Cum s-au schimbat obiceiurile noastre zilnice în ultimul deceniu. 4 activități care sunt total diferite acum

Ultimii ani au adus schimbări radicale în activitățile noastre de zi cu zi. Sursa foto: Unsplash
Ultimii ani au adus schimbări radicale în activitățile noastre de zi cu zi. Sursa foto: Unsplash

Tabieturile noastre suferă transformări fără să realizăm acest lucru, iar dacă privim la felul în care ultimii ani ne-au transformat obiceiurile, sesizăm o diferență enormă față de acum câțiva ani.

Fiecare inovație tehnică ne-a dat noi posibilități de a ne ușura viața. Cu un telefon inteligent în buzunar este aproape imposibil să ne rătăcim pe un drum nou sau să plecăm de acasă neechipați pentru condițiile meteo, pentru că are el grijă să ne ofere toate informațiile de care am putea avea nevoie. Dincolo de accesul mai facil la orice informație utilitară, odată cu avansul tehnologic, s-au modificat și tabieturi noastre. Am identificat patru obiceiuri pe care le-am adoptat mulți dintre noi.

  • Televizorul nu mai este sursa principală de informare. Urmărim conferințe live pe Facebook și reacționăm la ele în timp real

Cu doar câțiva ani în urmă, televizorul era unica sursa care oferea informații în timp real. Doar din fața lui puteam vedea în direct conferințele de presă și alte evenimente importante. În prezent, însă, lucrurile s-au schimbat și urmărim mai mult ca oricând video-uri live pe site-uri de socializare. Nu mai e nevoie să fim acasă cu televizorul deschis, sau să fim abonați la o anumită firmă de cablu, putem urmări din orice colț al lumii evenimente de interes.

Potrivit unui studiu realizat de „fact tank-ul” american Pew Research Center, pentru generația Millennials, Facebook este cea mai utilizată sursă de informare cu privire la evenimentele politice. De cealaltă parte, Twitter este o altă platformă foarte utilizată când vine vorba despre știri de tip breaking news. Urmărirea știrilor serii, un obicei pe care multe persoane îl aveau, s-a modificat, așadar, enorm.

  1. S-au dus vremurile în care așteptam o săptămână ca să vedem un episod din serialul preferat

Dacă lăsăm deoparte zona informării și ajungem în cea a divertismentului, și aici găsim niște transformări radicale. Serialele fenomen din anii trecuți, cele care ne determinau să deschidem televizorul la ore fixe, sunt vizionate acum pe platformele de streaming precum Netflix, Hulu sau HBO Go.

Mai mult decât atât, unele platforme de streaming lansează toate episoadele din sezon odată, așa că rar mai așteptăm următorul episod când putem vedea toată seria într-un weekend.

  1. Ne-am luat adio de la scrumieră și de la fumul de țigară

Un obicei al multor persoane, fumatul, s-a transformat și el de-a lungul ultimilor ani. Tot mai mulți fumători au renunțat la scrumieră, brichetă și fumul de țigară și le-au înlocuit cu dispozitive cu nicotină, dar fără fum și ardere. Fără clasica ardere, nici mirosul nu mai e o problemă și nici fumatul în spații închise.

Dacă în trecut fumătorii se asigurau că au în buzunar sau în geantă pachetul de țigări și bricheta, iată că acum au la ei IQOS și Heets.

  1. Vorbitul la telefon a fost înlocuit de mesajele instant

Vorbitul la telefon zilnic cu membrii familiei sau cu prietenul cel mai bun ar putea deveni în curând doar o amintire. Un studiu realizat în 2014 de Gallup a arătat că generația Millennials folosește mai mult mesajele instant decât apelurile vocale, ca principal mod de comunicare. Nu e de mirare, așadar, că aplicații dedicate acestui tip de comunicare, precum WhatsApp au peste 1,2 miliarde de utilizatori în prezent și că mulți dintre noi folosim zilnic astfel de aplicații pentru comunicarea cu cei dragi.

Când vine vorba despre schimbări în stilul de viață, tehnologia este fără doar și poate numitorul comun, fiecare inovație făcând posibilă apariția unui nou produs care ne poate influența mersul fiecărei zile. Deci, câte dintre aceste obiceiuri ai adoptat și tu?

Sursa foto: Unsplash

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.