Cum să alegi ochelarii de soare perfecți. Sănătatea ochilor tăi depinde de ei

Dincolo de cât de bine ne stă cu o pereche de ochelari de soare sau de forma la modă a lentilelor, alegerea lor este extrem de importantă și pentru sănătatea ochilor noștri. Pe piață se găsesc tot felul de ochelari de soare, însă nu toate modelele oferă protecția necesară ochilor.

Într-un articol dedicat ochelarilor de soare, portalul de sănătate webmd.com explică de ce alegerea ochelarilor de soare este crucială pentru ochi.

În primul rând, ochelarii de soare protejează pielea din jurul ochilor, împiedicând formarea acelor mici riduri de la colțul ochilor care sunt cauzate și de prea mult timp petrecut la soare. În al doilea rând, ochii protejați de ochelari nu se vor înroși. Iar cel mai important beneficiu al unor ochelari de soare buni este că blochează lumina ultravioletă de la soare, care poate arde retina și poate duce la afecțiuni grave ale ochilor.

Este important însă de știut că nu toți ochelarii de soare oferă o bună protecție a ochilor. AICI găsiți, de exemplu, ochelari de soare cu filtre de protecție de categoria 3, care protejează ochii în caz de soare puternic, inclusiv în medii ce pot cauza reflexii.

Pe timpul verii, în zilele călduroase cu soare puternic, purtarea ochelarilor este crucială. Sfatul specialiștilor este să îi purtați indiferent unde mergeți: la plajă, în parc sau pe stradă, și să cumpărați ochelari și pentru copii.

Iată cum să alegeți cele mai bune perechi de ochelari de soare:

1. Citiți eticheta și asigurați-vă că ochelarii de soare pe care vreți să îi cumpărați blochează în totalitate razele ultraviolete. Prea multă lumină ultravioletă poate cauza cataractă. De asemenea, ea poate distruge retina sau poate determina creșterea unui țesut peste globul ocular.

Niște lentile foarte întunecate, aproape negre, nu înseamnă că blochează automat lumina ultravioletă. Pupila este cea care controlează cât de multă lumină pătrunde în ochi. Atunci când purtați lentile întunecate, pupila se deschide mai mult pentru a lăsa mai multă lumină înăuntru. Așadar, dacă ochelarii de soare respectivi nu blochează razele ultraviolete, ați putea să lăsați chiar mai multă lumină ultravioletă în ochii voștri, fără să fiți conștienți de acest lucru.

2. Alegeți ochelari care se potrivesc cu forma feței. O pereche de ochelari de soare care nu se potrivește poate permite razelor ultraviolete să pătrundă în ochi. Așadar, cumpărați o pereche de ochelari care nu vă ating genele, dar care nu sunt nici prea îndepărtați de față. Totodată, este indicat ca ochelarii să se alinieze bine cu sprâncenele.

De exemplu, ochelarii de soare care „se înfășoară” în jurul ochilor (se curbează în funcție de forma feței), protejând inclusiv lateralele feței, sunt o soluție bună. Astfel de ochelari oferă o bună protecție și împotriva prafului, a nisipului și a altor impurități din aer.

3. Dacă alegeți lentile polarizate, este bine să știți că ele reduc strălucirea la plajă sau într-un mediu cu zăpadă, însă este important ca și ele să vă ofere protecție împotriva razelor ultraviolete.

Regula de bază atunci când cumpărați ochelari de soare – mare atenție la calitate, fără a exagera cu cheltuiala – poate fi aplicată și la alegerea altor produse de care aveți nevoie în sezonul estival, de la creme de protecție solară la pălării de soare. AICI găsiți și alte produse de calitate, perfecte pentru vacanțe.