Cum poți să ajungi președinte al unei țări democratice fără să fie nevoie de votul cetățenilor

Halimah Yacob va fi cel de-al 8-lea președinte al statului Singapore. Foto: sureboh.sg
Halimah Yacob va fi cel de-al 8-lea președinte al statului Singapore. Foto: sureboh.sg

S-a întâmplat în Singapore, cel mai mic stat asiatic, dar unul dintre cele mai puternice din punct de vedere economic.

Singaporezii ar fi trebuit să meargă la urne peste câteva zile pentru a-și alege noul președinte, însă nu mai au această șansă, deoarece în cursa pentru funcție este un singur candidat.

Este vorba de fostul speaker al Parlamentului, Halimah Yacob, care a ieșit învingător, după ce ceilalți candidați nu au reușit să îndeplinească toate condițiile necesare.

Halimah va fi prima femeie președinte din Singapore, un oraș-stat tehnocrat și eficient. ”Vă promit că voi face tot ce pot pentru a sluji cetățenii singaporezi, indiferent dacă voi fi aleasă prin vot sau fără el”, a declarat Halima Yacob.

Funcția de președinte are, în mare parte, doar rol ceremonial în Singapore, deși șeful statului are drept de veto în unele decizii importante ale guvernului, cum ar fi cele din domeniul fiscal sau judiciar.

O parte dintre singaporezi sunt, însă, nemulțumiți de situația alegerilor prezidențiale. La acest tur de scrutin au existat, pentru prima oară, noi reguli. Cea mai importantă a fost cea de a restricționa candidații pe criterii etince. Doar cei din grupul rasial malay (care reprezintă doar 14% din populație) au putut candida la președinție. În Singapore trăiesc trei rase principale: chinezi, indieni și malay.

Și alte noi reguli de alegere a președintelui s-au dovedit a fi prohibitive pentru ceilalți candidați. Un candidat care lucrează în sectorul privat, de exemplu, trebuie să fie conducătorul unei companii cu acțiunii în valoare de cel puțin 370 de milioane de dolari.

Criticii spun că toate modificările sunt menite să ucidă competiția din alegerile prezidențiale.

Premierul, care conduce de facto statul Singapore, a fost mereu de origine chineză. Comunitatea malay suferă, însă, din cauza discriminărilor, în special în sectorul public, iar conducătorii statului au deschis funcția de președinte doar pentru acești cetățeni ca un gest simbolic.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.