Cum reacționează creierul unui copil la auzul unei limbi învățate în copilărie

Corpul uman este plin de mistere pe care oamenii de știință încearcă să le descifreze, iar creierul este cel mai studiat.

Primii ani de viață sunt cei mai importanți, iar capacitățile intelectuale se dezvoltă cel mai mult. Potrivit unui studiu canadian, creierul continuă să reacţioneze la sunete şi tonalităţi ale unei limbi învăţate în copilărie, dar uitată apoi.

Studiul a fost efectuat cu ajutorul unor copii chinezi adoptaţi de familii canadiene francofone. Rezultatele au fost publicate luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), iar aceștia au fost puși să asculte înregistrări cu tonalități caracteristice limbii chineze și care nu există în limba franceză, informează mediafax.ro.

Potrivit autorilor studiului, printre care s-a aflat şi Lara Pierce, psiholog la Universitatea McGill din Montreal, se cunoștea faptul că dacă este expus creierul unui copil de foarte mic unei limbi, el realizează reprezentări ale sunetelelor auzite, dar nu se ştia dacă le şi poate memora pe termen lung, atunci când nu mai era expus acelei limbi.

Analizele RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) efectuate în timpul ascultării sunetelor de pe înregistrări au arătat că în cazul tuturor fetelor care au fost expuse de foarte tinere limbii chineze, indiferent dacă au continuat sau nu să vorbească această limbă, exista o regiune din creier activă, care nu se regăsea în cazul copiilor care au ascultat doar limba franceză.

Rezultatele publicate în PNAS au răspuns multor întrebări, iar cercetătorii au descoperit că organizarea creierului este foarte sensibilă la stimuli exteriori în primii ani ai vieţii care sunt esenţiali dezvoltării mentale și este cea mai bună perioadă pentru a învăța limbi străine, deoarece stimulii din mediul exterior au un mare impact.

La naștere, creierul unui copil are capacitatea de a distinge toate partițiile sonore ale tuturor limbilor din lume, iar pe măsură ce sunt expuși unei singure limbi, crește progresiv sensibilitatea la sunete și la tonalități specifice, în detrimentul altor limbi.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.