Cum poți să crești calitatea apei care curge la chiuvetă. 3 metode simple și eficiente

Foto: Shutterstock

Calitatea apei pe care o bei ar trebui să fie o preocupare pentru tine dacă vrei să fii sănătos. Apa joacă un rol vital în viața noastră. Consumăm apă în fiecare zi, așa că sursa din care provine aceasta influențează foarte mult nivelul de calitate al acesteia.

Calitatea scăzută a apei potabile poate genera numeroase riscuri pentru sănătatea organismului. În prezent, peste 1,1 miliarde de oameni nu au acces la o sursă de apă curentă, iar peste 3 milioane de oameni (majoritatea copii) mor anual din cauza apei contaminate sau de proastă calitate. În aceste condiții, este foarte important să iei măsuri pentru a îmbunătăți calitatea apei pe care o consumi:

Modernizează sistemul sanitar

Țevile care transportă apa de la furnizor și până în locuința noastră se pot degrada în timp. Acestea pot acumula rugină, sedimente și alte substanțe periculoase pentru sănătatea ta. Ca să rezolvi această problemă, înlocuiește țevile vechi și degradate cu tevi din ppr. Acestea nu acumulează niciodată rugină și se încadrează în toate normele tehnico-sanitare din domeniu.

O problemă mai puțin comună în prezent, dar foarte gravă, este prezența plumbului în apa de băut. Apa care pleacă din stațiile de tratare și circulă prin conductele principale nu este niciodată contaminată, însă în momentul în care ajunge în sistemele sanitare individuale, lucrurile se pot schimba.

Sistemele sanitare degradate, în ani, pot să ajungă să acumuleze plumb în interiorul țevilor sau în zonele de îmbinare. Acest lucru e grav și impune măsuri rapide întrucât contaminarea cu plumb poate fi deosebit de periculoasă, în special pentru membrii mai vulnerabili ai familiei precum bebelușii, copiii sau femeile însărcinate.

Instalează filtre de apă

Poluarea apei cu diverși contaminanți prezintă o problemă serioasă pentru sănătatea publică, așa cum arată EPA. Nitrații, folosiți ca îngrășământ, poluează sursele de apă din zonele agricole și își fac loc în apa de băut, lucru care poate fi dezastruos pentru sănătate. Bebelușii pot fi afectați foarte grav de apa contaminată cu nitrați. Aceștia se pot îmbolnăvi și, în cazurile mai grave, pot chiar să moară.

Poți rezolva această problemă prin montarea unor filtre de apă, care să purifice apa pe care o consumi și să oprească substanțele toxice și contaminanții, prezenți, uneori, în apa de băut. De asemenea, un filtru de apă poate fi o soluție și atunci când nu îți place gustul apei de la robinet, întrucât elimină majoritatea substanțelor care schimbă gustul apei.

Testează apa

Ca să știi ce măsuri trebuie să iei, ai nevoie să știi cu ce te confrunți, motiv pentru care testarea apei pe care o consumi este esențială. Pentru asta, poți să folosești un aparat de testare din comerț sau, dacă vrei să fii riguros, poți trimite o mostră la unul din laboratoarele de analiză din țară.

Deși testarea cu aparate din comerț funcționează foarte bine, analizele pe care le face un laborator sunt mult mai amănunțite și mai complexe. În consecință,  aceasta e cea mai bună soluție, dacă vrei să cunoști în detaliu compoziția apei pe care o consumi.

Testarea apei îți permite să identifici la timp problemele care pot apărea la sursa ta de apă și te vor ajuta să formulezi cea mai bună strategie posibilă pentru eliminarea contaminanților sau a substanțelor toxice. Mai mult, testarea apei îți permite și să faci comparații între diferitele surse de apă (îmbuteliată, filtrată sau de la robinet), ca să poți face o alegere informată, atunci când decizi ce apă vei consuma.

E foarte important să fii preocupat de apa pe care o consumi. În definitiv, toți oamenii consumă apă zilnic, iar medicii recomandă un consum cât mai mare pentru a ne menține sănătoși. În consecință, pare mai important decât oricând să ai acces la o sursă de apă curată și sănătoasă.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.