare locală (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Pentru mai multe informatii accesati www.madr.ro sau www.rgic.ro.

Ionut
Buna ziua,
Detin un teren cu o suprafata de 4500 mp si as dori sa accesez fonduri pentru construirea unei pensiuni. Mi-ati putea spune, va rog, cand o sa inceapa depunerea proiectelor si care ar fi etapele realizarii acestuia, dar si ce suma se poate obtine? Va multumesc!

Otilia Manta: Avand in vedere caracterul nonagricol al activitatii dumneavoastra si in functie de cum va arata forma finala de dupa negocieri a PNDR 2014-2020, masura care cred ca ar fi indicata dvs. este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Maria
Doresc sa accesez fonduri europene pentru a infiinta o fundatie care sa sprijine copiii ai caror parinti au fost diagnosticati cu probleme psihice. Cum trebuie sa procedez?

Otilia Manta: Fundatia dumneavoastra poate sa acceseze pentru infiintarea unor centre sociale, mai multe masuri de finantare in cadrul programelor UE:

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

sau

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.
Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

sau in cadrul Programul Operational Regional:

Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale cu o valoare alocată – 400 mil euro FEDR.

Tipuri de activități finantate: construcţia de spitale regionale; reabilitarea/modernizarea/ dotarea cu echipamente a spitalelor judeţene de urgenţă reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe); construirea/reabilitarea/modernizarea/ dotarea centrelor comunitare de intervenţie integrată; reabilitare/ modernizarea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială; construcţie/reabilitare de locuinţe de tip familial, apartamente de tip familial, locuinţe protejate etc.

Potențiali beneficiari: autorități publice locale; furnizori de servicii sociale de drept public și privat, acreditați conform legii si parteneriate.

Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR.

Tipuri de activități: Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere.

Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL);
Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.inforegio.ro; www.rgic.ro.

Adina
Care sunt domeniile ce vor fi finantate in perioada ce urmeaza? Ma intereseaza in ce masura vor fi incluse Educatia si Sanatatea.
Multumesc!

Otilia Manta: Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/.

Referitor punctual la sanatate si educatie, Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale cu o valoare alocată – 400 mil euro FEDR.

Tipuri de activități: construcţia de spitale regionale; reabilitarea/modernizarea/ dotarea cu echipamente a spitalelor judeţene de urgenţă; reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe); construirea/reabilitarea/modernizarea/ dotarea centrelor comunitare de intervenţie integrată; reabilitare/ modernizarea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială construcţie/reabilitare de locuinţe de tip familial, apartamente de tip familial, locuinţe protejate etc.

Potențiali beneficiari: autorități publice locale; furnizori de servicii sociale de drept public și privat, acreditați conform legii; parteneriate.

Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR

Tipuri de activități: Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere.

Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL); Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Axa Prioritară 10 – Dezvoltarea infrastructurii educaționale cu o valoare alocată – 340 mil euro FEDR.
Tipuri de activități: construcția/ reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii educaţionale antepreșcolare (creșe), preșcolare (gradinițe) și a celei pentru învățământul general obligatoriu (școli I‐ VIII), reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii școlilor profesionale, liceelor tehnologice, reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ echiparea infrastructurii educaţionale universitare.

Potențiali beneficiari : unităţi administrativ‐teritoriale (APL) si instituţii de învăţământ superior de stat.

Mirela
As dori sa infiintez o plantatie de pomi fructiferi, pe un teren concesionat. Care ar fi procentul maxim care mi-ar putea fi acordat? Unde ar trebui sa depun un proiect?

Otilia Manta: In cadrul PNDR 2014-2020 a fost conceput Subprogramul dedicat sectorului pomicol – alocare estimativă 320 mil. Euro (cca 4 % din FEADR) având în componență următoarele măsuri/sub-măsuri:

1. Modernizare ferme – alocare estimativă 260 mil. Euro
2. Prelucrarea și comercializarea produselor agricole – alocare estimativă 40 mil. Euro
3. Cooperare – alocare estimativă 15 mil Euro
4. Grupuri de producători – alocare estimativă 5 mil. Euro

Procentul maxim este de 70% care ar putea fi acordat insa urmeaza sa fie stabilit pe baza unei grile de punctaj aferenta proiectului. Dupa aprobarea de catre Autoritatile de la Bruxelles a PNDR-ului, urmeaza sa fie publicate ghidurile solicitantului pentru fiecare masura de finantare, inclusiv pentru subprogramul pomicol. Tot in cadrul ghidurilor sunt precizate si locatiile in cadrul carora se vor depune proiectele. Este posibil ca incepand cu noul PNDR, depunerea sa fie facuta la AFIR (Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale) in format electronic pe site-ul Agentiei www.apdrp.ro Conform informatiilor oficiale aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

Liviu: Buna ziua doamna. Pot obtine fonduri pentru crearea unui centru de excelenta pentru copii si nu numai? Ce anume trebuie sa fac pentru a intra in posesia banilor necesari acestui centru/fundatie Multumesc.

Otilia Manta:

Fundatia dumneavoastra poate sa acceseze mai multe masuri de finantare in cadrul programelor UE pentru infiintarea unor centre de excelenta cu impact social:

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

sau

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.
sau in cadrul Programul Operational Regional:

Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale cu o valoare alocată – 400 mil euro FEDR.

Tipuri de activități finantate: construcţia de spitale regionale; reabilitarea/modernizarea/ dotarea cu echipamente a spitalelor judeţene de urgenţă; reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe); construirea/reabilitarea/modernizarea/ dotarea centrelor comunitare de intervenţie integrată; reabilitare/ modernizarea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componentă rezidențială; construcţie/reabilitare de locuinţe de tip familial, apartamente de tip familial, locuinţe protejate etc.

Potențiali beneficiari: autorități publice locale; furnizori de servicii sociale de drept public și privat, acreditați conform legii si parteneriate.

Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR.

Tipuri de activități: Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitare/modernizare locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere
Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL), Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.inforegio.ro; www.rgic.ro.

Gabriela
Buna ziua,
Sunt interesata sa aflu ce programe vor fi pentru apicultura: cu ce numar minim de familii se pot accesa masuri in 2015 si care sunt acele masuri, aici ma refer la fonduri nerambursabile, nu la programul national pt apicultura care ofera analize pt miere si familii. Unde pot afla informatii complete despre aceste masuri? Multumesc.

Otilia Manta: Baza Legala prin care se finanteaza apicultura, respectiv Programul National Apicol:
REGULAMENTUL Comisiei (CE) nr. 917/2004 care conţine modalităţile de aplicare a Regulamentului CE) nr. 797/2004, cu modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 163 din 30 aprilie 2004;

REGULAMENTUL Consiliului UE nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 299 din 16 noiembrie 2007;

DECIZIA COMISIEI EUROPENE nr. 5.126 / 2013 de aprobare a programelor de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole;

HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 1050 / 2013 pentru aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 811 din 20 decembrie 2013.

VALOAREA SPRIJINULUI FINANCIAR pentru PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL 2014 – 2016: 50% de la bugetul de stat și 50 % de la bugetul UE este de 20.045.340 Euro, respectiv 89.091.513 lei, distribuită astfel:
•pentru anul 2014, 6.683.690 Euro, respectiv – 29.705.660 lei;
•pentru anul 2015, 6.684.930 Euro, respectiv – 29.711.171 lei;
•pentru anul 2016, 6.676.720 Euro, respectiv – 29.674.682 lei.

Cheltuieli eligibile finantate prin program: preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de mătci egal cu 50% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de mătci şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine; preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de roiuri pe faguri egal cu 20% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de roiuri şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora; preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de familii şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.
Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul www.madr.ro.

Horatiu Pop

Vreau sa va intreb daca se aloca fonduri pentru infiintarea unei livezi de nuci pe o suprafata de 3000 mp. Multumesc.

Otilia Manta: In cadrul PNDR 2014-2020 a fost conceput Subprogramul dedicat sectorului pomicol – alocare estimativă 320 mil. Euro (cca 4 % din FEADR) având în componență următoarele măsuri/sub-măsuri:

1. Modernizare ferme – alocare estimativă 260 mil. Euro
2. Prelucrarea și comercializarea produselor agricole – alocare estimativă 40 mil. Euro
3. Cooperare – alocare estimativă 15 mil Euro
4. Grupuri de producători – alocare estimativă 5 mil. Euro

Procentul maxim care ar putea fi acordat este de 70%, insa urmeaza sa fie stabilit pe baza unei grile de punctaj aferenta proiectului. Dupa aprobarea de catre Autoritatile de la Bruxelles a PNDR-ului, urmeaza sa fie publicate ghidurile solicitantului pentru fiecare masura de finantare, inclusiv pentru subprogramul pomicol. Tot in cadrul ghidurilor sunt precizate si locatiile in cadrul carora se vor depune proiectele. Este posibil ca incepand cu noul PNDR, depunerea sa fie facuta la AFIR (Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale), in format electronic pe site-ul Agentiei www.apdrp.ro. Conform informatiilor oficiale aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

Ion
Buna ziua doamna. Detin un teren cu o suprafata de 7,5 ha cu intabulare. Cui trebuie sa ma adresez ca sa pot accesa cat mai repede la fondurile europene pentru terenuri agricole? Pur si simplu vreau sa accesez pentru utilaje agricole din fonduri nerambursabile.

Otilia Manta:

1.Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR: 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca doriti sa dezvoltati o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar) Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro).

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).
Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Dragos Preda
Buna ziua,
Numele meu este Dragos Preda, sunt din Bucuresti, nu am nimic pe numele meu, nu stiu mai nimic despre fondurile europene si sunt interesat de accesarea acestora! Care sunt pasii pentru a beneficia de aceste fonduri, la cine trebuie sa apelez pentru sprijin si consultanta de specialitate?

Otilia Manta:
Stimate Domnule Dragos Preda,
Mai intai trebuie sa va definiti ce anume doriti sa faceti in functie de experienta profesionala a dumneavoastra si apoi sa va documentati. Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/.

Dupa ce v-ati documentat va conturati un plan de afaceri iar apoi puteti sa accesati serviciile unei firme de consultanta care poate sa va sprijine pentru infiintarea unei activitati start-up in domeniul de interes pentru dumneavoastra.

Andrei cj
Buna,
Se pot accesa fonduri europene incepand de anul viitor pt constructia de pensiuni in zona rurala? Cat ar trebui sa fie contributia personala si ce criterii trebuie indeplinite?
– se pot accesa fonduri pt deschiderea unui restaurant in zona urbana? Prin ce masura? Care ar fi contributia personala?
– se pot accesa fonduri pt stranduri, baze de agrement tot in zona urbana? Dar in zona rurala? Prin ce masura? Ce criterii trebuie indeplinite?
Multumesc.

Otilia Manta: Avand in vedere caracterul nonagricol al activitatii dumneavoastra si in functie de cum va arata forma finala de dupa negocieri a PNDR 2014-2020, masura care cred ca ar fi indicata dvs. este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Andrei Clim
Buna ziua,
M-ar interesa sa cunosc care sunt cele mai importante directii de finantare si totodata cele mai la indemana, mai eficiente si cu aport propriu cel mai mic, atat pentru zona rurala, cat si pentru zona urbana. Sa ne gandim ca aceasta intrebare este pusa de un tanar angajat care ar dori sa profite cat mai mult de aceasta posibilitate a fondurilor europene si totodata sa devina si intreprinzator. Care sunt ideile si ce ar trebui sa faca?
Multumesc.

Otilia Manta: Mai intai trebuie sa va definiti ce anume doriti sa faceti in functie de experienta profesionala a dumneavoastra si apoi sa va documentati. Sunt mai multe programe de finantare care finanteaza foarte multe activitati considerate eligibile, intre care as mentiona: PNDR 2014-2020 www.madr.ro, Programul Operational Regional 2014-2020 www.inforegio.ro, Programul Operational Capital Uman 2014-2020 www.fseromania.ro. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro.

Submăsura ”Instalare tineri fermieri”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 400,3556 mil. Euro

Beneficiari: tineri fermieri având până la 40 de ani la momentul depunerii solicitării de finanțare (în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dețin în proprietate și/sau folosință o exploatație agricolă avînd dimensiunea cuprinsă între 15.000-50.000 euro valoare producție standard (propunere) .

Valoarea sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici” sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri.
Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 150,0019 mil. Euro
Alocare PNDR 2007 -2013: 445,0599 mil. Euro
Beneficiari: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

PNDR 2014-2020. Masura care cred ca ar fi indicata dvs. este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.
Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro
Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Dragos
Ziua buna! Vreun program de finantare pt activitati in domeniul foto-video exista?

Otilia Manta:
Avand in vedere caracterul activitatii dumneavoastra nonagricole, ar fi indicat pt dvs programul PNDR 2014-2020, masura de finantare „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).
Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. Euro.

Pentru Beneficiari întreprinderi nou-înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Ionel Cacoveanu
Unde se depun proiectele? Ce documente suplimentare sunt necesare? Intentionez sa cultiv plante tehnice sau energetice pe 3 ha. Ce suma poate fi alocata? Multumesc.

Otilia Manta: Este posibil ca incepand cu noul PNDR, depunerea sa fie facuta la AFIR (Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale) in format electronic pe site-ul agentiei www.apdrp.ro. Conform informatiilor oficiale, aceste ghiduri ar fi publice in prima parte a anului 2015.

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8.000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca doriti sa dezvoltati o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro) .

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).
Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro

Laura
Si eu sunt interesata daca exista un program de finantare pt activitati in domeniul foto. Va rog un raspuns. Multumesc!

Otilia Manta: Avand in vedere caracterul activitatii dumneavoastra nonagricole ar fi indicat pt. dvs. masura de finantare „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă: PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou-înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou-înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă: PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. euro

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente : micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Florin Purea
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu informatii legate de posibilitatea contractarii unei masuri de dezvolatare a unei ferme de vaci in loc. Moldova Noua, Jud. Caras Severin. Nu suntem zona defavorizata, detin in acest moment 18 animale, 10 holstein, 8 baltata romaneasca. In principiu vreau sa cumpar un teren pentru ele si sa fac un grajd la standarde moderne.

Otilia Manta:
1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8.000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca doriti sa dezvoltati o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro) .

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Dragoș Burlacu
Tatal meu are 6 stupi cu albine, ar dori sa acceseze fonduri europene sa cumpere aproximativ 40 de stupi (sau mai multi) si din al doilea an ar putea sa vanda mierea en-gross la preturi bune si pentru cumparatori (10 lei / kg). Ce ar trebui sa faca? Unde se depun aceste proiecte si ce ar trebui sa contina acel proiect? Multumesc.

Otilia Manta: Baza Legala prin care se finanteaza apicultura, respectiv Programul National Apicol:
REGULAMENTUL Comisiei (CE) nr. 917/2004 care conţine modalităţile de aplicare a Regulamentului CE) nr. 797/2004, cu modificările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 163 din 30 aprilie 2004;

REGULAMENTUL Consiliului UE nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 299 din 16 noiembrie 2007;

DECIZIA COMISIEI EUROPENE nr. 5.126 / 2013 de aprobare a programelor de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole;

HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 1050 / 2013 pentru aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 811 din 20 decembrie 2013.

VALOAREA SPRIJINULUI FINANCIAR pentru PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL 2014 – 2016: 50% de la bugetul de stat și 50 % de la bugetul UE este de 20.045.340 Euro, respectiv 89.091.513 lei, distribuită astfel:
•pentru anul 2014, 6.683.690 Euro, respectiv – 29.705.660 lei;
•pentru anul 2015, 6.684.930 Euro, respectiv – 29.711.171 lei;
•pentru anul 2016, 6.676.720 Euro, respectiv – 29.674.682 lei.

Cheltuieli eligibile finantate prin program: preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de mătci egal cu 50% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de mătci şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine; preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de roiuri pe faguri egal cu 20% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de roiuri şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora; preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de familii şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.

Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul www.madr.ro.

Sau

Submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro, este acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Ion Virgil Cloșca
Va salut, apreciez ca exista acest mod de informare, personal. Nu stiu ce sa fac cu putinul pamant arabil pe care pariintii mi l-au lasat. Am cateva dileme: cum, ce, cat, unde?

Otilia Manta:

1. Daca explotatia dvs. este de dimensiune mai mica (numarul de hectare pe care le exploatati) atunci puteti accesa submăsura ”Sprijin pentru ferme mici”, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 150 mil. Euro. Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de ferma mică conform definiției din fișa măsurii (propunere 8.000 -14.999 Euro valoare Producție Standard).

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel: – 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

2. Daca doriti sa dezvoltati o exploatatie mai mare, masura care finanteaza investitiile in active fizice (ex: utilaje agricole) este masura „Investiții în active fizice” (sectorul agroalimentar), Submăsura ”Modernizare ferme” – investiții în ferme precum dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 757,968 mil. Euro (la care se adaugă alocarea măsurii specifice subprogramului pomicol, respectiv 260 mil euro) .

Forma juridica pe care trebuie sa o detineti: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate; grupuri de producători si cooperative, care deservesc interesele membrilor; institutele și staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Ponderea sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil a unui proiect nu va depăşi:
 1.000.000 Euro în cazul activității de producție;
 1.500.000 Euro pentru investițiile care conduc la un lanț scurt de aprovizionare (producție, procesare, comercializare).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil se va putea majora cu 20%, dar rata maximă a sprijinului public nerambursabil combinat nu poate depăși 90%, în cazul tinerilor, al proiectelor colective/integrate, al operațiunilor sprijinite prin PEI sau în cazul investițiilor legate de operațiunile de agromediu sau agricultură ecologică.

Mihai Mindra: As dori sa stiu daca se pot obtine fonduri pentru educatie / invatamant si cu exactitate pentru care scopuri / modalitati de obtinere a fondurilor etc.

Otilia Manta:

In cadrul Programului Operational Regional Axa Prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban cu o valoare alocată – 90 mil euro FEDR.

• Tipuri de activități: Acțiuni integrate prin: Construirea/reabilitarea/modernizarea locuinţelor sociale; Investiţii în infrastructura de sănătate, educație şi servicii sociale; Stimularea ocupării ‐ activităţi de economie socială; Activităţi de dezvoltare comunitară integrată – activităţi de informare, consiliere
• Potențiali beneficiari: Parteneriate (grup de acțiune locală) între: Unităţi administrativ‐teritoriale (APL)
• Furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat, acreditaţi conform legii; ONG‐uri.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.inforegio.ro; www.rgic.ro.

Finantari nerambursabile pentru invatamant si formare din Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.

Programul Operational Capital Uman (POCU) stabileste prioritatile de investitii, obiectivele si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007-2013 si contribuind la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat 2014-2020, acela de a reduce disparitatile de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale Uniunii Europene.

Programul Operational Capital Uman are o alocare totala de 4,36 mld Euro (conform variantei draft de program trimis la CE in august 2014) si este impartit pe urmatoarele axe prioritare:
• Axa prioritara 1: Locuri de munca pentru tineri
• Axa prioritara 2: Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs
• Axa prioritara 3: Locuri de munca pentru toti
• Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei
• Axa prioritara 5: Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii
• Axa prioritara 6: Educatie si competente
• Axa prioritara 7: Asistenta tehnica

Axa prioritara
Alocare Euro
AP 1
Locuri de munca pentru tineri
211.988.630 (4,90%)
AP 2
Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs
362.247.987 (8,37%)
AP 3
Locuri de munca pentru toti
1.100.198.821(25,43%)
AP 4
Incluziunea sociala si combaterea saraciei
932.755.426 (21,56%)
AP 5
Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii
201.100.000 (4,65%)
AP 6
Educatie si competente
1.252.590.433 (28,95%)
AP 7
Asistenta tehnica
265.957.447 (6,51%)

Mai multe detalii puteti afla accesand site-ul www.fseromania.ro sau www.fonduri-ue.ro.

Lacrima Marinescu: Cetatenii moldoveni casatoriti cu cetateni romani pot accesa fonduri?

Otilia Manta:
Indiferent de cetatenia actionarilor, entitatile juridice (PFA, Societati comericiale, ONG-uri) care sunt potentiali beneficiari de programme europene gestionate de catre Autoritatile de Management din Romania trebuie sa fie inregistrate in Romania, in conformitate cu legislatia romaneasca in vigoare.

In situatia in care proiectele se acceseaza in consortii si daca programul are tara Moldova ca si tara eligibila, poate fi accesat un proiect direct european ( cum ar fi, de exemplu, Programul Orizont 2020) cu entitati juridice inregistrate in Moldova.

Gabriel
Buna ziua, doresc sa infiintez o companie de cercetare de medicamente. Intentionez sa inchiriez un spatiu intr-o unitate de profil, sau mai multe, care au toate facilitatile necesare (spatiu de cazare sobolani, aparatura de sinteza chimica, etc). Este nevoie sa am spatiul meu de la inceput pentru a obtine fonduri sau se poate merge pe spatii inchiriate pentru a obtine finantare? Trebuie sa cheltui banii mei initial si apoi sa cer rambursare, sau se poate obtine finantare de la inceput? Ce suma se poate obtine si ce procentaj acopera din investitie?

Otilia Manta:

Stimate Domnule Gabriel,

Va felicitam pentru domeniul in care dumneavoastra va desfasurati activitatea. Fiecare program de finantare are specificitatea proprie. Daca proiectul il dezvoltati pentru dotare tehnica materiala atunci va puteti desfasura activitatea in spatiul pe care il detineti sau il aveti inchiriat. Daca doriti sa aveti in cadrul investitiei si executia de lucrari pentru spatiul in care va desfasurati activitatea si solicitati executia lucrarii la finantare atunci este posibil in functie de fiecare Program de finantare fie sa vi se solicite extras de carte funciara cu proprietatea societatii care solicita finantarea, fie sa fie reglementat prin ghidul solicitantului alta forma legala de detinere a spatiului respectiv. Toate programele finantate de catre Uniunea Europeana si aflate in gestionarea Autoritatilor de Management din Romania le puteti accesa la adresa http://www.fonduri-ue.ro/.

Andreea: As dori sa stiu si eu ce acte mi-ar trebui ca sa imi deschid o drogherie sau un plafar accesand fondurile europene! Va multumesc!

Otilia Manta:
Drogheria este definita de legea 266/2008 ca fiind unitatea farmaceutica ce asigura asistenta farmaceutica in ambulatoriu a populatiei numai cu medicamente ce se pot elibera fara prescriptie medicala.

Pot infiinta drogherii societatile comerciale ce au ca obiect de activitate comercializarea cu amanuntul a medicamentelor. Pentru a putea functiona conform legii, drogheria trebuie condusa de un farmacist-sef sau de un asistent medical de farmacie sef. Drogheria poate functiona doar in prezenta a cel putin asistent medical de farmacie. Spatiul in care functioneaza drogheria trebuie sa aiba cel putin 30 mp, exceptand holul, grupul sanitar si biroul asistentului medical sef. Spatiul destinat functionarii drogheriei trebuie sa aiba amplasamentul doar la parterul cladirilor si sa fie destinat exclusiv activitatii dorgheriei.

Firma expusa nu trebuie sa contina insemnul „Farmacie”. Se va inscrie pe firma „Drogherie” urmata de denumirea unitatii sau a societatii. Spatiul destinat activitatii drogheriei trebuie sa dispuna de facilitatile necesare: apa curenta, canalizare, curent electric, incalzire.

Activitatea de farmacie in spatiul rural pe vechiul PNDR 2007-2013 a fost finantata in masura aferenta sprijinirii activitatilor nonagricole in spatiul rural. Credem ca si in actualul PNDR 2014-2020, avand in vedere caracterul activitatii dumneavoastra nonagricole, masura de finantare este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural).

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și
100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.
Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro

Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinului public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.

Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Corlan Petrica
Buna ziua! Detin un teren de 1 Ha intr-un orasel din valea Jiului. Am demarat lucrarile pt pescarie si ciupercarie. Ce sanse am sa obtin finantare, dat fiind faptul ca acea localitate are statutul de oras, desi este falimentar si se incearca revenirea lui la statutul de comuna? Oricum zona unde am terenul este complet in afara orasului, intre munti.

Otilia Manta:
Activitatea dumneavoastra este eligibila in cadrul PNDR 2014-2020, insa din punct de vedere teritorial, daca terenul este in mediul urban, nu sunteti eligibil. Din cate cunoastem se depun eforturi pentru includerea micilor orase in mediul rural, insa nu cunoastem cand se va si intampla acest lucru.

Va remitem mai jos cateva detalii legate de activitatile nonagricole si va recomandam eventual identificarea unei alte locatii care sa corespunda cerintelor de finantare. Masura de finantare este „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” (întreprinderi nonagricole existente și întreprinderile nou-înființate din spațiul rural). Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 250,000 mil. Euro (150 mil. Euro întreprinderi nonagricole existente și 100 mil. Întreprinderile nou-înființate).

Submăsura ”Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” – activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, în spațiul rural.

Alocare estimativă PNDR 2014- 2020: 100 mil. euro
Pentru Beneficiari întreprinderi nou înființate, acestia pot fi: fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea, prin înființarea unei noi întreprinderi; micro-întreprinderi și întreprinderi mici nou înființate.

Sprijinul public nerambursabil în cuantum de 100%, cu o valoarea de până la 70.000 Euro, este acordat sub formă de primă (plată forfetară) în două tranşe astfel:
– 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele realizate.

Submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”- activități productive nonagricole, servicii și activități meșteșugărești, turism rural și producere de biocombustibili din biomasă, în spațiul rural. Alocare estimativă PNDR 2014‐ 2020: 150 mil. Euro.

Beneficiari întreprinderi nonagricole existente: micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente, care-și desfășoară activitatea în spațiul rural; fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități nonagricole în cadrul întreprinderii deja existente.
Sprijin public nerambursabil în cuantum de maximum 90%, cu o valoarea de până la 200.000 Euro, conform ”regulei de minimis”.

In cadrul masurii LEADER din cadrul PNDR 2014-2020, activitatea dumneavoastra poate fi finantata. Alocare estimativă PNDR 2014- 2020 : 624,932 mil. Euro; Beneficiari : Grupurile de Acțiune Locală, ceea ce insemna ca dumneavoastra puteti sa accesati finantarea proiectului dvs. in cadrul sesiunilor lansate in cadrul GAL din raza teritoriala a dvs.

Propuneri măsuri clasice: Tineri fermieri; Procesarea produselor agricole; Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul nonagricol pentru micro-întreprinderi, inclusiv încurajarea activităţilor turistice; Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejarea patrimoniului cultural; Formare profesională; Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative: Eficiență energetică și resurse regenerabile; IT&C; Patrimoniu material și imaterial; Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: – Scheme de calitate;- Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă; – Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Valoarea sprijinului public nerambursabil. Alocările financiare pentru strategia de dezvoltare locală se vor stabili proporțional, în funcție de populația și teritoriul acoperit de fiecare GAL (EUR/loc). Valoarea maximă a sprijinului public nerambursabil per proiect din cadrul strategiei este de 200.000 euro.

Mai multe informatii puteti accesa la adresele : www.madr.ro; www.rgic.ro.

Honciu Liviu
Doresc sa aduc in Romania o tehnologie noua (nu exista in Romania, dar exista in Europa) care proceseaza biomasa uscata (am ales stuful) si reziduuri din material plastic si care printr-un proces de depolimerizare catalitica face sa rezulte o motorina sintetica de inalta calitate, cu cifra cetanica de 56-60, cu preturi foarte scazute, chiar daca in prezent pretul este cel din piata. Ce fonduri pot accesa si care ar fi cofinantarea mea daca proiectul are o valoare de 3,5 mil euro?

Otilia Manta:
Avand in vedere valoarea proiectului, precum si faptul ca doriti sa trasferati o tehnologie care nu mai exista in Romania, programul care il recomandam este Programului Operational Regional Axa Prioritară 1 – Promovarea transferului tehnologic, cu o valoare alocată – 165 mil euro FEDR

• Tipuri de activități: crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic, inclusiv dotare
• Potențiali beneficiari: Entități juridic constituite care desfășoară sau își creează o infrastructură cu rol de transfer tehnologic.

Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul www.inforegio.ro.

Dacă acest chat vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.