Cum poate ajunge un român la o echipă care acceptă doar fotbaliști din Țara Bascilor

Cristian Ganea poate trece de la Viitorul Constanța la Athletic Bilbao. Foto: Academia Hagi
Cristian Ganea poate trece de la Viitorul Constanța la Athletic Bilbao. Foto: Academia Hagi

Athletic Bilbao, echipă faimoasă pentru politica sa de a nu transfera jucători care nu au origini basce, este interesată de serviciile unui fotbalist român.

Gruparea care a eliminat-o pe Dinamo București din Liga Europa în acest sezon vrea să îl cumpere pe fundașul stânga al Viitorului Constanța și al naționalei României, Cristian Ganea (25 de ani), scrie cotidianul iberic AS.

Athletic Bilbao nu își va încălca politica exclusivistă de transferuri, deoarece Ganea a început fotbalul în Țara Bascilor, unde trăiesc părinții și sora sa. El a jucat pentru prima oară la cadeții echipei Basconia, înainte de a merge la gruparea de tineret a formației Indartsu.

Cristian Ganea are un preț de transfer de 600.000 de euro, potrivit publicației spaniole, iar Viitorul ar fi interesată să îl cedeze grupării din Bilbao, care, alături de Real Madrid și FC Barcelona, nu a retrogradat niciodată din prima ligă spaniolă.

”Mi-aș dori să joc la Athletic. Mă potrivesc cu filosofia clubului și aș putea face lucruri mari acolo”, spunea Ganea într-un interviu acordat presei iberice.

Athletic Bilbao a câștigat de opt ori campionatul în Spania, ultima oară în 1984, când a bifat și cel de-al 23-lea succes în Cupa Spaniei. De atunci, ”leii” au mai obținut un sigur trofeu: Supercupa Spaniei, în 2015.

O obișnuită a cupelor europene, Athletic Club Bilbao a reușit toate aceste performanțe doar prin efortul unor jucători cu origini în Țara Bascilor. Dacă până în 1912, echipa a folosit străini, în special englezi, în ultimii 105 ani, pe San Mames au evoluat doar jucători locali.

Țara Bascilor este o regiune cu imigrație scăzută, astfel că numărul jucătorilor cu origini străine din istoria clubului este foarte mic. Primul jucător de culoare din istoria clubului a fost Jonas Ramalho, al cărui tată este angolez. El a debutat în 2011 pentru Athletic Club. Inaki Williams, care evoluează în prezent în tricoul alb cu dungi roșii, este primul jucător de culoare care a marcat pentru club.

Cristian Ganea, care are 4 selecții în echipa națională a României, ar fi primul jucător din țara noastră care ajunge să joace pentru acest club legendar. Rămâne de văzut dacă mutarea se va concretiza. Ganea îl va avea drept rival pe banda stângă pe Enric Saborit, jucător născut în Catalonia, la Barcelona, însă crescut la cluburile din Țara Bascilor.