Cum poți scăpa de facturile neplătite fără să ți se taie curentul

Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie 2018 (Wikimedia Commons)
Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie 2018 (Wikimedia Commons)

Compania furnizoare de electricitate nu mai poate tăia curentul celor care nu își plătesc facturile restante, decât cu mare greutate.

Și asta datorită unui ordin al ANRE, dat anul trecut, care face imposibilă deconectarea de la electricitate a unui datornic, dacă acesta face din timp demersurile pentru trecerea la un alt furnizor, potrivit economica.net.

Astfel, liberalizarea pieței de energie electrică face posibilă schimbarea furnizorului chiar dacă clientul înregistrează datorii către vechiul furnizor.

Ordinul 105, dat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut, prevede printre altele eliminarea posibilității suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică.

Pe de altă parte,  preşedintelui ANRE, Niculae Gavrileț, a afirmat că “poţi trimite în orice moment o solicitare unui alt furnizor de pe piaţa reglementată de a te prelua ca client. Ei sunt obligaţi să-ţi trimită o ofertă de preţ în maxim 21 de zile, altfel îi amendăm cu 5.000 de euro. Preţul nu poate fi altul decât acela cu care livrează curent celorlalţi clienţi casnici pe care îi are deja în portofoliu, nu pot face discriminări. Practic, odată ce ţi-au trimis oferta şi ai acceptat-o, înseamnă că ai trecut la un alt furnizor, indiferent ce datorii ai la vechiul furnizor. Acestuia, ca să le recupereze, îi rămâne varianta recuperatorilor şi a instanţei”.

Potrivit jurnaliștilor economica.net. decizia de a trece la un alt furnizor trebuie luată mai înainte de a trece 60 de zile de la scadenţa ultimei facturi neplătite, altfel furnizorul are dreptul legal să deconecteze rău-platnicul.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Opt echipe de inventatori români, premiate la Salonul Internațional de la Geneva
Salvatorul de la metrou. Tânărul care a sărit pe șine și l-a scos pe bătrânul prăbușit
Alexandra Dulgheru, victorie de senzaţie cu Eugenie Bouchard!